اجتماعی
متناسب سازی حقوق بازنشستگان | نوبت واریز باقی مانده متناسب سازی حقوق بازنشستگان رسید/ کمیسیون اصل ۹۰ به حقوق بازنشستگان ورود کرد
متناسب سازی حقوق بازنشستگان یکی از مسائل به شدت مهم در بین بازنشسته ها است.
اجتماعی
متناسب سازی حقوق بازنشستگان یکی از مسائل به شدت مهم در بین بازنشسته ها است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، متناسب سازی حقوق بازنشستگان به معنای تعدیل و تنظیم حقوق این افراد به گونه ای است که با توجه به تورم و هزینه های زندگی قدرت خرید آنها حفظ شود. فرایند متناسب سازی حقوق بازنشستگان به منظور بهبود کیفیت زندگی بازنشستگان و جلوگیری از کاهش توان مالی آنها پس از دوران خدمت انجام میشود. متناسب سازی حقوق بازنشستگان به میزان نود درصد حقوق و فوق العاده ای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز افزایش می یابد. متناسب سازی حقوق بازنشستگان به شدت اهمیت دارد. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
معوقات ۸ ماهه بازنشستگان تأمین اجتماعی همچنان پرداخت نشده و به یکی از چالشهای جدی این قشر تبدیل شده است. در حالی که مسئولان وعده پرداخت تا پایان سال را میدهند، مشکلات مالی سازمان و بدهیهای دولت موانع اصلی این پرداختها هستند.
نصرالله دریابیگی، نائب رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور، اعلام کرده که سازمان تأمین اجتماعی به ریاست مصطفی سالاری، اراده جدی برای پرداخت این معوقات دارد، اما مشکلات مالی و الزام پرداخت مستمریها و عیدی در ماههای پایانی سال، موانعی جدی ایجاد کرده است.
وی تأکید کرد که معوقات متناسب سازی حقوق بازنشستگان، حق قانونی بازنشستگان است و دولت نیز باید با پرداخت بدهی خود به سازمان تأمین اجتماعی، امکان تسویه این مطالبات را فراهم کند.
متناسب سازی حقوق بازنشستگان
به گفته دریابیگی، تعیین تکلیف این مطالبات تا پیش از دهه فجر ضروری است. در شرایطی که تورم و افزایش هزینههای زندگی فشار اقتصادی شدیدی به بازنشستگان وارد کرده، تأخیر در پرداخت این معوقات، مشکلات بیشتری برای این قشر ایجاد کرده است.
اوایل دیماه، جمعی از بازنشستگان تأمین اجتماعی طی نامهای خطاب به مصطفی سالاری، نسبت به عدم پرداخت معوقات ۸ ماهه اعتراض کردند. در این نامه، بازنشستگان خواستار اجرای فوری قانون متناسبسازی و تسویه معوقات از ابتدای سال شدند.
حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، اخیراً اعلام کرده که پرداخت معوقات از ماه جاری آغاز میشود.
او وعده داده است که مابقی مبالغ پس از کسر علیالحسابها تا شب عید به حساب بازنشستگان واریز خواهد شد. همچنین، رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی تأیید کرده که محاسبه معوقات از ابتدای سال انجام شده و پرداختها به تدریج صورت خواهد گرفت.
اهمال در پرداخت بهموقع مطالبات بازنشستگان میتواند پیامدهای اجتماعی و اقتصادی گستردهای به دنبال داشته باشد. بسیاری از بازنشستگان تأمین اجتماعی به دلیل مشکلات معیشتی، به دریافت این معوقات وابسته هستند. از سوی دیگر، تأخیر در پرداختها میتواند اعتماد عمومی به توانایی سازمان تأمین اجتماعی را کاهش داده و نارضایتی اجتماعی ایجاد کند.
بیتوجهی به این خواستههای قانونی، زمینه اعتراضات گستردهتر را فراهم میکند و تبعات سیاسی و اجتماعی به همراه خواهد داشت. در چنین شرایطی، سازمان تأمین اجتماعی و دولت باید با ارائه راهحلهای شفاف و زمانبندی دقیق، نگرانی بازنشستگان را کاهش دهند.
با نزدیک شدن به پایان سال، تعیین تکلیف معوقات بازنشستگان بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. وعدههای مکرر مسئولان برای پرداخت این مطالبات نشاندهنده توجه به دغدغههای بازنشستگان است، اما بسیاری از آنها همچنان در انتظار اقدام عملی هستند.
حل این مشکل نیازمند همکاری دولت در پرداخت بدهیهای معوق به تأمین اجتماعی و مدیریت شفاف منابع مالی توسط این سازمان است. شفافیت در اطلاعرسانی و اعلام زمان دقیق پرداخت معوقات میتواند اعتماد بازنشستگان را بازگرداند و از گسترش نارضایتی جلوگیری کند.
در مجموع، تعامل مؤثر میان دولت، سازمان تأمین اجتماعی و نمایندگان بازنشستگان برای جلب اعتماد و پاسخ به خواستههای قانونی این قشر، کلید حل این مسئله است.
پرداخت بهموقع مطالبات، علاوه بر رفع فشار اقتصادی از بازنشستگان، به حفظ ثبات اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی نیز کمک خواهد کرد.
اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام با پرداخت کامل همسانسازی حقوق بازنشستگان دولت و مطالبات بازنشستگان فرهنگی موافقت کردند.
اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه بررسی موارد اصراری اختلاف بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در بودجه ۱۴۰۴ با پرداخت کامل متناسبسازی حقوق بازنشستگان دولت و پرداخت مطالبات فرهنگیان بازنشسته سال۱۴۰۰ موافقت کردند.
در جلسه فوق العاده امروز چهارشنبه دهم بهمن ۱۴۰۳ این نهاد به ریاست آیت الله صادق آملی لاریجانی با حضور سران سه قوه و اکثریت اعضاء، موارد اصراری مجلس در «لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور و سقف منابع عمومی دولت و مفروضات منابع و مصارف» بررسی و پایان یافت.
در این جلسه در خصوص جزء۲-۱بند(الف)تبصره(۳) در موضوع سهم ارزی نیروهای مسلح از صادرات یا مصرف نفت و معیانات گازی در پالایشگاههای داخلی بابت تقویت بنیه دفاعی، پس از ارائه نظر کمیسیون اقتصادی مجمع و استماع نظر عضو حقوقدان شورای نگهبان، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس کمیسیون تلفیق مجلس، اعضای مجمع به تبادل نظر پرداختند.
اعضای مجمع در خصوص ایراد اول شورای نگهبان،(عدم درج در سقف بودجه) مصلحت مورد نظر مجلس شورای اسلامی را پذیرفتند و در موضوع ایراد دوم (مغایرت حواله نفتی با اساسنامه صندوق توسعه ملی) مصلحت مورد نظر مجلس پذیرفته نشد و تبدیل آن به «بدهی» به تصویب رسید.
در خصوص جزء ۲-۲بند(الف)تبصره(۳) در موضوع سهم شرکت ملی نفت ایران و نیز سهم شرکت دولتی ذیربط وزارت نفت در امور گاز و اختصاص سهمی برای مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی و نگهداری دانش آموزان تحت پوشش پس از استماع نظر شورای نگهبان، مجلس و دولت، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصلحت مورد نظر مجلس شورای اسلامی را پذیرفتند.
بنا به این گزارش، در خصوص جزء(۳)بند(الف)تبصره(۳) در موضوع سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، خالص صادرات گاز و صادرات فرآوردههای نفتی، پس از استماع نظر شورای نگهبان و توضیحات مجلس و دولت، اعضای مجمع به طرح نقطه نظرات خود پرداختند و مصلحت مورد نظر مجلس شورای اسلامی به تصویب نرسید و پیشنهاد کمیسیون اقتصادی مجمع برای مستثنی شدن «فرآوردههای نفتی» از این بند مصوب شد و عبارت «به عنوان بدهی دولت به صندوق توسعه ملی» اصلاح گردید.
همچنین در خصوص بند الحاقی(۳)تبصره(۵) در موضوع متناسب سازی حقوق بازنشستگان دولت و پرداخت مطالبات بازنشستگان فرهنگی ۳۱شهریور۱۴۰۰تا تاریخ ۳۰بهمن۱۴۰۰، پس از استماع نظر شورای نگهبان، مجلس و دولت، اعضای مجمع به مصلحت مورد نظر مجلس رای دادند.
بدین ترتیب در بودجه سال آینده، مبلغ۹۵۰هزار میلیارد ریال به منظور تامین اعتبارات مربوط به پرداخت متناسبسازی حقوق بازنشستگان دولت و پرداخت مطالبات بازنشستگان فرهنگی ۳۱/۶/۱۴۰۰ تا ۳۰/۱۱/۱۴۰۰ ناشی از اجرای قانون نظام رتبهبندی معلمان، تامین و تخصیص مییابد./فالچی
او خاطرنشان کرد: در حال حاضر متناسب سازی نیمه کاره اجرا شده و دلیل آن هم مسائل بودجه ای است. فرهنگیان ۹.۷ همت نیاز دارند و درخواستشان این است که در بودجه ردیف جداگانه ای داشته باشند که دولت بتواند بر اساس بودجه، این مبلغ را تخصیص دهد و در دل بقیه بودجه ها نباشد؛ بنابراین هم مجلس و هم دولت باید به سمت و سویی بروند که شفاف باشد تا بتوانیم مسائل و مشکلات را حل کنیم. سفره مردم کوچک شده است؛ به خصوص بازنشستگان که خیلی مسائل و مشکلاتشان زیاد است.
بازنشسته
این عضو کمیسوین اصل ۹۰ تصریح کرد: کمیسیون اصل ۹۰ تاکنون به موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان ورود نکرده است چون در کمیسیون های تخصصی به صورت ویژه بر روی این موضوع کار می شود.
مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس نیز، با تاکید بر لزوم اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان، گفت: برخی ها تلاش می کنند که مردم بر روی شرح وظایف قوا خیلی مسلط نباشند، اما مردم فهیم هستند. برای مثال اگر رتبه بندی خوب اجرا نشد یا همسان سازی حقوق بازنشستگان اشکالاتی داشت، میگویند مجلس مقصر است.
او ادامه داد: بازنشستگان و معلمان در دهه های گذشته و در مجالس مختلف، مطالبه می کردند که رتبه بندی و همسان سازی را مصوب کنیم؛ اما امروز می گویند این قانون خوب اجرا نشد. این یعنی مجلس یازدهم و دوازدهم دغدغه دو قشر معلمان و بازنشستگان را تبدیل به قانون کرد. در دولت شهید رئیسی و در مجلس یازدهم دغدغه به حق معلمان و بازنشستگان را اجرایی شد و تا پای عزل وزیر آموزش و پرورش ایستادیم.
این عضو کمیسیون عمران مجلس، با اشاره به برخی انتقادات در خصوص میزان افزایش حقوق ها، تاکید کرد: لایحه بودجه توسط دولت ها آماده می شود و مجلس با اختیارات محدود آن را تصویب می کند. برخی می گویند مجلس این رقم را در نظرگرفت؛ ما حاضر هستیم و بر اساس وعده ریاست جمهوری افزایش حقوق کارگر، بازنشسته و کارمند باید بر اساس تورم باشد، همین امروز دولت منابع را معرفی کند و ما این موضوع را مصوب کنیم.
یوسفی، گفت: در حال حاضر نیز گله بازنشستگان برحق است. هم برخی از صندوق ها در حقشان اجحاف می شود از جمله بازنشستگان فولاد، مخابرات ، معلمان بازنشسته ۱۴۰۰ که رتبه بندی برای آن ها اجرا نشد، تامین اجتماعی، نفت و بانک ها. باید دغدغه بازنشستگان را بپذیریم و حرمت بزرگ و ریش سفید وظیفه ما است و این قشر نباید برای دریافت مطالباتشان به خیابان بیایند. البته مسؤولان نظام تلاششان بر این است که اقداماتی را انجام دهند.
او، در ادامه با انتقاد از عدم اجرای صحیح قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان، اظهار کرد: دولت می گوید نسبت به متناسب سازی حقوق بازنشستگان ابهام دارم، در صورتیکه ما ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده را به ۱۰ درصد افزایش دادیم و از ابتدای سال دولت این درآمد را دریافت می کند؛ اما در اجرا می گوید که ابهام دارم. اگر ابهام دارند ارزش افزوده را ۹ درصد دریافت کنند.
این عضو هیات رئیسه مجلس، خاطرنشان کرد: البته اقداماتی در خصوص همسان سازی حقوق بازنشستگان شده است؛ اما با قانون فاصله دارد. یکی از گله های بازنشستگان وزارت کشور، وزارت کار و وزارت جهاد این است که ۲۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان به حقوق شان اضافه شده است، بیاییم و توضیح دهیم چه اتفاقی افتاده است./دنیای اقتصاد
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.