07:01 - 1402/04/13

نگاهی اجمالی به بازار ارزهای دیجیتال در کشورهای اسلامی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر ، این روزها رمزارزها در تمام دنیا به عنوان ارزهایی رایج شناخته می‌شوند. اگر چه هنوز از آن‌ها به صورت کاربردی در تمام عرصه‌ها استفاده نمی‌شود، اما به نسبت آن که مدت زمان کوتاهی از ظهور آن‌ها می‌گذرد...

نگاهی اجمالی به بازار ارزهای دیجیتال در کشورهای اسلامی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر ، این روزها رمزارزها در تمام دنیا به عنوان ارزهایی رایج شناخته می‌شوند. اگر چه هنوز از آن‌ها به صورت کاربردی در تمام عرصه‌ها استفاده نمی‌شود، اما به نسبت آن که مدت زمان کوتاهی از ظهور آن‌ها می‌گذرد، پیشرفت خوبی داشته‌اند. سال‌ها پیش از این ارزها به عنوان یک دارایی بی‌ارزش یاد می‌شد و حالا می‌بینید که با یک بیت کوین می‌توان کارهای زیادی انجام داد!

حال با توجه به این که ارزهای دیجیتال نوظهور هستند و جلوه جدیدی از دارایی‌ها را به نمایش می‌گذارند، سوالی ایجاد می‌شود و آن هم نحوه پذیرش آن‌ها در کشورهای اسلامی است. آیا ارزهای دیجیتال در کشورهای اسلامی پذیرفته شده‌اند؟ چه اطلاعاتی درباره قوانین خرید و فروش ارزهای دیجیتال در کشورهای اسلامی وجود دارد؟ در ادامه به این پرسش‌ها خواهیم پرداخت.

ضریب نفوذ کریپتوکارنسی در میان کشورهای اسلامی

نخستین مسئله‌ای که در بررسی مراجع به آن می‌رسیم این است که به نظر می‌رسد خرید و فروش ارزهای دیجیتال، چندان هم‌مسیر با شرع نیست. البته که تصمیم‌گیری درباره ارزهای دیجیتال، به فقها و برداشت آن‌ها از منابع اسلامی باز می‌گردد.

در یک بررسی اجمالی خواهید دید که چندان تفاوت و تناقضی میان صحبت‌های مراجع دیده نمی‌شود و همگی آن‌ها متفق‌القول بر شبهه‌ناک بودن خرید و فروش ارز دیجیتال اذعان دارند.

به عنوان مثال از میان مراجع شیعی، آیت‌الله هاشمی شاهرودی اعلام کرده‌اند که به سبب ابهاماتی که در تبادل این ارزها وجود دارد، خرید و فروش آن‌ها جایز نیست.  آیت‌الله شبیری زنجانی حکم شرعی خرید و فروش ارز دیجیتال را تحت شرایطی که در برابر کار حلال و مطابق قانون انجام شود، مجاز می‌داند.

 

از سوی دیگر، بخش مهمی از نفوذپذیری کریپتو در کشورهای اسلامی، به قوانین آن‌ها مرتبط است و تنها محدود به شریعت نیست. واضح است که در کشورهای اسلامی نیز برخلاف آن چه که باید باشد، تمامی قوانین بر اساس اصول اسلامی شکل نمی‌گیرند.

می‌بینیم که در بسیاری از کشورهای اسلامی، معاملات ارزهای دیجیتال قانونی هستند و قانون مخالفتی  با آن ندارد. از سوی دیگر در قانون برخی از کشورهای اسلامی نیز هیچ صحبتی از خرید و فروش ارزهای دیجیتال نشده است.

به طور کلی نفوذپذیری کریپتو در این کشورها تابع هر دو سمت یعنی قانون و شریعت خواهد بود. به عنوان مثال در کشور مصر اگرچه قانون تبادلات کریپتو را ممنوع نکرده بود، مجلس اسلامی آن را تهدیدی برای امنیت ملی دانست و به همین خاطر ممنوع شد.

فرصت‌های همه گیری ارز دیجیتال برای کشورهای اسلامی

ارزهای دیجیتال چند ویژگی اصلی دارند که باعث می‌شود از دیدگاه اسلام به عنوان یک نوع پول پذیرفته نباشند.

به عنوان مثال ارزهای دیجیتال، حالت فیزیکی ندارند و به شکل یک دارایی دیجیتال معامله می‌شوند. همچنین ثبات ندارند و قیمت آن‌ها دائماً تغییر می‌کند. افزون بر این موارد، در سیستم بانکداری اسلامی، پرداخت بهره بابت وام درست نیست.

همچنین ضرر دارایی باید میان وام‌دهنده و گیرنده وام تقسیم شود. این موارد در حالت عادی در دنیای کریپتو رعایت نمی‌شود؛ اما حالت‌های خاصی وجود دارد که این سیستم را مطابق با شریعت اسلام خواهد کرد.

به عنوان مثال استیبل کوین‌ها با توجه به این که پشتوانه فیزیکی دارند و از ثبات بالایی بهره‌مندند، می‌توانند انتخاب مناسبی برای کشورهای اسلامی باشند. به نظر می‌رسد حکم شرعی خرید و فروش ارز دیجیتال درباره استیبل کوین‌ها کمی متفاوت باشد.

حتی برخی از ارزهای دیجیتال به طور اختصاصی برای جهان اسلام ایجاد شده‌اند. این ارزها پشتوانه‌ای مانند طلا و مواردی از این دست دارند.

جالب است بدانید در سیستم‌های مالی مختلف، حساب‌هایی برای کاربران مسلمان ایجاد شده است که منطبق با شریعت اسلام عمل می‌کنند. به عنوان مثال برخی از بروکرها در فارکس، حساب‌هایی را برای دریافت سود بدون بهره ارائه می‌کنند. چنین چیزی می‌تواند یک راه حل مناسب برای مسلمانان باشد. ترویج ارزهای دیجیتال اسلامی در دنیا می‌تواند دسترسی مسلمانان را به یک سیستم مالی شرعی را فراهم کند.

چالش های پیش روی کشورهای اسلامی برای رونق رمز ارزها

با وجود تمام موارد گفته شده، چالش‌هایی در کشورهای اسلامی وجود دارند که به نظر می‎رسد برای حل شدن، به مدت زمان زیادی نیاز خواهند داشت. به عنوان مثال باید گفت بررسی دقیق حکم شرعی خرید و فروش ارز دیجیتال در کشورهای اسلامی باید توسط دانشمندان و تحلیلگران اسلامی انجام شود.

برای این کار می‌بایست دولت‎های جهان اسلام نهایت همکاری را با یکدیگر داشته باشند. مشارکت اندیشمندان و آنالیز همه جانبه ارزهای دیجیتال باید به درستی انجام شود تا نتیجه مورد قبول همه افراد باشد.

از سوی دیگر، برای آن که ارزها و سیستم‌های مطلقاً اسلامی ایجاد شده و رونق قابل توجهی پیدا کنند، مسیر طولانی پیش رو خواهد بود. ارتباط مؤثر مهندسین و دانشمندان کامپیوتر و حوزه‌های دیگر، در نهایت می‌تواند به راه‌اندازی سیستمی سالم کمک کند. پیش از هر چیز، دغدغه‌مند بودن این کشورها برای پیشرفت هم‌پای سایر کشورهای قدرتمند مهم است. در صورتی که اتحادی در این زمینه میان آن‌ها وجود داشته باشد، می‌توان به پیشرفت امیدوار بود.

کلام آخر

در نهایت باید گفت با وجود تمام اختلافات و صحبت‌های ضد و نقیض موجود، ارزهای دیجیتال توسط بسیاری از افراد در کشورهای اسلامی مبادله می‌شوند و حتی صرافی‌های گوناگون به صورت کاملاً قانونی فعالیت دارند. این به آن معناست که طرفداران ارزهای دیجیتال در تمام دنیا در تلاش‌اند تا همسو با پیشرفت جهانی، رو به جلو حرکت کنند. امید است با همکاری مؤثر ملل اسلامی، ارزهای دیجیتالی ایجاد شوند که بدون هیچ شبهه‌ای، در بازار هیجان‌انگیز رمز ارزها حضور پیدا کنند.

 

پایان/*

اندیشه معاصر را در روبیکا دنبال کنید.

برای عضویت در کانال بله اندیشه معاصر کلیک کنید.

برای عضویت در کانال تلگرامی اندیشه معاصر کلیک کنید.

مطالب مرتبط