اجتماعی
تروما چیست | تفاوت تروما و استرس های نرمال/علائم روانی و فیزیکی تروما را بشناسید!
تروما یک حالت روحی روانی است که در ظاهر شکلی ندارد و در باطن خود فرد و اطرافیان را اذیت میکند.
اجتماعی
تروما یک حالت روحی روانی است که در ظاهر شکلی ندارد و در باطن خود فرد و اطرافیان را اذیت میکند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، تروما یک حالت روحی روانی است که ناپیدا است و به صورت شخصیت افراد خودش را نشان میدهد. تروما بر اثر اتفاقات ناخوشایند زندگی افراد ایجاد میشود و به صورت پله پله تشکیل میشود و بزرگ تر میشود. تروما یک اصطلاح روانشناسی است که از واژه یونانی به معنی زخم میآید و آن را بهعنوان آسیب روانی میشناسند. برای دیدن جزئیات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
تروما یک واکنش عاطفیه که در پاسخ به یک حادثه یا مجموعهای از رویدادهای آسیبزا ایجاد میشه.تروما پاسخی به یک رویداد یا موقعیت های شدید استرس زا و حوادث آسیب زا هست. اثراتش می تونه طولانی مدت باشه. باید توجه داشت که همه کسایی که رویداد استرس زا رو تجربه می کنن، دچار تروما نمی شن. برخی از افراد دچار علائمی می شن که پس از چند هفته برطرف می شه، در حالی که برخی دیگر اثرات طولانی مدت بیشتری رو تجربه خواهند کرد. با درمان، افراد می تونن علت اصلی رو برطرف کنن و راه های سازنده ای برای مدیریت علائمشون پیدا کنن.
هنگامی که شخصی یک رویداد ناراحت کننده یا مجموعه ای از رویدادهای آسیبزا رو تجربه میکنه؛ مانند سوء استفاده، یک تصادف بد، تجاوز جنسی یا سایر خشونت های جنسی و خانگی، درگیری یا یک بلای طبیعی و… ممکنه یک واکنش عاطفی به نام تروما رو تجربه کنه.
باید دقت داشت که حتما لازم نیست یک رویداد یا حادثه مستقیماً برای فرد اتفاق بیفته تا تروما تایز بشه، بلکه میتونه با مشاهده اون اتفاق و یا دیدن و شنیدن اینکه یکی از عزیزانش این رویداد ناگوار رو تجربه کرده، دچار آسیب بشه. یک رویداد آسیب زا احساس عمیقی از ترس، درماندگی یا سرگردانی ایجاد می کنه و توانایی فرد رو برای مقابله، تحت تأثیر قرار می ده. انجمن روانشناسی آمریکا به تأثیر منفی درازمدت بر عملکرد و باورها اشاره میکنه./جوونه
به گفته موسسه سیدران (Sidran Institute)، میزان شیوع آن در ایالات متحده به شرح زیر هست:
حدود ۷۰ درصد از بزرگسالان ایالات متحده حداقل یک بار یک رویداد آسیب زا رو تجربه کردن. همه کسایی که اون رو تجربه می کنن، دچار PTSD (اختلال اضطراب پس از سانحه) نمی شن.
تا ۲۰ درصد از این افراد معیارهای PTSD رو دارن. احتمال ابتلای زنان به PTSD دو برابر بیشتر از مردان هست.
خطر ابتلا به PTSD بر اساس تروما متفاوت هست. این خطر به ویژه پس از تجاوز جنسی (۴۹٪)، تجاوز فیزیکی (حدود ۳۲٪) و سایر تجاوزات جنسی (حدود ۲۴٪) بالا هست.
حدود ۶۱ درصد از بزرگسالان مورد بررسی در ۲۵ ایالت آمریکا گزارش دادن که حداقل یک ACE مانند خشونت، سوء استفاده، بی توجهی یا مسائل مربوط به مصرف مواد در خانه رو تجربه کردن.
تقریباً از هر ۶ نفر ۱ نفر، ۴ بار یا بیشتر ACE رو تجربه کرده.
زنان و برخی از گروه های اقلیت قومی، خطر بیشتری برای تجربه چهار بار یا بیشتر ACE داشتن.
واکنشها و احساسات بیمار، روان زخم را به ۳ دسته مختلف تقسیم میکند:
ترومای حاد: این آسیب با وجود شدت زیاد، گذرا است. آن را باید نتیجه تجربه سطح استرس بسیار بالا و اتفاقی که باعث به خطر افتادن امنیت فرد شده، دانست.
ترومای مزمن: اگر موقعیت ناراحتکننده و آزاردهنده برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، روان زخم مزمن خواهد شد. خشونت خانگی یا کودک آزاری را میتوان نمونههایی از این روان زخم معرفی کرد.
ترومای ثانویه: وقتی شما در اثر مراقبت از یک فرد مبتلا به روان زخم یا پس از شنیدن داستان ناراحتکننده او دچار علائم جانبی این آسیب میشوید که شباهت زیادی به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) دارد باید گفت درگیر روان زخم ثانویه شدهاید./درمانکده
بلایای طبیعی
تصادفات
جنگ
کودک آزاری
خشونت جنسی
خشونت خانگی
ترومای پزشکی
قلدری
تروریسم
در حالی که علائم متفاوته ، برخی از نشانه ها وجود داره که می تونید به اون ها توجه کنید. افرادی که وقایع آسیب زا رو تحمل کردن، اغلب متزلزل و سرگردان به نظر می رسن. آنها ممکنه به طور معمول به مکالمه پاسخ ندن و اغلب حتی موقع صحبت کردن، گوشه گیر به نظر برسن و در لحظه حال نباشن.
یکی دیگه از نشانه های اصلی، اضطراب هست. اضطراب ناشی از تروما می تونه در مشکلاتی مثل ترس شبانه، عصبانیت، تحریک پذیری، تمرکز ضعیف و نوسانات خلقی ظاهر بشه. اگرچه این علائم رایج هستن، اما جامع نیستن. افراد به روش های مختلف به اتفاق پاسخ می دن. گاهی اوقات علائم حتی برای نزدیکترین دوستان و خانواده قربانی، تقریباً غیر قابل فهمه.برخی از نشانههای روانشناختی عبارتند از:
اضطراب
احساس درماندگی
انتظار
احساس شرم و سرزنش خود
به یاد آوردن مداوم تجربه آسیبزا
کابوسهای مکرر
احساس جدا شدن از خود
بیقراری
افسردگی/جوونه
عوامل استرس زا و آثار آنها به مرور از بین میروند، اما پس لرزه های تروما ادامه میابند و روی هم انباشته میشوند .
علاوه بر صدمات اولیه و آشکار ، تروما معمولاً زخم های ثانویه نیز وارد میکند (برای مثال بحران مالی بعد از یک فاجعه ی طبیعی: از دست دادن خانه بعد از زلزله)
استرس معمولا سالم اما تروما همیشه ناسالم است .استرس عادی به شرط اینکه بیش از حد شدید یا مزمن نباشد شما را هشیار و گوش به زنگ نگه میدارد و شما را به چالش میکشد تا به اهداف دشوار دست یابید .
اما استرس شدیدی که بعد از تروما می آید اگر نتوانید خودتان را از آثار آن خلاص کنید ، هم از لحاظ جسمی و هم روانی میتواند به شما آسیب برساند.
تروما نگاه شما به زندگی و خودتان را عوض میکند . تروما اساسی ترین و ابتدایی ترین عقاید شما درباره ی خودتان و دنیایتان تغییر میدهد ، اگر قبلاً فکر میکردید “زندگی زیباست” ، “من در امن و امان هستم” یا “میتوانم به دیگران اعتماد کنم” ،تروما می آید و این باور ها را با احساساتی مثل “دنیا مکانی خطرناک است” یا نمیتوانم به دیگران اعتماد کنم” جایگزین میکند ./مجله روانشناسی
روش های درمانی متعددی وجود دارند که می توانند به افراد آسیب دیده در اثر تروما ها کمک کنند تا با علائم خود کنار بیایند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
مراجعه به بهترین کلینیک روانشناسی و روانپزشکی
نخستین قدم برای درمان تروما تراپی است. به طور کلی فرد می بایست از درمانگری که در مواجه و درمان تروما با تجربه است، کمک یگیرد. رویکرد های درمانی که برای فرد آسیب دیده در اثر تروما مناسب هستند عبارتند از:
حساسیت زدایی و پردازش مجدد از طریق حرکات چشم
برخی از درمانگران از تکنیک های جسمی برای کمک به ذهن و بدن فرد به جهت پردازش تروما استفاده می کنند. درمان های فیزیکی انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر می باشند:
روان درمانی حسی حرکتی
تحریک نقاط مختلف بدن با طب سوزنی
درمان های لمسی/مهربد
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.