به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، در گفتگویی با حمیدرضا صالحی وی اظهار داشت:«اقتصاد هرگز اولویت اصلی تصمیمسازیها در ایران نبوده است!» این جملهای است که بسیاری از فعالان اقتصادی و اقتصاددانها از آن استفاده میکنند تا ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی را شرح دهند. چرا این تصور همگانی میان اهالی اقتصاد وجود دارد؟ چون در بزنگاه تصمیمسازیهای مهم و راهبردی، ضرورتهای اقتصادی معمولا مورد توجه تصمیمسازان و سیاستگذاران قرار نمیگیرند.
نمونه عینی چنین فقدان توجهی را در ماجرای تعطیلی شنبهها به عینه میتوان مشاهده کرد. موضوعی که ۴تن از مراجع عظام دینی آن را تایید کرده و ۲نفر هم در رد آن صحبت کردهاند. مسالهای که از جنبههای مختلف اجتماعی، سیاسی، دینی و…مورد ارزیابی قرار گرفته، اما کسی توجهی به این واقعیت ندارد که چنین تصمیم مهمی تا چه اندازه برای اقتصاد و معیشت و رفاه ایرانیان مهم است؟
کمتر اظهارنظری را از سوی مسوولان شنیدهام که در آن در خصوص تاثیر این تصمیم بر تولید ناخالص داخلی و رونق بازارها صحبت کرده باشد. این در حالی است که در هنگام اتخاذ چنین تصمیمات مهمی، اگر اقتصاد یا حداقل جزو اولویتهای اصلی باشد، تصمیمات باید از جنبههای اقتصادی هم مورد بررسی قرار بگیرند.
موضوع مهم برای ایران، بهبود وضعیت اقتصادی مردم است. برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم باید ظرفیتهای تولیدی و صادراتی کشور افزایش یابد. برای افزایش تولید و صادرات باید مناسبات ارتباطی ایران با جهان پیرامونی بهتر شود.
یک بخش مهم از بهبود ارتباطات اقتصادی با جهان، ریشه در همین تعطیلات دارد. اقتصاد ایران ۴روز از ۷روز هفته با اقتصاد جهانی ارتباط ندارد. یکشنبه و شنبه کشورهای مختلف جهانی تعطیلند، پنجشنبه و جمعه هم ایران در وضعیت تعطیل و نیمه تعطیل قرار دارد. وقتی فعالان اقتصادی این استدلالها را مطرح میکنند، در جواب گفته میشود ایران تحریم است و به دلیل نپیوستن به FATF نمیتواند مراودات مالی با جهان برقرار کند. موضوع فقط مبادلات بانکی نیست، ایران به توسعه روابط اقتصادی و تجاری با جهان نیاز دارد.
اهمیت تعطیلی شنبه در آن است که یک روز ارتباط ایران را با سایر کشورها تقویت میکند. امروز حتی کشورهای عربی مانند عربستان، مالزی، اندونزی، امارات و…هم خود را با اقتصاد جهانی تطبیق دادهاند. عربستان حتی تاریخ هجری را در مناسبات اقتصادی حذف کرده و از تاریخ میلادی استفاده میکند. روز جمعه روز رسمی تعطیلات اسلامی است و برای روز دوم هم موضوع مهم باید منافع کلان کشور باشد. مراجع عظامی چون جوادیآملی که در ضرورت تعطیل اعلام کردن روز شنبه موضوعگیری کردهاند، نام خود را در تاریخ ثبت کردهاند.
در تمام احادیث و نهجالبلاغه و سایر متون دینی بر ضرورت رفع فقر و بهبود وضعیت معیشتی مسلمانان تاکید شده است. تاثیر این تصمیم بهطور مستقیم در تولید ناخالص ملی ایران، نمود خواهد یافت. تحریمها، مشکلات داخلی و افزایش تعطیلات، کیک اقتصادی ایران را کوچک کرده است. طی یک دهه اخیر کیک اقتصادی ایران به نصف کاهش پیدا کرده است. این روند قدرت خرید مردم را کاهش میدهد. فقر را گسترش داده و مشکلات معیشتی را بیشتر میکند.
دولت چهاردهم باید راهبردهایی را تدارک ببیند که به این وضع پایان دهد یا حداقل بهبود بخشد. ایران باید صادرات خود را افزایش دهد و ارز بیشتری وارد کشور کند. برای این منظور باید رابطه اقتصادی کشور با سایر کشورها افزونتر شود.
یک بعد این توسعه روابط، احیای برجام و پایان دادن به تحریمهای اقتصادی است که باید در دستور کار قرار گیرد. راهکارهای بعدی هم ایجاد هماهنگی بیشتر با بازارهای بینالمللی است. تعطیلی روز شنبه، راهکاری است که میتواند ارتباط اقتصاد ایران با بازارهای جهانی را افزایش دهد. فعالان اقتصادی و اتاقهای بازرگانی در زمان طرح این موضوع، بیانیههایی صادر کرده و از تصمیم مجلس و دولت برای تعطیل اعلام کردن روز شنبه دفاع کردند، با طرح دوباره موضوع به نظرم لازم است، ابعاد موضوع بیشتر در رسانهها مورد بررسی قرار بگیرد تا بزرگان کشور و سیاستگذاران متوجه شوند، اتخاذ تصمیم درست در این زمینه تا چه اندازه میتواند به بهبود روابط اقتصادی کشورمان کمک کند.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.
علی
10 شهریور 1403
در خصوص لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری به منظور افزایش تعطیلات پایان هفته کارمندان دولت، کشورهای پیشرفته و اسلامی به دلیل آگاهی از فواید آن در زمینه های خانوادگی، سازمانی و اقتصادی سالهاست از آن روش استفاده می کنند. در ایران عده ای بدون دلایل حقوقی و ارائه یک آیه یا حدیث موثق، بخاطر کج فهمی، خودنمایی و لجبازی، با این لایحه مخالفت می نمایند؛ اینگونه مخالفت ها موجب مایوس شدن مردم از کارآمدی نظام و اسلام خواهد شد آیا این خیانت نیست ؟ !!!!!
علی
11 شهریور 1403
جناب آقای دکتر حميدرضا صالحی، ضرورت و منافع اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری فقط مسائل اقتصادی نیست و موارد ذیل را در بر می گیرد: 1- این موضوع چون توسط 136 نفر از نمایندگان ملت تصویب شد مخالفت با آن باعث بی اعتبار شدن مجلس و کاهش مشارکت در انتخابات آینده می شود. 2-چون کارمندان تهران بجای شنبه ها پنجشنبه ها تعطیل اند این رویه موجب تبعیض و بی عدالتی علیه کارمندان شهرستان ها می شود.3- تعطیلات یکسان واحد های ستادی و شهرستانی باعث افزایش هماهنگی آنها میشود.4- کارمندان تهرانی بخاطر تعطیلی پنجشنبه ها، در طی سال، 53 روز بیشتر از کارمندان شهرستانی از تعطیلات برخوردارند این مساله باعث نارضایتی شدید کارمندان شهرستانی و احساس تبعیض، کاهش انگیزه شغلی و بهره وری آنان می شود. 5- باعث صرفه جویی در مصرف آب و برق می گردد. 6-باعث کاهش یک ششم از هزینه های تلفن، اینترنت، بنزین و گاز ادارات دولتی و حذف هزینه نهار کارمندان تهرانی می شود 7- فرصت تعاملات بیشتر اعضای خانواده و تحکیم بنیاد خانواده را افزایش می دهد. 8- فرصت لازم برای رفع خستگی جسمی و ذهنی کارمندان و آمادگی بیشتر آنها برای انجام وظایف شغلی در هفته آتی را فراهم می آورد و بطور غیر مستقیم موجب افزایش بهره وری می گردد. 9- از 195 کشور دنیا فقط 2 کشور یعنی جیبوتی و ایران تعطلات هفتگی شان یک روز می باشد به نظر می رسد افزایش تعطیلات پایان هفته، موجب افزایش بهره وری کارکنان دولت مخصوصا کارکنان زن شود.10- حضور فیزیکی در محیط کار چندان مهم نیست آنچه مهم هست آمادگی ذهنی و خلاقیت برای انجام کار درست است نه نمایش کار کردن یا خرابکاری، فرق ایران با کشورهای توسعه یافته که بعضا تا سه روز در هفته تعطیل هستند همین است.
علی
13 شهریور 1403
تبعات فاجعه بارمخالفت با تعطیلی شنبه ها: چون موضوع تعطیلی شنبه ها بر اساس بررسی های دقیق متخصصان سازمان اداری و استخدامی کشور، اعضای هیات دولت، مراجع تقلید آیت الله جوادی آملی، رئیس جمهور شهید آیت الله رئیسی و کمیسیون اجتماعی مجلس، تایید شده و با 136 رای موافق با اکثریت قاطع در صحن علنی مجلس به تصویب رسیده است مخالفت با مصوبه نمایندگان ملت باعث مشکلات ذیل می گردد : 1- باعث بی اعتبار شدن و کاهش حیثیت مجلس می شود 2-از آنجا که کارمندان مستقر در تهران بجای شنبه ها، پنجشنبه ها تعطیل هستند این مساله موجب تبعیض و بی عدالتی نسبت به کارمندان شهرستانی و نارضایتی از حذف 53 روز از تعطیلات آنها (53 هفته در سال) می شود بطوریکه در طی 30 سال کارمندان تهرانی 4 سال کمتر کار خواهند کرد. 3- افزایش انزوای اقتصادی و کاهش تعاملات بین المللی کشور را موجب می گردد 4-باعث هزینه تراشی برای دولت شده و مانع کاهش یک ششم از هزینه های آب، برق، تلفن، اینترنت، بنزین و گاز ادارات دولتی و حذف هزینه نهار کارکنان مستقر در تهران می شود 5- فرصت تعاملات بیشتر اعضای خانواده و تحکیم بنیاد خانواده و فرزند آوری را کاهش می دهد6- باعت توهین و ناراحتی هموطنان کلیمی و یهودیان کل جهان می شود. 7- به رژیم صهیونیستی بهانه می بخشد که ایران نه بخاطر مساله فلسطین بلکه اساسا با یهودیت و دین پیامبر اولوالعزم حضرت موسی کلیم الله (ع) ضدیت دارد 8-تعصب دینی و یهودستیزی، اسلام ستیزی را در کل جهان افزایش می دهد. 9- باعث کاهش هماهنگی ستاد وزارتخانه ها با واحدهای استانی می شود. 10- اثبات عدم استقلال رای شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت. اینکه مصوبه ای بعد از حدود دوسال بررسی به تایید 136نفر نماینده مجلس، 30 نفر عضو هیات دولت و مرجع تقلید آیت الله جوادی آملی برسد و ناگهان رها شود مثل به توپ بستن مجلس در زمان محمد علی شاه قاجار است.