۰۴:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰

مذهبی

شب قدر | اطلاعاتی درباره شب قدر

تاریخ دقیق شب های قدر را بدانید زیرا شب های قدر جایگاه و اهمیت بسیار بالایی دارد و در این شب های عزیز فرصت مناسب برای توبه کردن از گناهان در نزد خداوند می باشد.

شب قدر | اطلاعاتی درباره شب قدر

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، شب قدر، در ماه مبارک رمضان است که در آن قرآن نازل شد. در شب قدر مردم اعمال خاصر را انجام میدهند و با خدا مناجات میکنند. گفتنی است شب قدر به شب سرنوشت معروف است. برای مشاهده جزئیات بیشتر اندیشه معاصر را دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

شب قدر

شب قَدر یا لَیلَهُ القَدر شب نزول قرآن و مقدّر شدن امور یک‌ساله انسان‌هاست. قرآن در سوره‌های قدر و دخان از این شب سخن می‌گوید. براساس آیات قرآن و روایات، ارزش شب قدر بیش از هزار ماه است. این شب بافضیلت‌ترین شبِ سال و شب رحمت الهی و آمرزش گناهان است و در آن، فرشتگان به زمین می‌آیند و بنابر برخی از احادیث شیعه، مقدرات سال آینده بندگان را بر امام عرضه می‌کنند.

ماه رمضان عبادات زن

شب قدر

زمان دقیق شب قدر، روشن نیست؛ ولی بر اساس بسیاری از روایات، در ماه رمضان واقع شده و یکی از شب‌های ۱۹، ۲۱ یا ۲۳ این ماه دانسته شده است. شیعیان بر شب ۲۳ رمضان و اهل سنت بر شب ۲۷ رمضان تأکید بیشتری دارند.

شیعیان در این شب‌ها با الگوگیری از معصومین(ع)، به شب‌زنده‌داری، تلاوت قرآن، دعا ، عبادت و مذاکره علمی و کسب دانش و معرفت می‌پردازند. ضربت خوردن و شهادت امام علی(ع) در این شب‌ها نیز به اهمیت آن نزد شیعیان افزوده و سوگواری برای آن امام با آیین‌های شب قدر همراه شده است.

در قرآن

در قرآن دربارهٔ شب قدر چنین آمده‌است:

به راستی که ما آن را در شب قدر فرو فرستادیم؛ و چه تو را به شب قدر آگاه تواند کرد. شب قدر از هزار ماه برتر است. در این شب فرشتگان و روح به اذن پروردگارشان از هر امر فرود می‌آیند. این شب تا صبحگاه «سلام» است. (سوره قدر آیات ۱ تا ۵)

و نیز در سوره دخان آمده‌است:

سوگند به کتاب روشنگر. به راستی ما آن را در شبی مبارک فرو فرستادیم زیرا که به حقیقت هشداردهنده بودیم. در آن شبی که هر امری با حکمت معین و ممتاز و جدا می‌گردد. تعیین آن امر البته از سوی ما خواهد بود، که ما رسولان را فرستنده بودیم؛ و این البته از رحمت و مهربانی پروردگار توست، به راستی او شنونده داناست. (سوره دخان آیات ۱ تا۶)

شب اول قَدر در تقویم ۱۴۰۳ :

روز جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ مصادف با روز ۱۸ ماه رمضان ۱۴۴۵ قمری می باشد . همچنین روز شنبه ۱۹ رمضان ۱۴۴۵، روز ۱۱ فروردین ۱۴۰۳ سالروز ضربت خوردن امام علی علیه السلام می باشد.

شب دوم قَدر در تقویم ۱۴۰۳ :

روز یکشنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۳ مصادف با روز ۲۰ ماه رمضان ۱۴۴۵ قمری می باشد . همچنین روز ۲۱ رمضان ۱۴۴۵ ، روز ۱۳ فروردین ۱۴۰۳مصادف است با سالروز شهادت حضرت علی علیه السلام .

شب سوم قَدر در تقویم ۱۴۰۳:

روز سه شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ مصادف با روز ۲۲ ماه رمضان ۱۴۴۵ قمری می باشد . روز ۲۳ رمضان ۱۴۴۵ مصادف است با روز ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ است.

جایگاه و اهمیت

شب قدر برترین و مهم‌ترین شب سال در فرهنگ اسلامی به شمار می‌رود بنابر روایتی از پیامبر(ص)، شب قدر از موهبت‌های خدا بر مسلمانان است و هیچ‌یک از امت‌های پیشین از این موهبت برخوردار نبوده‌اند. در قرآن کریم، سوره‌ای کامل به توصیف و ستایش شب قدر اختصاص یافته و بدین نام (سوره قدر) خوانده شده است در این سوره، ارزش شب قدر بیشتر از هزار ماه دانسته شده است.آیات یکم تا ششم سوره دخان نیز به اهمیت و رخدادهای شب قدر می‌پردازد.

در روایتی از امام صادق(ع) آمده است که بهترین ماه، رمضان است و قلب ماه رمضان، شب قدر است.همچنین از پیامبر(ص) نقل کرده‌اند که شب قدر، سَروَر شب‌هاست. در حدیثی از امام صادق(ع)، شب قدر آغاز سال (رأس السنه) معرفی شده است که شاید منظور آغاز سال معنوی و عبادی باشد و شاید منظور مشخص شدن مقدرات یک ساله انسان باشد. بنابر منابع روایی و فقهی، روز قدر نیز همانند شب قدر، گرانقدر و با فضیلت است.وقوع برخی حوادث همانند ضربت خوردن امام علی(ع) در شب نوزدهم و شهادت او در شب ۲۱ رمضان، بر اهمیت این شب‌ها، نزد شیعیان افزوده است و آنان در این شب‌ها در کنار اهتمام به اعمال مستحب مخصوص این شب‌ها، برای آن امام نیز سوگواری می‌کنند.

در برخی از روایات آمده است که فاطمه(س) سِرّ شب قدر است و هر کس فاطمه(س) را به صورت کامل بشناسد، شب قدر را درک کرده است

اعمال شب‌های قَدر

اعمال مشترک شب‌های قَدر

غسل
دو رکعت نماز، در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه سوره توحید خوانده می‌شود و نمازگزار بعد از اتمام نماز هفتاد مرتبه اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَیهِ می‌گوید.
احیا داشتن (بیدار ماندن و عبادت کردن) در این شب‌ها.
صد رکعت نماز (هر دو رکعت به یک سلام)
خواندن دعای «اَللهمَّ اِنّی اَمسیتُ لَکَ عَبداً…»
قرائت دعای جوشن کبیر
زیارت امام حسین(ع)
قرآن به سر گرفتن و خدا را به چهارده معصوم سوگند دادن

اعمال شب نوزدهم قَدر

صد بار ذکر «اَستَغفِرُاللهَ رَبّی و اَتوبُ اِلیهِ»
صد بار ذکر «اَلّلهُمَّ العَن قَتَلَهَ اَمیرِالمُؤمِنینَ»
دعای: «اَللّهُمَّ اْجْعَلْ فیما تَقْضی وَتُقَدِّرُ مِنَ الاَْمْرِ الْمَحْتُومِ…»

اعمال شب بیست و یکم شب قَدر

خواندن دعاهایی که مربوط به دهه آخر ماه رمضان است.
دعای: یا مُولِجَ اللَّیلِ فِی النَّهارِ…

اعمال شب بیست و سوم شب قَدر

خواندن دعاهایی که مربوط به دهه آخر ماه رمضان است.
خواندن سوره‌های عنکبوت، روم و دُخان
هزار مرتبه خواندن سوره قَدر
خواندن دعاهای جوشن کبیر، مکارم الاخلاق و افتتاح
غسلی در ابتدای شب و غسلی در انتهای آن
دعای: اَللَّهُمَّ امْدُدْ لِی فِی عُمُرِی وَ أَوْسِعْ لِی فِی رِزْقِی…
دعای: اَللَّهُمَّ اجْعَلْ فِیمَا تَقْضِی وَ فِیمَا تُقَدِّرُ مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ…
دعای: یا بَاطِنا فِی ظُهُورِهِ وَ یا ظَاهِرا فِی بُطُونِهِ …
خواندن دعای سلامتی امام زمان(عج).

 

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط