۱۰:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰

توافق یا توقف مذاکرات وین از امروز!

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات وین بدست آمده است، همچنان به یک توافق احتمالی نزدیک هستیم و به تعداد کمی از مسائل حل نشده رسیده ایم. توقف مذاکرات وین ا...

توافق یا توقف مذاکرات وین از امروز!

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات وین بدست آمده است، همچنان به یک توافق احتمالی نزدیک هستیم و به تعداد کمی از مسائل حل نشده رسیده ایم.

توقف مذاکرات وین از امروز؟ 

شنیده‌ها نیز حاکی از آن است که رویکرد انقباضی و تغییر مکرر مواضع توسط تیم آمریکایی در روزهای پایانی، رسیدن به توافق را سخت کرده است.

در همین حال، وزیر امور خارجه کشورمان ساعتی پیش در صفحه شخصی خود در توئیتر خاطرنشان ساخت که گفت وگوهای روز پنجشنبه وی با مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص مذاکرات وین، مفید و سازنده بوده است.

به نوشته امیرعبداللهیان، تلاش‌ها برای رسیدن به یک توافق خوب و پایدار در جریان است. توافق در دسترس است اگر طرف آمریکایی واقع بینانه و همراه با تداوم و با ثبات‌قدم رفتار کند.

وی با بیان اینکه نتیجه مذاکرات وین را توافق جمعی تعیین می کند و نه رویکرد یک جانبه! تصریح کرد که تلاش مشترک نیاز است.

رئیس دستگاه دیپلماسی خارجی کشورمان تأکید کرد؛ این منطق و عقلانیت است که باید غلبه داشته باشد.

دور هشتم مذاکرات از ششم دی‌ماه سال جاری در وین آغاز شده است و شرکت‌کنندگان سرگرم تکمیل پیش‌نویس متن توافق و تصمیم‌گیری در مورد برخی موضوعات اختلافی بوده‌اند.

یک منبع مطلع گفت که اصلی ترین مسئله در مذاکرات وین مربوط به تحریم افراد و شرکت‌ها و نهادهایی است که در انتفاع اقتصادی ایران از هر گونه توافقی نقش موثری ایفاء می‌کنند.

وی افزود: از ابتدای مذاکرات ایران خواستار حذف این افراد و نهادها و شرکت‌ها از لیست موسوم به قرمز بوده و طرف آمریکایی با استفاده از حربه‌های مختلف مرتباً این کار را یا به تعویق انداخته و یا دبه کرده و رفع آنها را به مسائل فرابرجامی گره زده است.

این منبع آگاه خاطرنشان کرد: هم در مواضع رسمی علنی و هم در مذاکره با طرفهای ۴+۱ به غربیها و امریکاییها اعلام شده است که بدون لغو این تحریمها توافق در کار نخواهد بود.

وی همچنین با بیان اینکه ظاهراً آمریکا به جای تمرکز برای اتخاذ تصمیم سیاسی لازم در جهت توافق، فرصتش را مصروف عملیات روانی کرده، اظهار داشت: آمریکا میداند که بیش از هر کدام از طرفهای دیگر برجام به توافق نیاز دارد؛ لذا این کارشکنیها و عملیات روانی بیشتر به ضرر آنها خواهد بود.

حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت:

« با آقای جوزف بورل گفتگوی مفید و سازنده ای داشتم.

تلاش ها برای رسیدن به یک توافق خوب و پایدار در جریان است. توافق در دسترس است اگر طرف آمریکایی واقع بینانه و همراه با تداوم و با ثبات‌قدم رفتار کند.

نتیجه مذاکرات وین را توافق جمعی تعیین می کند و نه رویکرد یک جانبه! تلاش مشترک نیاز است. این منطق و عقلانیت است که باید غلبه داشته باشد.»

به توافق احتمالی نزدیک هستیم

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر پنجشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران در واشنگتن افزود، پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات وین بدست آمده است، ما همچنان به یک توافق احتمالی نزدیک هستیم و به تعداد کمی از مسائل حل نشده رسیده ایم. دلیل وجود این مسائل حل نشده، این است که آنها سخت ترین مسائل هستند.

ند پرایس با تاکید بر اینکه اینها مسائل سختی هستند و به همین دلیل تاکنون حل نشده اند، گفت: همه طرف ها اکنون باید از خود جدیت نشان دهند. ما همچنان معتقدیم در چند روز آینده می توانیم به یک بازگشت مشترک به پایبندی برجام برسیم.

این مقام وزارت خارجه دولت بایدن بار دیگر با توسل به تاکتیک ضرب الاجل های ساختگی غرب و در راستای سیاست هراس از پیشرفت های برنامه صلح آمیز هسته ای ایران اضافه کرد با این حال زمان کمی باقی مانده است و آن هم به دلیل پیشرفت های هسته ای ایران در چند ماه و چند سال گذشته است.

ند پرایس ادامه داد ما در مراحل پایانی مذاکرات ۱۱ ماهه هستیم، زمان بسیار کمی برای محک پیشنهاد بازگشت مشترک به پایبندی به برجام باقی مانده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد ما از همه طرف ها از جمله روسیه خواسته ایم  تا بر حل مسایل باقی مانده تمرکز کنند تا بتوانیم به هدف مشترک خود دست یابیم.

وی در تداوم ادعاها و اتهام پراکنی های واشنگتن علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران برغم رد اَن از سوی جامعه اطلاعاتی کشورش مدعی شد این هدف مشترک عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای به صورت دائمی و قابل تایید است. این تنها هدف آمریکا نیست بلکه روسیه یکی از اعضای امضا کننده برجام است.

ند پرایس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا با روسیه در خصوص درخواست های اخیر مسکو گفتگو کرده است یا خیر گفت که  رابرت مالی با نمایندگان ۱+۵ دیدار کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد کاملا واضح اعلام کرده ایم که تحریم های جدید روسیه هیچ ربطی به برجام ندارند و نباید هیچ تاثیری بر بازگشت احتمالی مشترک به پایبندی یا اجرای این توافق داشته باشند.

وی تصریح کرد هیچ قصدی برای ارائه پیشنهادات جدید به روسیه در مورد تحریم ها نداریم و نیازی برای پیشنهادات جدید برای رسیدن به بازگشت مشترک به پایبندی به برجام نیست.

جن ساکی سخنگوی کاخ سفید نیز روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه مدتی است به توافق نزدیک شده ایم، گفت که پایان مذاکرات همیشه سخت و چالش برانگیز است.

این مقام دولت دموکرات جو بایدن افزود، ما مدتی و چند هفته ای است به توافق نزدیک شده ایم. پایان مذاکرات همیشه سخت و چالش برانگیز است. بنابراین من این ارزیابی را انجام نمی دهم. ما به

این گفتگوهای دیپلماتیک ادامه می دهیم و به نفع همه ما است که در پای میز مذاکره باقی بمانیم.

دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا در گزارش “ارزیابی سالانه تهدیدها” برای سال ۲۰۲۲ به رغم همه ادعاها و لفاظی ها علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران، اذعان کرد که بر اساس ارزیابی های واشنگتن، تهران فعالیت های تولید سلاح هسته ای انجام نمی دهد.

در این گزارش آمده است: ارزیابی ما همچنان اینگونه است که ایران درحال حاضر مشغول انجام اقدامات لازم و اساسی برای تولید سلاح هسته ای نیست.

حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه با جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز درباره جدیدترین تحولات و وضعیت مذاکرات وین تلفنی گفتگو کردند.

امیرعبداللهیان در این گفتگوی تلفنی از  اهتمام و تلاش هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مذاکرات وین و پیشرفت های حاصله قدردانی کرد و افزود: اگر واقع بینی بر رفتار همه طرف‌ها حاکم باشد، همچنان به نقطه وصول توافق خوب و قوی نزدیک هستیم. طرح برخی درخواست های جدید از سوی آمریکا هیچ گونه توجیه منطقی نداشته و با مواضع این کشور در مورد دستیابی سریع به توافق در تناقض می باشد.

وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر اینکه “برخی مباحث که مرتبط با قهرمانان ملی ما است، قابل مذاکره نیست” افزود: موضوعات اصلی و لغو موثر تحریم ها نباید تحت تاثیر زیاده خواهی طرف آمریکایی قرار گیرد.

امیرعبداللهیان گفت: آمریکا نمی تواند به بهانه فشار افکار عمومی کشورش، هر روز حرف جدید و متفاوتی را از طریق هماهنگ کننده به ما منتقل کند. اگر طرف آمریکایی مشکل افکار عمومی را دارد ، باید بگویم ما هم مشکل افکار عمومی را در ایران داریم. آنها با حساسیت و با دقت بالایی تحولات را رصد می کنند و از دولت پاسخگویی و رفع موثر تحریم ها و حفظ توان بالای هسته ای صلح آمیز را مطالبه می کنند.

دور هشتم مذاکرات از ششم دی‌ماه سال جاری در وین آغاز شده است و شرکت‌کنندگان سرگرم تکمیل پیش‌نویس متن توافق و تصمیم‌گیری در مورد برخی موضوعات اختلافی بوده اند.

اظهارات مقامات غربی به ویژه آمریکا درباره مذاکرات وین در حالی است که یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات وین گفته است: گفتگوهای وین به دلیل ابتکارعمل ها و حسن نیت ایران طی چند هفته گذشته پیشرفت های قابل توجهی را داشته است. توافق ایران و آژانس برای ترسیم نقشه راه مشترک به منظور حل موضوعات باقیمانده شاهد این مدعاست.

به گفته این منبع در نقطه مقابل تیم امریکایی با کندی در تصمیم گیری سیاسی، روند دستیابی به یک توافق خوب را معطل کرده است. تیم آمریکایی در وین نیز منتظر دریافت دستورالعمل های لازم در خصوص موضوعات باقیمانده است. توافق در وین امروز بیش از هر چیزی نیازمند جواب امریکا به پیشنهادی مطرح شده در مذاکرات است.

حال این پرسش به ذهن می‌رسد که به راستی خطوط قرمز ایران در مذاکرات کدامند و دیپلمات‌های کشورمان با کسب چه منافعی به امضای توافق در وین رضایت خواهند داد؟

در پی پُررنگ‌تر شدن احتمال حصول توافق در وین به نظر می‌رسد که سه محور «لغو کلیه تحریم‌های برجامی»، «ایجاد سازوکار برای راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها» و «تضمین عدم خروج آمریکا از برجام» بیش از پیش برای تهران اهمیتی ویژه یافته‌است؛ موضوعاتی  همچون راستی‌آزمایی و تضمین که متأسفانه در توافق قبلی به آن توجه کافی نشد.

از نگاه ناظران، از جمله معایب برنامه قبلی یا همان برجام افزون بر نادیده گرفتن مواردی چون لغو تحریم‌های «کاتسا»، «آیسا» و «یوترن (U-Turn یا چرخه دلاری)»، عدم توجه به اهمیت تضمین و راستی‌آزمایی بود که تیم هسته‌ای با عنایت به تجربه تعهدگریزی ترامپ از برجام و ده‌ها توافق معتبر بین‌المللی، اینک بر این موارد حساس است.

از این رو تیم مذاکره کننده ایران، تنها در صورت نتایج ملموس و عینی حاصل از لغو تحریم و وجود تضمین به توافق تن خواهد داد و اینجاست که راستی‌آزمایی سه ماهه مورد تأکید مقامات کشورمان مفهوم پیدا می‌کند.

افزون بر نواقص اشاره شده، مذاکرات تا دور ششم، خلاف ادعای عده‌ای که معتقد بودند تا پیش‌نویس توافق نیز پیش رفته، با کاستی‌های جدی همراه بود؛ کاستی‌هایی که در ابتدای دولت آیت‌الله رئیسی، «کاظم غریب‌آبادی» نماینده وقت جمهوری اسلامی در سازمان‌های مستقر در وین در مصاحبه‌ای از جزییاتی پرده برداشت و مشخص شد اختلافات زیادی هنوز به قوت خود باقی است. او گفت که آمریکا حاضر به پذیرش لغو تحریم بیش از ۵۰۰ شخص حقیقی و حقوقی و لغو دستور اجرایی دولت ترامپ درباره تحریم تسلیحاتی ایران نشده‌ است.

غریب‌آبادی همچنین تأکید کرد که آمریکایی‌ها قصد دارند کل تفاهم را به پذیرش‌ بندی در خصوص انجام گفت‌وگوهای آتی در مورد مسائل منطقه‌ای گره بزنند، در حالی که یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی در مذاکرات مرتبط با برجام آن است که هیچ موضوعی خارج از برجام به مذاکرات پیوند نخورد؛ به ویژه مسائل موشکی، منطقه‌ای و حقوق بشری.

دو اصل «عملگرایی» و «نتیجه‌محوری» همواره سرلوحه دولت‌مردان دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی و به ویژه در مذاکرات جاری است و از همین رو، آنها چارچوب و اصول رفتاری متفاوتی از دولت قبل برای خود تعریف کرده‌اند.

دولت‌مردان و دیپلمات‌ها با درک تبعات گره زدن مشکلات داخلی به مذاکرات، نگهداشتن کشور در وضعیت تک‌گزینه‌ای (فقط  توافق و احیای برجام) و گذاشتن تمامی تخم مرغ‌ها در این سبد، به استراتژی تنوع‌بخشی و توازن‌بخشی در حوزه سیاست خارجی و ترمیم مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه گرفته تا آمریکای لاتین اقدام کرده‌اند؛ رویکردی که تاکنون نتیجه‌بخش بوده و بیش از آنکه تهران در پی دستیابی به توافق باشد، این طرف غربی است که برای احیای برجام اصرار می‌ورزد.

انتهای پیام/*

مطالب مرتبط