23:16 - 1403/05/18

سلامتی

کامپوزیت دندان چیست | مزایا و معایب کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان یکی از دلایلی میباشد که لبخند افراد را زیبا تر میکند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، کامپوزیت دندان یکی از مهمترین بخش هایی است که باعث زیبا شدن میشود. کامپوزیت دندان یکی از پرمخاطب ترین ها نزد دندان پزشک ها میباشد. کامپوزیت دندان به دلیل هزینه مناسب و سریع بودنش باعث محبوبیت در بین شده است . کامپوزیت دندان با لمینت فرقش را در ادامه متوجه میشوید. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

کامپوزیت دندان چیست؟

جست‌وجوی یک ماده ایده‌آل برای ترمیم دندان‌ها منجر به پیشرفت‌های قابل‌توجهی در تکنیک‌های دندانپزشکی زیبایی شده‌است. کامپوزیت (کامپوزیت دندان به انگلیسی composite) و تکنیک اسید اچ، دو پیشرفت عمده در دندان‌پزشکی برای ترمیم دندان هستند.

کامپوزیت مواد چسبنده‌ای است که پیوندی قوی با مینا و عاج دندان ایجاد می‌کند و به‌این‌ترتیب ترمیم دندان را ساده‌تر می‌کنند. پرکننده‌ی کامپوزیت مخلوطی از مواد پلاستیکی و شیشه‌ای به‌علاوه رزین است که به‌راحتی می‌توان آن را رنگ کرد تا شبیه دندان طبیعی شود. به دلیل ظاهر طبیعی و قیمت مقرون‌به‌صرفه‌تر، کامپوزیت به‌سرعت جای آمالگام نقره را برای ترمیم دندان می‌گیرد.

انواع مختلفی از ترکیبات کامپوزیتی وجود دارند که برای ترمیم و زیبایی دندان استفاده می‌شود. ترکیب نهایی کامپوزیت یک ترکیب خمیری‌شکل است که به‌راحتی وارد حفره‌ها و ناهمواری‌های دندان می‌شود و آن را پر می‌کند. این ترکیبات کاملا همرنگ دندان‌های طبیعی هستند و فاقد هرگونه ترکیب فلزی است./دکترتو

کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان

مزایای کامپوزیت دندان

کامپوزیت را معمولاً برای ترمیم دندان به کار می‌برند، مثلاً هنگامی که فرد دندان های نامنظمی دارد و فرصت کافی جهت انجام درمان‌های طولانی مثل ارتودنسی را ندارد، از روش هایی نظیر کامپوزیت و لمینت دندان استفاده می‌کند. در مواقعی که فرد رنگ خاصی را برای دندان هایش مد نظر دارد و با سایر روش های سفید کردن دندان قابل انجام نیست، از این روش کمک می‌گیرد.

از مهمترین مزایای کامپوزیت این است که اجرای آن به هیچ تراشی روی دندان نیاز ندارد به همین دلیل آسیبی به مینای دندان وارد نمی‌شود.
این درمان در یک جلسه قابل انجام است و تمام مراحل ساخت آن در مطب دندانپزشک طی می‌شود و مانند روش لمینیت سرامیکی نیازی به فرستادن قالب به لابراتوار نیست، به همین دلیل آن‌ را روش مستقیم می‌نامند.
از دیگر مزایای کامپوزیت دندان این است که هزینه‌اش از لمینیت سرامیکی کمتر است و افراد بسیاری قادر به استفاده از این روش هستند.
چنانچه تحت فشارهای بالا دچار پریدگی لبه یا شکستگی شدند امکان ترمیم و اصلاح آنها به راحتی وجود خواهد داشت؛ همانند دندان طبیعی.
قابلیت تحمل فشارهای بالا در زمان جویدن مواد غذایی به میزان ۱۰ برابر لمینیت های چینی را دارند.
شکل و فرم طبیعی، به طوریکه سایرین به سختی متوجه تفاوت دندان طبیعی با دندان کامپوزیت شده می شوند.

معایب کامپوزیت دندان

در برخی موارد طول عمر کامپوزیت ها کم بوده و پس از گذشت ۱۰ الی ۱۲ سال لازم است با لایه های جدید عوض شوند.
میزان براقیت این کامپوزیت ها نسبت به لمینیت های چینی کمتر می باشد ولی برخی روش ها برای افزایش جلا و براقیت آنها وجود دارد.
کامپوزیت ها نسبت به سایر روش ها رنگ پذیری بالا تری دارند به همین دلیل لازم است بیمار پس از انجام کامپوزیت بهداشت بیشتری را رعایت نماید./دکتر عشقی

کاندیدای مناسب کامپوزیت

نکته مهم در خصوص کامپوزیت دندان، انتخاب کاندیدای مناسب برای انجام این کار است. در کل این تکنیک یک روش درمانی و زیبایی برای افرادی است که مشکلاتی جزئی دارند. این افراد در کل از سلامت عمومی دهان و لثه برخوردارند و دندان‌های به‌شدت پوسیده، شکسته و خراب ندارند. عفونت لثه هم در کاندیداهای دریافت ونیر کامپوزیت نباید وجود داشته باشد.

همانطور که گفتیم این روش برای ترمیم جزئی دندان مثل شکستگی‌های کوچک، برطرف‌کردن لکه و زرد شدن دندان، پرکردن دندان، کاهش فاصله بیین دندان‌ها، ترمیم ساییدگی دندان و مواردی از این دست انجام می‌شود. اگر هر کی از این شرایط را دارید، می‌توانید کاندیدای خوبی برای استفاده از این تکنیک باشید.

چه کسانی نباید کامپوزیت کنند؟

آیا حتی با وجود عفونت لثه و دندان‌درد هم می‌توان کامپوزیت کرد؟ هرچند این روش می‌تواند برای بسیاری از افراد گزینه‌ای بسیار کارآمد و مناسب باشد، بااین‌حال برخی از افراد نمی‌توانند کاندیدای خوبی برای دریافت این روکش‌های دندانی باشند. کسانی که دندان‌های سالمی ندارند و یا با عفونت لثه و دندان درد درگیرند، نمی‌توانند از این روکش‌های رزینی استفاده کنند. در افرادی که مینای دندان آنها به میزان بسیار زیادی از بین رفته‌است هم نباید از کامپوزیت‌های دندانی استفاده کرد.

افرادی که مشکلات اساسی فک و دهان دارند و دندان‌های آنها مشکلاتی بسیار اساسی دارد، نمی‌توانند این ونیرها استفاده کنند. موارد زیر گزینه مناسبی برای انجام کامپوزیت نیستند:

ساییدگی یا پوسیدگی شدید دندانی
دندان‌قروچه‌کردن
دندان‌های به‌شدت نامنظم و به‌هم‌ریخته
بیماری‌های دهان و لثه
ناهنجاری‌های فک و دهان./دکترتو

مراقبت های بعد از کامپوزیت

در صورتی که از دندان های کامپوزیت شده خود مراقبت و نگهداری لازم را داشته باشید قطعا طول عمر بیشتری از آن را تجربه خواهید کرد. در این بخش قصد داریم مراقبت های بعد از کامپوزیت را برایتان شرح دهیم.

بهداشت دهان و دندان های خود را به خوبی حفظ کنید.

بهتر است از کامپوزیت دندان نیز مانند دندان طبیعی خود نگهداری کرده و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. به همین علت بهتر است از خمیر دندان هایی که دارای فلوراید کافی هستند استفاده نمایید و به صورت مرتب روزانه دو الی سه مرتبه دندان های خود را مسواک کنید، و روزانه دو مرتبه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت از نخ دندان استفاده نمائید. هر چه به سلامت لثه و دندان های خود بپردازید قطعا می توانید مدت زمان بیشتری از کامپوزیت ونیر های خود استفاده نمایید.

رژیم غذایی مناسب را برای حفظ سلامت و زیبایی کامپوزیت دندان خود رعایت کنید.

بهتر است استفاده از نوشیدنی و مواد غذایی که دارای رنگ دانه های بسیار زیاد هستند را کم کنید. موادی مانند چای، شراب، قهوه، توت فرنگی، هویج، نوشیدنی های رنگی و شکلات ها می توانند دندان های شما را زود تر لکه دار کنند. استفاده از دخانیات نیز باید کم شود، دخانیات طول عمر کامپوزیت دندان را کاهش می دهند.

از دندان کامپوزیت شده خود به عنوان ابزار استفاده نکنید.

برخی افراد عادت به استفاده از دندان های خود به عنوان ابزار دارند. برای مثال از دندان خود برای باز کردن گره های سخت استفاده می کنند و یا عادت به شکستن خشکبار در دهان با استفاده از دندان خود دارند. این عادات نادرست متاسفانه در کمترین زمان منجر به آسیب کامپوزیت دندان می شود و نیاز به ترمیم کامپوزیت و تعویض آن پیدا می کنند.

درمان دندان قروچه

برخی از افراد در شرایطی که دچار استرس می شوند، عادت به دندان قروچه دارند که ممکن است این کار را حتی به هنگام خواب و ناخواسته انجام دهند. باید از فشردن دندان ها روی هم خودداری کنید و در هنگام خواب از نایت گارد جهت مراقبت از کامپوزیت دندان استفاده نمایید. در این صورت احتمال شکستگی و لب پر شدن کامپوزیت ها را کاهش داده اید.

دوری از غذا های سفت

غذا های سفت و سخت مانند هویج خام، یخ، آجیل و .. می تواند باعث ایجاد شکاف و یا شکستن ونیر کامپوزیت گردند. بنابراین از گاز زدن غذا های سفت به طور مستقیم پرهیز نمایید و سعی کنید آن ها را به شکل قطعات کوچک مصرف کنید. برخی از عادت های خود از جمله جویدن مداد و یا باز کردن در بطری با دندان را ترک کنید، زیرا سبب آسیب به کامپوزیت دندان می گردد.

تاثیر سیگار روی کامپوزیت

درست است که نیکوتین ناشی از دود سیگار بی ‌رنگ است. اما این ماده زمانی که در معرض هوا قرار بگیرد لایه زرد رنگی روی دندان ایجاد می ‌کند. با تکرار این عمل و تجمع این لایه ‌های زرد رنگ، روند رشد پلاک‌ ها و باکتری‌ های مضر نیز افزایش‌ یافته و درنهایت باعث پوسیدگی و بد رنگی دندان‌ ها و بوی بد دهان می ‌گردد./دکتر مهناز ارشد

اندیشه معاصر

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط