اجتماعی
جنگ جهانی اول توسط کدام کشور شروع شد | دلیل به وجود آمدن جنگ جهانی اول
جنگ جهانی اول زمینه ساز انقلاب 1917 روسیه و تشکیل اتحاد جماهیر شوروی شد.
اجتماعی
جنگ جهانی اول زمینه ساز انقلاب 1917 روسیه و تشکیل اتحاد جماهیر شوروی شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، جنگ جهانی اول از سال ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ میلادی بین قدرتهای بزرگ جهان رخ داد. جنگ جهانی دوم با ترور آرشیدوک فرانتس فردیناند ولیعهد اتریش مجارستان آغاز شد. جنگ جهانی اول به دلیل رقابت های استعماری نظامی گری و اتحاد های پیچیده به وجود آمد. در جنگ جهانی اول دو جبهه اصلی یعنی متفقین و نیروهای محور با یکدیگر درگیر شدند. جنگ جهانی اول باعث تخریب گسترده شهرها و روستاها شد. جنگ جهانی اول باعث مرگ بیش از ۱۶ میلیون نفر شد. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
جنگ جهانی اول (۱۹۱۸-۱۹۱۴) به عنوان اولین نزاع بینالمللی در قرن بیستم مطرح شده است. اولین جرقه برای شروع این جنگ ترور دوک بزرگ، فرانتس فردیناند وارث سلطنت در اتریش- مجارستان و همسرش دوشس بزرگ سوفی در سارایوو در تاریخ ۲۸ ژوئن سال ۱۹۱۴ بود. جنگ جهانی اول در اوت ۱۹۱۴ شروع شد و به مدت چهار سال در چندین جبهه مختلف ادامه پیدا کرد. بیتردید یکی از مخربترین جنگهای تاریخ به شمار میرود. حدود ده میلیون سرباز در جریان این جنگ جان باختند. میتوان گفت تلفات نظامی این جنگ بیش از جمع تلفات تمامی جنگهای صد سال قبل بود.
جنگ جهانی اول توسط کدام کشور شروع شد | دلیل به وجود آمدن جنگ جهانی اول
آسیبهای آن ، عمیقا گرایشات، تصمیمات و رفتار رهبران و مردم عادی تحت تاثیر قرار داد. تاثیر این اتفاقات در دهههای بعد، با شروع جنگ جهانی دوم و نسلکشیهایی که در پی داشت، بیشتر نمایان شد.
در جریان جنگ جهانی اول، کشورهای عثمانی و بلغارستان به امپراتوریهای مرکزی یعنی آلمان، اتریش و روسیه یاری رساندند. متفقین یعنی انگلیس، بلژیک، فرانسه، مونته نگرو، روسیه و صربستان نیز مورد حمایت کشورهای ایتالیا، ژاپن، رومانی، پرتغال، ایالت متحده آمریکا، برزیل و یونان قرار گرفتند. به بیانی دیگر، اعضای اتفاق سه گانه یعنی انگلیس، فرانسه و روسیه، و اتحاد سه گانه یعنی آلمان، اتریش و ایتالیا به یکدیگر اعلان جنگ کردند.
در ادامهی جنگ کشور ایتالیا از اتحاد سه گانه خارج شد و تا سال ۱۹۱۵ اعلام بیطرفی کرد اما در همین سال به گروه متفقین پیوست. زیرا این کشور در نظر داشت که سرزمینهای ایتالیایی زبان را که تحت تصرف اتریش بودند به همراه چند مستعمره از آفریقا را از آن خود کند. از سوی دیگر، عثمانیها به حمایت از آلمانها برخاستند تا از تسلط روسیه بر تنگه دریای سیاه رهایی یابد. پس از گذشت سه سال از جنگ جهانی اول و نابودی تیروهای مرکزی، آمریکا در سال ۱۹۱۷ با قدرت نظامی و تجهیزات فراوان به کمک متفقین آمد. میتوان گفت مهمترین صحنه این جنگ را جنگ اروپا در فرانسه دانست. آلمانیها از خاک بلژیک عبور کردند و فرانسه را مورد حمله قرار دادند. نقشهی جنگی که ارتش آلمان در سر داشت این بود که به صورت برقآسا به کشور فرانشسه حمله کند و شهر پاریس را اشغال کند.
در تاریخ ۹ نوامبر ۱۹۱۸، امپراتور ویلیام دوم، در اوج شورشها و درست زمانی که فرماندهان ارتش آلمان او را ترک کردند، علیرغم میل باطنی از امپراتوری آلمان کنارهگیری کرد. در همین تاریخ نماینده حزب سوسیال فیلیپ شایمان، دموکرات آلمان را یک حکومت جمهوری اعلام کرده و دولتی موقت به رهبری فردریش ابرت معرفی کرد.
پس از گذشت دو روز، نمایندگان آلمان به رهبری ماتیاس ارتسبرگر، نماینده حزب مرکز کاتولیکها با هیئت نمایندگی از سوی نیروهای متحد ملاقات کردند.
این ملاقات در یک واگن قطار در جنگل کومپینی انجام شد و آتش بس پذیرفته شد. در ساعت ۱۱ صبح روز ۱۱ نوامبر، جنگ در جبهه غرب پایان گرفت. این جنگ در تاریخ به جنگ کبیر شناخته میشود. گفتنی است که تاثیر این جنگ بر عرصههای بینالمللی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در دهههای بعدی را نمیتوان کتمان کرد./مورخ
با وجود اینکه هر دو طرف جنگ در سال ۱۹۱۸ طی تلاشهای مستمر حملات جدیدی برای پیروزی در جنگ علیه یکدیگر ترتیب دادند، تلاش هر دو با شکست مواجه شد. نبرد بین نیروهای تضعیف شده و بیروحیهی دو طرف تا شکستهای پیاپی و تدریجی آلمان و عقبنشینی نهایی این کشور به خاک خود، ادامه یافت.
در این میان شیوع مرگبار آنفولانزا خسارات جانی زیادی در هر دو طرف به بار آورد. در نهایت، دولتهای آلمان و اتریش-مجارستان با سرکشیهایی که در داخل ساختار نظامی این دور کشور به وجود آمده بود، کنترل ارتش خود را از دست دادند.
در اواخر پائیز سال ۱۹۱۸، پس از آن که قدرتهای مرکز توافقنامهی آتشبس را امضا کردند، جنگ جهانی اول به پایان رسید. آلمان آخرین کشوری بود که این توافقنامه را در تاریخ ۱۱ نوامبر سال ۱۹۱۸ امضا کرد. در نتیجهی این توافقنامه، اتریش-مجارستان به دو کشور کوچک اتریش و مجارستان تقسیم شد.
آلمان با پذیرش معاهدهی ورسای مجبور به جبران خساراتهای اقتصادی شد. بر طبق این معاهده، آلمان کنترل خود را بر بخش زیادی از اراضی تحت تصرفش از دست داد و به علاوه با ممنوعیت شدید توسعه نظامی روبهرو شد.
بین قدرتهای متفق یا همپیمانان و قدرتهای مرکز صورت گرفت. اعضای اصلی متفقین را فرانسه، روسیه و بریتانیا تشکیل میدادند. از سال ۱۹۱۷ ایالات متحدهی آمریکا نیز به متفقین پیوست. اعضای اصلی قدرتهای مرکز شامل آلمان، اتریش-مجارستان، امپراطوری عثمانی و بلغارستان میشد.
بیشتر نبردهای جنگ جهانی اول در دو جبهه در اروپا صورت گرفت؛ جبههی غربی و جبههی شرقی. جبههی غربی شامل خطوط طویلی از سنگرها میشد که از سواحل بلژیک تا سوئیس حفر شده بودند. بیشتر نبردهای این جبهه در فرانسه و بلژیک رخ داد.
جبههی شرقی بین آلمان، اتریش-مجارستان و بلغارستان در یک سو و روسیه و رومانی در سوی دیگر بود.
به دلایل مختلفی آغاز شد اما بهانهی شروع آن؛ ترور ولیعهد اتریشی، فرانتس فردیناند بود. پس از ترور او، اتریش علیه صربستان اعلان جنگ کرد. روسیه برای دفاع از صربستان که متحد این کشور محسوب میشد، وارد نبرد شد. سپس آلمان هم برای دفاع از اتریش، علیه روسیه اعلان جنگ کرد./ایوار
این موضوع موجب شد فرانسه هم برای دفاع از متحد خود؛ روسیه، علیه آلمان وارد جنگ شود. آلمان به بلژیک حمله کرد تا به فرانسه برسد و همین اقدام سبب شد بریتانیا با آلمان وارد جنگ شود. همهی این اتفاقات تنها در عرض چند روز رخ داد.
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.