برای «فروش سهام عدالت» به کجا مراجعه کنیم؟| نحوه فروش سهام عدالت مستقیم+ قیمت فروش سهام عدالت فوری ۱۴۰۳ (۲۵شهریور۱۴۰۳)
برای فروش سهام عدالت از طریق کارگزاریها نیاز به دریافت کد بورسی دارید. اما اگر قصد فروش سهام از طریق بانکها را دارید، نیازی به کد بورسی نیست.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، برای فروش سهام عدالت به کجا مراجعه کنیم؟ در اندیشه معاصر پاسخ جامعی به این سوال خواهیم داد و نحوه فروش سهام عدالت مستقیم را بیان می کنیم؛ در ادامه از قیمت فروش سهام عدالت فوری ۱۴۰۳ اطلاعاتی را در اختیارتان قرار می دهیم تا اگر مقاضی فروش سهام عدالت هستید، دچار مشکل نشوید. یادآوری می کنیم که برای آزادسازی سهام عدالت، سهامداران باید مجوز مدیریت مستقیم داشته باشند.
برای فروش سهام عدالت به کجا مراجعه کنیم؟
برای «فروش سهام عدالت» به کجا مراجعه کنیم؟
دغدغه ای که اغلب دارندگان سهام عدالت با آن مواجه هستند، این است که برای فروش سهام عدالت چه باید کرد؟ از سال ۱۳۹۶ به بعد پرداخت سود سهام عدالت صورت گرفت. پس از آن، سازمان خصوصی بیانیه عمومی را ابلاغ نمود. بر اساس این فراخوان، سامانه فروش سهام عدالت به صورت رسمی اعلام شد. برای فروش سهام عدالت می بایست به وب سایت آن به آدرس www.samanese.ir رجوع نمود. دارندگان سهام عدالت قاردند یکی از ۲ روش فروش مستقیم و یا غیر مستقیم را انتخاب کنند.
پس از آزاد سازی به شیوه مستقیم، سهامداران مدیریت سهام عدالت خود را به عهده می گیرند. این سهامداران قادرند هر تعداد از سهام خود را به فروش برسانند یا نگهداری کنند. سهامدارانی که فروش سهام عدالت به شیوه غیر مستقیم را برگزیده اند، به طور معمول شناخت مطلوبی از بازار بورس نداشته و یا دانش کافی برای کنترل سبد دارایی برای آن ها در دسترس نیست.
در نتیجه آن ها با واگذاری سهام خود به موسسات سرمایه گذاری استانی در ازای سهام این شرکت های سرمایه گذاری می توانند کنترل سهام خود به این مراکز بسپارند. به صورت کلی، مدیریت سهام به روش غیر مستقیم از سوی شرکت سرمایه گذاری انجام می شود.
فروش سهام عدالت هم اکنون تدریجی است. بر خلاف مراحل گذشته، برای فروش یکجا ۳۰ درصد از سهام عدالت ضرورتی وجود ندارد. بلکه تلاش بر این است که فروش با درصدهای کم و به صورت ماهانه صورت بگیرد تا نظم بازار سهام دچار مشکل نشود. البته کماکان زمان فروش تعیین نشده است. براساس اعلام سازمان بورس و اوراق بهادار ظرفیت بازار پاسخگوی فروش سهام عدالت به این شکل نبوده و اجرای این برنامه به شرایط بازار بستگی دارد.
تعداد بسیاری از موسسات سرمایه گذاری استانی در بازار بورس و اوراق ثبت شده اند و از این امکان می توان برای فروش مستقیم سهام عدالت خود بهره برد. لازم به ذکر است سهامدارانی که در زمان واگذاری سهام عدالت، در این استان ها سکونت داشته اند؛ می توانند ۶۰ درصد از سهام آن ها را با استفاده از کارگزاری ها معامله نمایند. برای اجرای این شیوه از مدیریت سهام عدالت بایستی ۵ مرحله زیر را پشت سر گذاشت:
نام نویسی در سامانه سجام
احراز هویت در سامانه احراز هویت سجام
اخذ نام کاربری و رمز عبور از یک کارگزاری مجاز و معتبر
ثبت درخواست تغییر کارگزار ناظر در سامانه بورسی
فروش ۶۰ درصد سهام
انواع روش های مدیریت سهام عدالت
دولت اعلام کرد که تمامی دارندگان سهام عدالت میتوانند داراییهای خود را به دو روش مستقیم و غیرمستقیم مدیریت کنند. بر اساس این تصمیم، سهامداران میتوانند به دو روش مذکور سهام خود را بفروشند. با آغاز آزادسازی سهام عدالت در خرداد ۱۳۹۹، امکان فروش ۳۰ درصد از این سهام فراهم شد.
روش مستقیم
در این روش، سهامداران مشابه معامله در بازار بورس عمل میکنند. افراد با داشتن کد بورسی و از طریق کارگزاریهای فعال در بازار سرمایه میتوانند سهام عدالت خود را آزاد کرده و به صورت مستقیم مدیریت کنند. برای دریافت کد بورسی، ابتدا باید در سامانه سجام ثبتنام کرده و پس از دریافت کد، اقدام به آزادسازی سهام عدالت کنند.
سهامداران میتوانند سهام عدالت خود را از طریق کارگزاریها و بانکها به فروش برسانند. پس از انتخاب یکی از این روشها، دیگر امکان تغییر وجود ندارد.
در روش فروش از طریق کارگزاریها، ابتدا باید وارد سامانههای معاملاتی کارگزاریها شده و مراحل ثبتنام و موارد خواستهشده را تکمیل کنید. سپس وکالت فروش سهام عدالت خود را به کارگزاری واگذار میکنید. با این وکالت، کارگزاری مدیریت سهام عدالت شما را برعهده میگیرد و پس از فروش مقدار مشخصشده، وجه حاصل از فروش را با کسر کارمزد به حساب شما واریز میکند.
در روش فروش از طریق بانک، صاحب سهام باید به صورت حضوری به بانک مراجعه کند. پس از تکمیل فرمهای مربوطه و ارائه اطلاعات حساب بانکی که سود سهام عدالت به آن واریز میشود، وکالت آزادسازی سهام عدالت به بانک داده میشود. پس از فروش سهام، وجه حاصل از فروش، پس از کسر کارمزد، به حساب سهامدار واریز میشود.
پس از انتخاب کارگزاری و ثبت سفارش آزادسازی سهام عدالت، سفارش در صف فروش قرار میگیرد و نیاز به صبر دارد. پس از فروش سهام، نتیجه از طریق پیامک به صاحب سهم اطلاع داده میشود و مبلغ حاصل از فروش پس از چند روز به حساب سهامدار واریز میشود. توجه داشته باشید که نام صاحب حساب در بانک و سامانه سهام عدالت باید با نام صاحب سهام عدالت مطابقت داشته باشد.
روش غیرمستقیم
یکی دیگر از روشهای مدیریت سهام عدالت، فروش سهام به صورت غیرمستقیم است. در این روش، کسانی که نمیتوانند دارایی خود را به طور مستقیم مدیریت کنند، مسئولیت این کار را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار میکنند. در این حالت یعنی فروش سهام عدالت غیر مستقیم، سهام عدالت به مدیریت این شرکتها سپرده میشود و افراد هیچ نقشی در مدیریت آن نخواهند داشت. آنها فقط میتوانند در فواصل زمانی معین سود خود را دریافت کنند. همچنین، در صورت اتخاذ تصمیمات جدید، اطلاعات لازم به سهامداران اعلام میشود. برای فروش نقدی سهام عدالت نیز میتوانید اقدام کنید.
در حال حاضر، شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بازار بورس فعال نیستند؛ اما با ورود این شرکتها به بورس، افراد همچنان به روش غیرمستقیم سهامدار این شرکتها باقی میمانند. پیشبینی میشود که سود حاصل از این نوع سهامداری مانند صندوقهای سرمایهگذاری ETF برای سهامداران قابل برداشت باشد.
از اوایل سال گذشته مجوز فروش سهام عدالت برای افرادی که مدیریت مستقیم سهام عدالت خود را انتخاب کرده اند توسط دولت صادر شد. که در طی ۳ مرحله و به دو روش امکان فروش این سهام صورت می گیرد، روش های فروختن این سهام بدین صورت است فروش سهام عدالت توسط بانک ها و روش دوم فروش این سهام توسط دارنده آن و با استفاده از کارگزاری های رسمی که در بازار بورس فعال می باشند.
دولت در سال های گذشته با هدف کمک به اقشار ضعیف جامعه سهام عدالت را به عنوان نوعی یارانه نقدی برای این بخش از جامعه ارائه نمود که مدیریت آن به دست خود دولت بود و تنها سالیانه مبلغی را به عنوان سود سالیانه سهام عدالت به حساب صاحبان آن واریز می نمود. اما از اوایل سال قبل یعنی سال ۱۳۹۹ دولت اقدام به آزاد سازی این سهام و واگذاری مدیریت آن به دارندگان سهام کرد.
هدف دولت از آزاد سازی سهام عدالت رونق بخشیدن به بازار مالی بورس و هدایت نقدینگی موجود به سمت این بازار مالی، کاهش تورم، کاهش بیکاری و همچنین افزایش درآمد جامعه از این طریق می باشد و به این منظور شرایطی را فراهم آورده تا مشمولان این سهام توانایی مدیریت مستقیم سهام عدالت خود را داشته باشند و افرادی که این روش مدیریت را انتخاب کرده اند قادر به انجام معامله در بازار بورس با استفاده از سهام خود و یا فروش آن در این بازار می باشند.
تمامی افرادی که مدیریت مستقیم را برای سهام عدالت خود را انتخاب کرده اند امکان انجام معامله بر روی این سهام را دارند و به راحتی می توانند از طریق کارگزاری های رسمی موجود در بازار بورس و انتخاب یکی از آن ها اقدام به انجام معاملات با این سهام در این بازار کنند.
آن دسته از افرادی هم که قصد فروش سهام عدالت خود را دارند از دو روش برای فروختن می توانند این سهام را به فروش رسانند، از طریق مراجعه به بانک ها و یا از طریق انتخاب یکی از کارگزاری های رسمی که در بازار بورس فعالیت می کنند.
در این اندیشه معاصر، به بررسی مقدمه ای برای فروش سهام عدالت، روش های فروختن سهام عدالت توسط بانک ها و یا کارگزاری های رسمی و همچنین و آموزش گام به گام نحوه ثبت سفارش فروش این سهام در کارگزاری ها پرداخته شده است.
ثبت درخواست فروش سهام عدالت
برای ثبت درخواست فروش سهام عدالت، سهامداران ابتدا باید وارد سامانه معاملاتی کارگزاریها یا بانکها شده و مراحل ثبتنام و تکمیل اطلاعات خواستهشده را انجام دهند. سپس با تکمیل اطلاعات بانکی خود در این سامانهها، درخواست فروش را ثبت میکنند. پس از قرار گرفتن درخواست در صف فروش، باید وضعیت فروش را پیگیری کرده و پس از فروش سهام، وجه حاصل از آن را دریافت کنند.
لازم به ذکر است که اطلاعات حساب بانکی باید بهدرستی ثبت شده و با نام صاحب سهام عدالت همخوانی داشته باشد تا مبلغ فروش بدون مشکل به حساب واریز شود. همچنین میتوانید برای فروش فوری سهام عدالت نیز اقدام کنید.
قوانین و نکات مهم
امکان اضافه کردن سهام عدالت به پرتفوی بورسی وجود ندارد: با وجود آزادسازی سهام عدالت، نمیتوانید این سهام را به مجموعه سایر سهامهای موجود در پرتفوی بورسی خود اضافه کنید. سهام عدالت به طور جداگانه مدیریت و نگهداری میشود.
برای آزادسازی سهام عدالت و فروش آن از طریق بانک، نیازی به دریافت کد بورسی نیست: اگر قصد دارید سهام عدالت خود را از طریق بانک به فروش برسانید، نیازی به دریافت کد بورسی نخواهید داشت. میتوانید مستقیماً با مراجعه به بانک و تکمیل فرمهای مربوطه، فرآیند فروش را آغاز کنید. سپس از طریق بانک پیگیری فروش سهام عدالت را انجام دهید.
افرادی که سهام عدالت خود را در سال ۱۳۹۹ آزاد نکردهاند باید منتظر قوانین جدید آزادسازی سهام عدالت در سال جدید بمانند: کسانی که در سال ۱۳۹۹ موفق به آزادسازی سهام عدالت خود نشدهاند، باید منتظر تغییرات و قوانین جدیدی که برای سال ۱۴۰۳ تصویب میشود باشند تا بتوانند سهام خود را به فروش برسانند یا مدیریت کنند. قوانین جدید ممکن است شامل شرایط و ضوابط متفاوتی همچون فروش سهام عدالت فوری باشد که نیاز به رعایت آنها وجود دارد.
مقایسه دو روش مستقیم و غیر مستقیم برای فروش سهام عدالت
در روش مستقیم، سهامداران به طور فعال و شخصی مدیریت سهام خود را برعهده دارند. آنها با دریافت کد بورسی از سامانه سجام و ثبتنام در کارگزاریهای فعال، میتوانند مستقیماً سهام عدالت خود را به فروش برسانند. این روش به سهامداران امکان میدهد که خودشان تصمیمات مدیریتی و فروش را اتخاذ کنند و در فرآیند معامله و مدیریت داراییهایشان دخیل باشند.
همچنین، در این روش، سهامداران باید از سامانههای معاملاتی کارگزاریها استفاده کنند و وکالت فروش را به کارگزاریها واگذار کنند تا کارگزاری پس از فروش سهام، وجه حاصل را به حساب آنها واریز کند.
در روش غیرمستقیم، مسئولیت مدیریت سهام عدالت به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار میشود. سهامداران در این روش نقش مدیریتی ندارند و تنها میتوانند در فواصل زمانی مشخص سود خود را دریافت کنند. این روش برای افرادی مناسب است که نمیتوانند یا نمیخواهند به طور فعال مدیریت سهام خود را بر عهده بگیرند.
شرکتهای سرمایهگذاری استانی مسئولیت مدیریت و فروش سهام را بر عهده دارند و سهامداران هیچگونه تصمیمگیری در این فرآیند ندارند. این شرکتها در حال حاضر در بازار بورس فعال نیستند، اما پیشبینی میشود با ورود آنها به بورس، سهامداران به طور غیرمستقیم از سود این سرمایهگذاریها بهرهمند شوند./اندیشه معاصر
شرایط فروش سهام عدالت
طرح سهام عدالت در دهه ۸۰ از سوی دولت نهم با ترکیبی از سهام ۴۹ شرکت میان مردم تقسیم شد. مقصود از سهام عدالت واریز یارانه ای از سهام به اقشار مردم بود. مسئولیت سهام عدالت در چند سال گذشته بر عهده سازمان خصوصی سازی بوده اما چنانچه سهامداران در سامانه سهام عدالت شیوه سهامداری مستقیم را انتخاب کرده باشند، می توانند مدیریت سهام عدالت خود را بر عهده بگیرند.
در ارتباط با قرارداد فروش نیز رعایت نکات زیر لازم است :
مالک سهام عدالت حق هرگونه اعتراض در خصوص سهام انتخابی برای فروش، زمان و قیمت فروش سهام را از خود سلب میکند.
کارگزار مجاز است که سهام را به هر قیمتی که در لحظه فروش سهام در بازار امکان فروش آن را دارد، آن رابه فروش برساند.
انتخاب زمان فروش و سهامی که باید به فروش برسد بر عهده کارگزار با هماهنگی ناظر بازار است.
مدت اجرای سفارش در زمان اجرای مفاد سفارش بوده و مالک سهام عدالت حق تغییر ویا لغو آن را ندارد.
به این ترتیب افرادی که دارای سهام عدالت هستند می توانند در حال حاضر ۳۰ درصد سهام خود را به هر دو روش مالکیت مستقیم یا غیرمستقیم (از طریق کارگزار) با رعایت شرایط آن به فروش برسانند. در اندیشه معاصر به توضیح هر یک از این روش ها پرداخته می شود تا مورد استفاده متقاضیان قرار گیرد.
نحوه فروش سهام عدالت مستقیم
پس از آزاد سازی سهام عدالت و انتخاب شیوه سهامداری مستقیم، افراد می توانند با استفاده از سامانه سهام عدالت دارایی خود را به فروش برسانند. همانطور که بیان شد، روش فروش سهام عدالت غیر مستقیم و مستقیم از سوی مشمولان انتخاب می شود. سهامدارانی که فروش سهام به شیوه مستقیم را برگزیده اند، با بازار بورس آشنایی مطلوبی داشته و مهارت مدیریت سبد دارایی برای این افراد امکان پذیر است.
نحوه فروش سهام عدالت مستقیم
از این رو، این اشخاص می بایست به شخصه خرید و فروش سهام خود را تحت کنترل بگیرند. قابل توجه است که دریافت سود سهام و کنترل ریسک دارایی نیز بر عهده خود این اشخاص است. ۲ طریقه فروش سهام عدالت برای سهامدارانی که روش مدیریت مستقیم سهام را انتخاب کرده اند، به قرار زیر است:
سهامدار موظف است که به بانکی که پیش از این شماره حساب آن را در وب سایت سازمان خصوصی سازی به ادرس ipo.ir ثبت کرده، رجوع نماید. درخواست فروش سهام خود را اعلام کند و تعهد نامه ها، قرارداد های مرتبط و مجوز فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت را به بانک ارائه دهند. لازم به ذکر است که در این شیوه، مراحل دیگر توسط بانک انجام می شود. سپس در زمان قانونی مبلغ روز سهام به حساب سهامدار واریز خواهد شد.
در شیوه دیگر، سهامدار که در گذشته احراز هویت خود را در سامانه سجام به اتمام رسانده؛ برای فروش سهام عدالت فوری می بایست به یک کارگزاری مجاز رجوع کرده و مراحل زیر را پیگیری نماید:
به صورت کلی، برحسب اینکه چه تعداد سهام توسط خود فرد برای فروش تعیین می شود، پس از تحلیل بازار می تواند ۶۰ درصد از سهام عدالت را برای فروش در اختیار کارگزار قرار دهد. در این وضعیت، کارگزار مورد نظر، سهام عدالت کاربران خود را به صورت یکجا در شرایط مناسبی به فروش رسانده و مبلغ آن را در کمتر از یک هفته کاری به حساب افراد واریز می نماید. در انتها، سهامدار به منظور اطلاع از میزان سهام فروخته شده از سوی کارگزاری می تواند به سامانه سهام عدالت کارگزاری مربوطه مراجعه کند./اندیشه معاصر
قیمت فروش سهام عدالت فوری ۱۴۰۳
ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی امروز ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ به ۷میلیون و ۱۸۵ هزار و۲۲۰ تومان رسید.
امروز یکشنبه ( ۲۵ شهریور ۱۴۰۳)، ارزش سهام عدالت ۴۹۰ هزارتومانی با احتساب و اعمال تمام افزایش سرمایه های شرکت های بورسی در این سهام به ۶ میلیون۶۲۷ هزار و۳۵۳ تومان رسید.
شاخص کل بازار بورس نیز با ۹۹۶۴ واحد کاهش در ارتفاع ۲.۰۶۵.۵۰۷ و شاخص هم وزن در ارتفاع ۶۷۴.۷۶۵ واحدی قرار گرفته است.
ارزش معاملات امروز بازار بورس۴۹۰۸ میلیارد تومان بود که در نهایت ارزش کل بازار بورس را در رقم ۶۷۱۳ هزار میلیارد تومان قرار داد.
بیشترین تاثیرگذاری بر شاخص بازار بورس از طریق نمادهای فولاد،شپنا،شبندر،حکشتی،شتران،خودرو،فملی صورت گرفت و شاخص های وسپهر،کگهر،ساوه،شاوان،زاگرس،ارفع بیشترین تاثیر را بر شاخص بازار فرابورس گذاشتند. اغلب نمادهای موجود در پرتفوی سهام عدالت در معاملات امروز با کاهش قیمت مواجه شدند.