۲۲:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی مطرح کرد؛

بی توجهی به حوزه علوم اسلامی و انسانی دیجیتال خسارت آن را دو چندان خواهد کرد

اگر امروز به علوم اسلامی و انسانی دیجیتال نپردازیم، به زودی نتایج و خروجی های علوم اسلامی و انسانی دیجیتال در جهان، چالش های جدیدی را برای مراکز علمی اسلامی ایجاد خواهد کرد.

حجت الاسلام والمسلمین بهرامی، رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر،  حجت الاسلام والمسلمین بهرامی، رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی امروز در مراسم رونمایی از نرم‌افزار کتابخانه علوم حدیث که در این مرکز در قم برگزار شد، گفت: علما به فراخور و مطابق زمان ها اقدام به تدوین و ارائه آثار کردند تا بتوانند معارف دینی را به موقعه و با به روز ترین شکل در اختیار مخاطبان قرار دهند و از این طریق بتوانند از مرزهای شیعی دفاع کنند.

وی ادامه داد: امروز شاید یکی از مهمترین وظایف پژوهشگران و حوزویان این باشد که باید از ظرفیت جدید ایجاد شده در حوزه علوم اسلامی یعنی علوم اسلامی و انسانی دیجیتال به موقعه استفاده کنند. همانطور که تعریف موضوع جدید با عنوان « علوم اسلامی و انسانی دیجیتال» رشته علمی نوپدید در تلاقی بین علوم انسانی و فناوری اطلاعات در دنیای امروز ایجاد کرده، لازم است در هر رشته ای علوم اسلامی فرعی مانند حدیث و قرآن پژوهشی این رویکرد جدید را دنبال کنیم.

وی بیان داشت: ما همان طور که در دوره ای شاهد موجی از شبهات در پی مطالعات استشراقی، جامعه علمی و بومی بودیم و دوره ای از انفعال و جواب را پشت سرگذراندیم، اگر امروز به علوم اسلامی و انسانی دیجیتال نپردازیم، به زودی نتایج و خروجی های علوم اسلامی و انسانی دیجیتال در جهان همین چالش را در پیشروی ما قرار خواهد داد و باز باید از موضع انفعال با این فضا روبر شویم.

بهرامی گفت: در همین رابطه به نمونه ای اشاره می کنم، یکی از این مقالات مجله علوم اسلامی دیجیتال مجموعه اکسفورد آکادامیک است، در این پژوهش سعی کردند از طریق یادگیری ماشین سعی کردند بحث صحت سنجی احادیث را دنبال کنند.

وی ادامه داد: شاید تصور اولیه این بود که علوم انسانی که مبتنی بر مطالعه برسنت پیشین و خلاقیت نویسندگان است، خیلی متاثر از فناوری اطلاعات نباشد و فناوری به عنوان ابزار در خدمت علوم انسانی باشد ولی به مرور اساتید علوم انسانی متوجه تأثیر فناوری اطلاعات در تعریف و روش ها و نتایج علوم انسانی شدند. امروز لازم است موضوع علوم اسلامی و انسانی دیجیتال به عنوان فرع جدید در پژوهشهای علوم انسانی پی گیری شود.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی گفت: طی دو سه سال گذشته سعی کردیم با کلید واژه علوم اسلامی و انسانی دیجیتال، فعالیت هایی در این مرکز آغاز تا به فرهنگ سازی در این مرکز کمک کنیم. چند کار در این رابطه انجام شد که از جمله این کارها راه اندازی آزمایشگاه هوش مصنوعی برای پیشبرد اهداف در حوزه علوم اسلامی و انسانی دیجیتال بوده که نتایج خوبی هم به همراه داشته است. در همین رابطه نشریه مطالعاتی اسلامی و انسانی دیجیتال آماده انتشار است.

وی ادامه داد: روزهای آینده شاهد انتشار اولین شماره آن هستیم و راه اندازی پژوهشکده علوم اسلامی و انسانی دیجیتال بیش از یک سال پی گیری، مجوز آن صادر شده و دو هفته قبل آغاز به کار کرده است. لذا امروز لازم است محققان علوم اسلامی از ابزارهای تولیدی حوزه استفاده کنند. امروز پژوهش به فضای علوم اسلامی و انسانی دیجتیال در حال انتقال است. باید محققان در طراحی و بیان انتظارات از این ابزار و فهم فرایند آن اظهار نظر و موسسات پژوهشی علوم اسلامی و انسانی بتوانند واحدهای علوم اسلامی و انسانی دیجتیال را در مجموعه خودشان ایجاد کنند.

وی افزود: اگر به دنبال تحول در علوم انسانی هستیم، باید به پیشران علوم انسانی دیجیتال توجه کنیم. به موازات علوم انسانی دیجیتال،بخشی که ذیل علوم انسانی دیجیتال به آن توجه می شود، علوم اسلامی دیجیتال است. در این مورد مراکز زیادی در دنیا با عنوان علوم اسلامی دیجیتال، اقدام به تعریف پروژه و تولید محصول و برگزاری نشست ها و تولید نشریات کرده اند. این نشان می دهد که در این حوزه خبرهای جدیدی است و باید جدی تر در مورد علوم اسلامی و دیجیتال برخورد کرد. و باید این مسئله دغدغه امروز حوزه ها پباشد.

 

پایان/*

اندیشه معاصر را در روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط