۱۹:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۱

بسته کمک معیشتی ماه رمضان چقدر است؟

به گزارش اندیشه معاصر؛  چند روز پیش رئیس جمهور وعده بسته کمک معیشتی ماه رمضان را داد. اما سوال خیلی از هم وطنان این است که مبلغ بسته معیشتی ماه رمضان چقدر است؟   حسن روحانی رئیس جمهور کشور از ارائه بسته معیشتی ماه رمضان ۱۴۰۰ خبر داد ...

بسته کمک معیشتی ماه رمضان چقدر است؟

به گزارش اندیشه معاصر؛  چند روز پیش رئیس جمهور وعده بسته کمک معیشتی ماه رمضان را داد. اما سوال خیلی از هم وطنان این است که مبلغ بسته معیشتی ماه رمضان چقدر است؟

 

حسن روحانی رئیس جمهور کشور از ارائه بسته معیشتی ماه رمضان ۱۴۰۰ خبر داد که جزئیات بیشتر آن را مورد بررسی قرار دادیم. این روزها بسیاری از اقشار جامعه منتظر دریافت کمک معیشتی ماه رمضان هستند و سوال خیلی هاست که مبلغ بسته معیشتی ماه رمضان چقدر است و زمان دقیق واریز یارانه معیشنی ماه رمضان کی است. در ادامه جزئیات بیشتر از مبلغ بسته معیشنی دولت و زمان واریز یارانه معیشتی ماه رمضان دولت را مورد بررسی قرار دادیم.

 

روحانی در جلسه هیات‌دولت گفت: در روزهای اول ماه رمضان یک نوبت اضافی از یارانه کمک معیشتی به ۶۰ میلیون نفر پرداخت می‌شود. یک کارت اعتباری در اختیار مردم قرار می‌دهیم که نیاز به مراجعه به بانک ندارد. پشتوانه این کارت اعتباری می‌تواند سهام عدالت باشد. برای برخی به ازای هر نفر ۷ میلیون تومان و برای برخی ۱۴ میلیون تومان اعتبار خواهد داشت.

 

مبلغ یارانه معیشتی ماه رمضان ۱۴۰۰ چقدر است؟

 

دولت می‌خواهد در هفته اول ماه رمضان به مردم بسته معیشتی بدهد و این بسته معیشتی در قالب کارت اعتباری اختصاص داده می‌شود؛ جزئیات این طرح براساس ویدیو باشگاه خبرنگاران از اظهارات رئیس‌جمهور به این شرح است:

 

مشمولان: ۶۰ میلیون نفر از جمعیت کشور

 

برای اجرای طرح‌های حمایتی دولت بارها از ۶۰ میلیون نفر سخن گفته‌اند که احتمالا همان کسانی هستند که یارانه معیشتی بنزین دریافت می‌کنند.

 

بسته کمک معیشتی ماه رمضان چقدر است

 

مبلغ بسته معیشتی: ۷ تا ۱۴ میلیون تومان برای سهامداران سهام عدالت

 

دارندگان سهام عدالت که سهامشان یک میلیون تومانی است، کارت اعتباری ۱۴ میلیون تومانی و برای سهامداری که سهامش ۵۳۲ هزار تومانی است کارت اعتباری هفت میلیون تومانی دریافت می‌کند.

 

نحوه دریافت: بدون مراجعه حضوری و کاملا به صورت الکترونیکی

پشتوانه این کارت‌های اعتباری: سهام عدالت، یارانه‌ها، اوراق

 

دولت دو مرحله وام یک میلیون تومانی کرونا را پرداخت کرد که اقساط مرحله اول از یارانه نقدی و مرحله دوم از یارانه معیشتی کسر می‌شود، احتمالا برای این طرح نیز از یارانه‌ها استفاده شود.

 

با توجه به این که رئیس‌جمهور از لزوم پشتوانه برای این بسته معیشتی گفته آنچه به نظر می‌رسد این است طرح بسته معیشتی ماه رمضان بلاعوض نیست و مردم باید آن را برگردانند اما احتمالا بدون سود یا نهایتا با نرخ سود پایین است.

 

به گفته او قرار است دولت در سال ۱۴۰۰ طرح‌های حمایتی مختلفی را اجرا کند و در بودجه نیز منابع قابل توجهی برای این امر اختصاص یافته است. همچنین تا پایان سال روند تنظیم بازار و کمک‌های معیشتی نیز ادامه داشته باشد تا تأثیر تکانه‌های اقتصادی بر زندگی مردم کمتر شود.

 

حمایت ویژه دولت از اقشار آسیب پذیر در ماه رمضان

 

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه دولت در آستانه ماه مبارک رمضان برای گروه‌های آسیب پذیر بسته معیشتی تدارک دیده است، افزود: این کمک‌ها تداوم خواهد یافت تا دولت در برابر تکانه‌های اقتصادی یاری‌گر مردم باشد و مردم عزیز، بالاخص اقشار آسیب پذیر اطمینان خاطر داشته باشند که دولت هیچگاه آنها را فراموش نکرده و نخواهد کرد.

 

در ادامه این جلسه طرح پیشنهادی «سامانه الکترونیکی نظام بانکی کشور در زمینه کارت اعتباری» مورد بررسی قرار گرفت.

 

رئیس‌جمهور با قدردانی از اقدامات انجام شده در طول یکسال گذشته برای آماده سازی بستر ارائه تسهیلات بانکی با استفاده از کارت اعتباری، گفت: بی شک الگوی تسهیلات دهی نظام بانکی کشور نیز تغییر می‌کند که امید است با آماده سازی سامانه امضای دیجیتال در نظام بانکی گام جدیدی در راستای رونق بازار و افزایش تولید و راهبرد کلی ساماندهی نظام الکترونیک کشور توسط نظام بانکی برداشته شود.

 

روحانی افزود: با اجرای این طرح گشایش مهمی برای تولیدکنندگان در زنجیره تأمین صورت خواهد گرفت و هزینه تأمین مالی برای تولید کاهش قابل توجهی خواهد یافت که یکی از مصادیق بارز مانع زدایی از تولید در آغاز سال ۱۴۰۰ خواهد بود.

 

بسته معیشتی ماه رمضان ۱۴۰۰

 

یارانه‌های سال ۱۴۰۰ کدامند؟ 

با پایان یافتن یارانه معیشتی کرونا، در سال۱۴۰۰ دو یارانه به حساب خانوار واریز خواهد شد؛ یارانه نقدی و یارانه معیشتی. هر چند که یارانه مستقیم، بهترین راهکار برای حمایت از خانوارهای کم‌درآمد است اما اشکالات ساختاری موجب شده، این رویکرد کارایی لازم را نداشته باشد؛ به عنوان مثال ثابت ماندن یارانه نقدی موجب شده قدرت خرید آن بیش از ۸۸درصد کاهش یابد.

تا اسفند ماه سال گذشته سه یارانه نقدی از سوی دولت پرداخت می‌شد؛ یارانه نقدی، یارانه معیشتی و یارانه معیشتی کرونا. اما با پایان سال ۹۸ اعلام شد که پرداخت یارانه معشیتی کرونا که فقط ۴مرحله ادامه داشت، دیگر ادامه ندارد؛ بنابراین یارانه معیشتی و یارانه نقدی تنها یارانه‌هایی هستند که در سال۱۴۰۰ پرداخت خواهند شد.

 

یارانه نقدی

اولین یارانه نقدی در اواخر دهه۸۰ پرداخت شد و تاکنون نیز ادامه دارد. با وجود اینکه بیش از ده سال از پرداخت اولین یارانه نقدی می‌گذرد، مبلغ آن هنوز تغییری نداشته و همان ۴۵هزار و ۵۰۰تومانی است که در اولین مرحله پرداخت شد. با توجه به تورم‌های یک دهه گذشته، این میزان یارانه نقدی قدرت خرید خود را از دست داده‌است و عملاً اثرگذاری قابل توجهی بر معیشت خانوارها ندارد. قدرت خرید نقدی طی این سال‌ها بیش از ۸۸درصد کاهش یافته‌است؛ به بیان دیگر اگر بخواهیم قدرت خرید ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان آذر ماه ۱۳۸۹ را به خانوار بدهیم، باید یارانه نقدی به بیش از ۳۹۰هزار تومان در پایان اسفند ماه ۱۳۹۹ افزایش یابد. نمودار زیر قدرت یارانه نقدی را طی این سال‌ها نشان می‌دهد:

البته این تنها ایراد یارانه نقدی نیست؛ یکی از اساسی‌ترین انتقادات به این طرح دامنه مشمولان یارانه است. به بیان دیگر، بسیاری از خانوارها که جزو دهک‌های بالای درآمدی هستند نیز هر ماه یارانه دریافت می‌کنند. با توجه به هدف اصلی یارانه‌ها که همان کمک به اقشار ضعیف جامعه و برقراری عدالت اجتماعی است، این موضوع با ماهیت آن کاملاً در تضاد است.

 

هر ساله هنگام بررسی لایحه بودجه دو بحث در مورد یارانه نقدی مطرح می‌شود؛ یکی افزایش مبلغ یارانه و دیگری حذف دهک‌های پردرآمد. امسال نیز طبق روال گذشته، این مباحث دوباره مطرح شد و البته نتیجه نیز همانند سال‌های گذشته تغییری پیدا نکرد و یارانه نقدی همان ۴۵هزار و ۵۰۰ باقی ماند. البته امسال یک تغییر نسبت به سال‌های گذشته داشت. هر سال در قانون بودجه دولت مکلف به حذف پردرآمدها از لیست یارانه بگیران می‌شد. هر چند هیچ اقدام عملی در این خصوص صورت نمی‌گرفت، با این وجود دولت بر روی کاغذ ملزم به این کار بود. در بودجه۱۴۰۰ این الزام نیز حذف شد و دولت تکلیفی برای حذف دهک‌های پر درآمد نخواهد داشت تا روال معیوب پرداخت یارانه بدون هیچ اصلاحی ادامه داشته باشد.

 

یارانه معیشتی

 

یارانه ماه رمضان 1400

یارانه معیشتی برای نخستین بار آذر ماه۹۸ به حساب سرپرست خانوارهای مشمول واریر شد؛ آغاز پرداخت این یارانه به افزایش قیمت بنزین در آبان۹۸ باز می‌گردد. پس از افزایش قیمت بنزین، درآمدهای حاصل از آن ۳۰هزار میلیارد تومان اعلام شد و براین اساس، مقرر شد تا این رقم به ۶۰میلیون ایرانی در قالب یارانه معیشتی اختصاص یابد.

 

هفدهمین مرحله از این یارانه نیز به عنوان اولین یارانه معیشتی سال۱۴۰۰ در دهم فروردین ماه واریز شد و مرحله هجدهم آن در اردیبهشت ماه امسال اجرایی خواهد شد.

 

گفتنی است که مبلغ این یارانه بین ۵۵ تا ۲۰۵هزار تومان متغیر خواهد بود؛ بدین صورت که خانوارهای یک نفره ۵۵هزار تومان، خانوارهای دو نفره ۱۰۳هزار تومان، خانوارهای سه نفره ۱۳۸هزار تومان، خانوارهای چهار نفره ۱۷۲هزار تومان و خانوارهای پنج نفره ۲۰۵هزار تومان یارانه دریافت می‌کنند.

 

یارانه‌ای که حذف شد

یارانه معیشتی کرونا برای اولین بار در آذر ماه ۱۳۹۹ پرداخت و مقرر شد تا پایان سال گذشته ادامه یابد؛ این یارانه معیشتی در راستای حمایت از اقشار آسیب‌دیده از کرونا اجرایی شد. یارانه‌ای که حواشی و اعتراضات زیادی را نیز با خود به دنبال داشت و بسیاری معتقد بودند با وجود نیازمند بودن، مشمول یارانه معیشتی کرونا نشدند.

 

یارانه معیشتی کرونا، در مبالغ ۱۰۰ و ۱۲۰هزار تومانی تصویب شده‌بود؛ اعضای کمیته امداد و سایر نهادهای حمایتی از جمله افرادی بودند که یارانه ۱۲۰هزار تومان دریافت کردند و یارانه ۱۰۰هزار تومانی نیز به افرادی که دارای شرایطی چون بیمه پرداز نبودن، نداشتن درآمد ثابت، شاخص‌های پایین درآمدی و… بودند تعلق می‌گرفت؛ شروطی که بسیاری از نیارمندان را از چرخه دریافت این یارانه حذف می‌کرد و بار دیگر خلع یک سیستم جامع اطلاعاتی را بیش از گذشته آشکار کرد. آخرین مرحله از این یارانه نیز در اواخر اسفند ماه سال گذشته به حساب سرپرست خانوارها واریز شد.

مطالب مرتبط

آخرین اخبار