گردشگری
گرجستان در کدام قاره است | گرجستان در اسیا است یا اروپا
تمامی اطلاعات درباره کشور گرجستان را میتوانید در اندیشه معاصر ببینید
گردشگری
تمامی اطلاعات درباره کشور گرجستان را میتوانید در اندیشه معاصر ببینید
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، گرجستان یکی از کشورهای در همسایگی ایران و روسیه میباشد. کشور گرجستان در قدیم برای ایران بوده ولی در زمان ناصر الدین شاه این کشور همراه با بعضی کشورهای دیگر از ایران جدا شد و شوروی چسبید و بعد از مدتی کشور گرجستان ادعای تفکیک کرد و برای خودش کشوری مستقل شد در ادامه به ویژگی های کشور گرجستان پرداخته ایم. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
گرجستان یا به زبان گرجی ساکارتولو، کشور ماوراء قفقاز بوده که در انتهای شرقی دریای سیاه و در جناح های جنوبی تاج اصلی کوه های قفقاز بزرگ قرار دارد. به عبارتی دیگر این کشور توسط کوه های قفقاز بزرگ و قفقاز کوچک احاطه شده که بخشی از مرز طبیعی بین اروپای شرقی و آسیای غربی را تشکیل می دهند.
گرجستان یا به زبان گرجی ساکارتولو، کشور ماوراء قفقاز بوده که در انتهای شرقی دریای سیاه و در جناح های جنوبی تاج اصلی کوه های قفقاز بزرگ قرار دارد. به عبارتی دیگر این کشور توسط کوه های قفقاز بزرگ و قفقاز کوچک احاطه شده که بخشی از مرز طبیعی بین اروپای شرقی و آسیای غربی را تشکیل می دهند. از آنجایی که مرز اروپا و آسیا را اساساً یک «ساخت تاریخی و فرهنگی» می دانند موقعیت قرارگیری آن بسیار متفاوت است. در پاسخ به این سوال که این کشور کجاست و در کدام قاره قرار گرفته این نکته مهم را باید عنوان کرد که امروزه این کشور به عنوان بخشی از قاره اروپا در نظر گرفته می شود./مشرق
گرجستان دارای اقلیمی خاص و متنوع است به گونه ای که در زمانی خاص از سال شاهد انواع آب و هوا در بخش های مختلف این کشور هستید. در حالی که در سواحل دریای سیاه هوای تابستانی حکم فرماست، کوهستان ها پر از مه غلیظ است که باعث رویش علف ها و گل های بهاری می شود. کوه های قفقاز معمولا پوشیده از برف هستند و آب و هوایی سرد در آن مناطق حکمفرماست. تعداد دریاچه های آن خیلی چشم گیر نیست و اصولا نقشی در تعیین آب و هوای آن ندارند معروفترین دریاچه این کشور دریاچه لیسی است که در محدوده شهری تفلیس قرار دارد و چهره ای زیبا به این منطقه داده است./قصران گشت
گرجستان کشوری در قفقاز است که پایتخت آن شهر تفلیس است. کشوری است که در منطقه اوراسیا قرار دارد و مرز میان اروپا و آسیا است. در میانه و غرب قفقاز جنوبی (ماورای قفقاز) واقع شده است و از شمال با فدراسیون روسیه، از شرق با جمهوری آذربایجان، از جنوب با ارمنستان، و از جنوب غربی با ترکیه هم مرز است و در غرب هم با دریای سیاه همسایه است.
گرجستان حکومت ، جمهوری دموکراتیک و سکولار است. رئیس جمهور کنونی کشور میخائیل ساکاشویلی است که رابطه نزدیکی با غرب دارد و خواهان عضویت گرجستان در ناتو و اتحادیه اروپا میباشد. و با روسیه برسر دو جمهوری خودمختار آبخازیا و اوستیای جنوبی – به ویژه پس از جنگ سال ۱۳۸۷ – اختلافات فراوانی دارد. نام بینالمللی گرجستان، جرجیا (Georgia) میباشد که در بیشتر جهان به این نام خوانده میشود. این کشور دارای دو جمهوری خودمختار آبخازیا و اوستیای جنوبی (به گرجی: منطقه تسخینوالی) است که در شمال کشور و در همسایگی روسیه هستند و اکنون این دو منطقه با پشتیبانی روسیه اعلام استقلال کردهاند.
تاریخ و فرهنگ پربار و کهنی دارد و از نخستین کشورهایی است که مسیحیت را به عنوان دین رسمی کشور برگزید (در سدههای چهارم و پنجم میلادی). تاریخ و فرهنگ گرجستان با ایران مشترکات بسیاری دارد چراکه این کشور مدتها جزئی از ایران بوده است. در دوره صفویه، مادر بیشتر شاهان، گرجی بودند و گرجیها در بسیاری از مناصب کشوری و لشکری حضور داشتند. در سال ۱۱۹۲ هجری خورشیدی (۱۸۱۲ میلادی/۱۲۲۸ قمری) طبق پیماننامه گلستان، گرجستان رسماً از ایران جدا شد و به خاک روسیه تزاری پیوست. گرجستان در دی ۱۳۷۰ (دسامبر ۱۹۹۱) از شوروی استقلال یافت. کشوری کوهستانی و پرباران میباشد که پهناوری آن ۷۰۰/۶۹ کیلومتر مربع (۱۲۱ام) است و جمعیت آن ۶/۴ میلیون تن (آمار ۱۳۸۷) میباشد. بیشتر مردم گرجستان مسیحی هستند و ۸۴ درصد آنان از نژاد گرجی هستند که به زبان گرجی سخن میگویند، این زبان خط ویژه خود را دارد.
آقا محمدخان قاجار پس از به قدرت رسیدن به قفقاز لشکر کشید و تفلیس را تسخیر کرد. پس از فتح شهر ۱۵ هزار تن از مردم بیگناه را کشت و خانهها و کلیساها را نیز خراب کرد و دهها هزار گرجی را به اسارت گرفت. این رخداد سبب تنفر شدید مردم آن از ایران شد و یکی از زمینههای معنوی جدایی گرجستان از ایران گشت. در زمان فتحعلی شاه قاجار و پس از شکستهای پیاپی سپاه ایران به فرماندهی عباس میرزا از روسیه تزاری و در پی پیمان نامه گلستان، گرجستان رسما از ایران جدا شد و ضمیمه خاک روسیه شد. از آن زمان زبان روسی به عنوان زبان رسمی گرجستان در مدارس و ادارات اجباری گردید.
شرق گرجستان پس از اسلام در دورههای صفویه و افشاریه نیز جزئی از ایران بوده است. در دوره زندیه به دلیل از میان رفتن مرکزیت سیاسی ایران، هراکلیوس حاکم گرجستان ابتدا اعلام استقلال کرد و پس از چندی خود را زیر پوشش روسیه تزاری قرار داد.
پادشاهیهای گرجی در دورههای باستانی، یعنی ایبریا در شرق کشور و اگریسی در غرب، از نخستین کشورهایی بودند که به ترتیب در ۳۱۷ و ۵۲۳ پس از میلاد، دین مسیحیت را دین رسمی خود ساختند. پادشاهی ایبریا دیری نپایید و بزودی بخشی از شاهنشاهی ایران گشت. اگریسی صحنه رقابت ایران و بیزانس گشته و گرجستان غربی دست به دست می گشت.
طبیعت گرجستان گوناگون است: این جمهوری با نواحی ناهموار مشخص میشود و دو سوم آن کوهستانی است؛ بلندترین قله این کشور با بلندی ۵۰۶۹ متر بر فراز کوه شخارا قرار دارد. گرجستان غربی دارای اقلیم مرطوب جنب مداری است، در حالی که در گرجستان شرقی خشک یا معتدل مرطوب است. منابع طبیعی جمهوری شامل زغال سنگ، نفت، منگنز، فلزات غیرآهنی و معادن غیرفلزی است. از آب رودخانههای گرجستان در تولید برق و آبیاری زمینهای کشاورزی نیز استفاده میشود.
جمهوری گرجستان شامل دو جمهوری خودمختار آبخازیا (در شمال غرب) و اوستیای جنوبی ( در شمال شرق) است. جمهوری خودمختار پیشین آجاریا در جنوب غرب کشور نیز در سال ۱۳۸۳ به استان تبدیل شد. گرجستان به ۶۵ ناحیه و مناطق روستایی تقسیم میشود و دارای ۱۳ شهر و چندین شهرک است که شامل شهرهای تفلیس، کوتائیسی، گوری، چیاتورا، روستاوی، پوتی، تقیبولی، زوگدیدی، تسقالتوبو، سوخومی، تقوارچلی، گاگرا، باتومی، و ۳۷ شهر کوچک، ۶۱ مرکز روستایی و ۴۵۰ روستا است.
جمعیت گرجستان در سال ۱۳۸۷، ۴/۶۳۰/۰۰۰ تن بوده است، که ۸۳/۸ درصد آنان از نژاد گرجی بوده اند که به زبان گرجی صحبت میکنند، این زبان دارای خط ویژه خود میباشد. سایر نژادهای ساکن در گرجستان؛ آذری،ارمنی روسی، آبخازی، و اوستیایی هستند./لاچین سیر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.