به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر،آیا تا به حال نماز وتر خوانده اید و با فضیلت های آن آشنا هستید؟و یا میدانید نماز وتر چگونه است اهل تسنن در این مطلب می خواهیم اطلاعات مهمی در مورد نماز وتر در اختیارتان بگذاریم. با ما همراه باشید.
نماز وَتْر آخرین نماز یک رکعتی از یازده رکعت نماز شب است. این نماز با نماز شفع بهترین بخش از نماز شب و همچنین نماز وتر از نماز شفع برتر دانسته شده است.
کلمه وتر از نظر برخی به سه رکعت نماز شفع و وتر گفته شده است. واژه وتر که واو آن هم با فتحه و هم با کسره خوانده میشود به معنای فرد است و در مقابل معنای شفع است.
تفاوت نماز وتر با سایر نماز شب ها+احکام آن
نماز شب از ۱۱ رکعت تشکیل شده است که یک رکعت آخر آن نماز وَتر نامیده میشود. نماز وتر در کنار نماز شفع بهترین قسمت از نماز شب میباشد و از لحاظ فضیلت، نماز وتر حتی برتر از نماز شفع دانسته میشود.
نماز وتر چیست و چگونه خوانده می شود ؟
نماز وتر در مذهب شیعه یک رکعت و در بین اهل تسنن باید سه رکعتی خوانده شود.
روش خواندن نماز وتر+راهنمای گام به گام
طریقه خواندن نماز وتر
نماز وتر مستحبی است و بخشی از نماز شب به حساب میآید که در نیمه شب و پیش از طلوع خورشید خوانده میشود. طریقه خواندن نماز وتر به شرح زیر است:
برای خواندن نماز وتر ابتدا نیت کنید: یک رکعت نماز وتر میخوانم قُربه اِلی الله
در نماز وتر یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره توحید، یک مرتبه سوره فلق و یک مرتبه سوره ناس به همین ترتیب خوانده میشود.
سپس به قنوت رفته و پس از خواندن ذکرهای مخصوص به تعداد مشخص، حاجت بیان میشود.
در پایان نماز نیز تشهد و سلام خوانده میشود.
فضیلت نماز وتر
نماز وتر از جمله نمازهای مستحبی است که به حضرت محمد (ص) به خواندن آن سفارش بسیار کردهاند. در باب فضیلت نماز وتر آمده است که به جا آوردن آن خوشنودی پروردگار را به دنبال دارد.
از موارد دیگر فضیلت نماز وتر میتوان به نورانی شدن چهره انسان، دوری از گناه، بخشش گناهان و افزایش رزق و روزی اشاره کرد.
احکام نماز وتر
نماز وتر تنها نمازِ یک رکعتی مستحبی است. از نظر بعضی شروع این نماز با هفت تکبیر مستحب دانسته شده است. پس از سوره حمد نیز خواندن سوره توحید مستحب است.
همچنین میتوان بعد از سوره حمد سه بار سوره توحید را به همراه سوره فلق و سوره ناس قرائت کرد.
در قنوت نماز وتر دعاهای متعددی ذکر شده است که شیخ طوسی آن را خارج از شمارش میداند. توصیه شده که انسان در قنوت این نماز از ترس مجازات گناهان خود گریان باشد یا حالت گریه داشته باشد اما برای گرفتاریهای دنیوی نباید گریه کند.
همچنین توصیه شده برای چهل مومن یا بیشتر درخواست مغفرت شود که در این صورت خواسته دعاکننده نیز برآورده میشود. یکی دیگر از سفارشها در انجام قنوت، بالا آوردن دست چپ و شمارش ذکر با دست راست است.
هفتاد بار استغفار و سیصدبار ذکر العفو از جمله مستحبات قنوت نماز وتر دانسته شده است. از پیامبر اسلام نقل شده که در قنوت نماز وتر هفت بار جمله «هذا مَقَامُ الْعَائِذِ بِکَ مِنَ النَّار؛ اینجا جایگاه بندهای است که از آتش دوزخ به تو پناه آورده است» را میگفته است.
علاوه بر این موارد نفرین بر دشمن نیز پیش از استغفار در نماز وتر توصیه شده است.
پس از قنوت و انجام رکوع و پیش از سجده، خواندن دعایی که شیخ طوسی در تهذیب ذکر کرده است مستحب دانسته شده است.
با تمام شدن نماز، تسبیحات حضرت زهرا (س) توصیه شده است همچنین قرائت دعاهای دیگری که در کتابهای ادعیه اشاره شده است.
بنابر نظر برخی برای کسی که به دلایلی از اقامه نماز وتر ناتوان است نماز وتیره که در پایان نماز عشا اقامه میشود برای جبران ثواب آن قرار داده شده است.
دعای قنوت نماز وتر
قنوت نماز وتر از مهمترین بخشهای آن است. شیخ طوسی در خصوص دعای قنوت نماز وتر گفتهاند که ذکرهای آن خارج از شمارش است. اما بهتر است شخص در هنگام قنوت حالت تضرع و زاری داشته باشد و برای گناهان خود و سایر مومنین با گریه طلب مغفرت کند.
در قنوت نماز وتر دستها را بلند و با ۴۰ مرتبه تکرار ذکر ” اَللّهُمَّ اِغْفِر لِلْمومِنینَ وَ اَلْمومِناتْ وَ اَلْمُسلِمینَ وَ اَلْمُسلِماتْ” ۴۰ نفر از مومنین زن و مردی که میشناسید را یاد کنید.
با ۷۰ مرتبه تکرار ذکر ” اَسْتَغْفِرُ اللهَ رَبی وَ اَتُوبُ اِلَیه” به درگاه خدا استغفار کنید. ۳۰۰ مرتبه ذکر “العفو” را تکرار کنید و سپس بخوانید: ” رَبّ اغْفِرْلی وَ ارْحَمْنی وَ تُبْ عَلیََّ اِنَّکَ اَنْتَ التّوابُ اَلْغَفُورُ الرّحیم”
۷ مرتبه ذکر ” اللهم هذا مقام العائذ بک من النار” را تکرار کنید.
قنوت مخصوص نماز وتر
اللَّهُمَّ اهْدِنِی فِیمَنْ هَدَیْتَ، وَعَافِنِی فِیمَنْ عَافیْتَ، وَتوَلَّنِی فِیمَنْ تَوَلَّیْتَ، وَبَارِکْ لِی فِیمَا أعْطیْتَ، وَقِنِی شَرَّ مَا قضَیْتَ، فإنَّکَ تَقْضِی وَلا ُیُقْضَی عَلَیْکَ، إنَّهُ لا یَذِلُُ مَنْ وَالَیتَ، وَلا یَعِزُّ مَنْ عَادَیْتَ، تَبَارَکْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَیْتَ
(خداوندا مرا جزء کسانی قرار بده که آنها را هدایت کردهای، و مرا جزء کسانی قرار بده که آنان را عافیت دادهای، و مرا جزء آنانی قرار ده که دوست خود قرار دادهای،
و در آنچه که به من عطا کردهای برکت ده، و از شر آنچه که مقدر کردهای مرا محفوظ بدار، چون تو قضاوت میکنی و بر تو حکم کرده نمیشود، و کسی را که تو دوست بداری خوار نمیگردد. خداوندا! دارای برکات بسیار و در ذات و صفاتت بلند مرتبه هستی)
«اَلَّلهُمَّ اِنَّا نَسْتَعِیْنُکَ وَ نَسْتَغْفِرُکَ وَ نُؤْمِنُ بِکَ وَ نَتَوَکَّلُ عَلَیْکَ وَ نُثْنِیْ عَلَیْکَ الْخَیْرَ، نَشْکُرُکَ وَ لاَ نَکْفُرُکَ، وَ نَخْلَعُ وَ نَتْرُکُ مَنْ یَّفْجُرُکَ. اَلَّلهُمَّ اِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ لَکَ نُصَلِّیْ وَنَسْجُدُ وَ اِلَیْکَ نَسْعَی وَ نَحْفِدُ، نَرْجُوْ رَحْمَتَکَ وَ نَخْشَی عَذَابَکَ اِنَّ عَذَابَکَ بِالْکُفَّارِ مُلْحِقْ
(پروردگارا از تو کمک و مغفرت می جوییم و به تو ایمان می آوریم و در همه ی کارها به تو توکل می کنیم و همه ی ثناها را به تو اختصاص می دهیم و از تو تشکر می کنیم و به نعمت های تو کفر نمی ورزیم
و از هر کسی که از فرمان تو سرپیچی نماید جدا شده و او را ترک می کنیم. پروردگارا فقط تو را عبادت می کنیم و برای تو نماز می خوانیم و سجده می کنیم و تمام سعی و کوشش ها برای توست
و به رحمت تو امیدواریم و از عذاب تو می ترسیم که همانا عذاب تو سزاوار کافران است.)
آیا میشود قنوت نماز وتر را کوتاه کرد؟
برای اینکه قنوت نماز وتر را کوتاه کرد میتوان تنها به ذکر ساده مانند دیگر نمازهای یومیه بسنده کرد. در حالت دیگر نمازگزار دعا برای چهل مومن را میخواند و دعای مخصوص قنوت را حذف میکند.
قنوت آسان نماز وتر
در حالت آسان نماز وتر قنوت اجباری نیست و میتوان آن را ندیده گرفت زیرا نماز مستحبی است. همچنین قنوت آسان نماز وتر میتواند تنها سه بار تسبیح گفتن باشد.
نماز وتر واجب و نماز وتر شکسته چیست؟
وتر در لغت به مفهوم فرد میباشد و در اصطلاح فقهی نمازی است که پس از نماز عشاء بجا آورده میشود. در خواندن نماز وتر بین شیعه و اهل تسنن اختلاف است.
اهل تسنن نماز وتر سه رکعتی را صحیح میدانند و در مذهب شیعه نماز وتر شکسته و یک رکعت است.
اختلاف دیگری که بین شیعه و سنی در مورد نماز وتر وجود دارد این است که اهل تسنن آن را واجب میدانند که نخواندنش گناه است، در حالیکه شیعه آن را مستحب و خواندن آن را همراه با ثواب فراوان در نظر میگیرد.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.