اجتماعی
اسکیزوفرنی چیست | اسکیزوفرنی چه علائمی دارد / پیشرفتی امید بخش برای درمان علائم اسکیزوفرنی
بیماری اسکیزوفرنی یکی از اختلال های روانی میباشد.
اجتماعی
بیماری اسکیزوفرنی یکی از اختلال های روانی میباشد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، اسکیزوفرنی یکی از بیماری های روانی بین مردم میباشد. بیماری اسکیزوفرنی برای افراد به شدت ترسناک میباشد و افراد زیادی ترس و هراس از این موضوع دارند. بیماری اسکیزوفرنی یک نوع توهم است و افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند قادر به شنیدن و دیدن یک سری چیزهایی هستند که مردم عادی آن را نمیتوانند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
وانگسیختگی، اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی (به انگلیسی: Schizophrenia) یک اختلال روانی است که با دورههای مداوم یا عودکنندهٔ روانپریشانه مشخص میشود. علائم اصلی شامل توهم (غالبا توهم شنیداری)، هذیان و اختلال تفکر است.علائم دیگر عبارتند از کنارهگیری اجتماعی، کاهش ابراز عواطف و بیتفاوتی. علائم معمولاً به تدریج بروز پیدا میکنند، در اوایل بزرگسالی شروع میشوند و در بسیاری از موارد هرگز بهطور کامل برطرف نمیشوند. برای تشخیص، هیچ آزمون عینی مشخصی وجود ندارد؛ بر اساس رفتار مشاهدهشده از بیمار توسط پزشک یا روانشناس بالینی، برای تشخیص نیاز است سابقهای شامل تجارب گزارششدهٔ فرد و گزارش افراد آشنا با فرد تهیه شود برای تشخیص بیماری اسکیزوفرنی، پزشکان باید تأیید کنند که علائم و اختلالات عملکردی در فرد به مدت شش ماه (بر اساس DSM-5) یا یک ماه (بر اساس ICD-11) وجود داشته است. بسیاری از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دارای اختلالهای روانی دیگر نیز هستند، بهویژه اختلالات سوءمصرف مواد، اختلالات افسردگی، اختلالات اضطرابی و اختلال وسواس فکری-عملی.
حدود ۰٫۳ تا ۰٫۷ درصد از مردم در طول زندگی خود بهعنوان بیمار اسکیزوفرنی تشخیص داده میشوند. برآوردها در سال ۲۰۱۷ بیانگر ابتلای ۱٫۱ میلیون مورد جدید داشته است و در سال ۲۰۱۹ مجموعاً ۲۰ میلیون مورد از این بیماری در جهان وجود داشته است. مردان بیشتر از زنان مبتلا میشوند و سن شروع بیماری در مردان بهطور متوسط پایینتر از زنان است اگرچه برخی از تحقیقات گسترده تفاوت جنسیتی در شیوع این اختلال پیدا نکردهاند. علل احتمالی ابتلا به اسکیزوفرنی شامل عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی است. عوامل ژنتیکی شامل انواع واریانسهای ژنتیکی متداول و نادر است.عوامل محیطی احتمالی شامل بزرگشدن در شهر، مصرف ماریجوآنا در دوران بلوغ، عفونتها، سن مادر یا پدر فرد و تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری است تقریباً نیمی از مبتلایان به اسکیزوفرنی در درازمدت بدون عود مجدد بهبود چشمگیری خواهند داشت و بخش کوچکی از این افراد بهطور کامل بهبود مییابند. اما ۵۰٪ باقیمانده دچار نقص مادامالعمر خواهند بود. در برخی موارد ممکن است فرد بهطور مکرر در بیمارستان بستری شود. مشکلات اجتماعی مانند بیکاری طولانی مدت، فقر، بیخانمانی و سوءاستفاده از بیمار و بزهدیدگی شایع است.متوسط امید به زندگی افراد مبتلا به این اختلال ۲۰ سال کمتر از جمعیت عمومی است این مسئله، پیامد افزایش مشکلات سلامت جسمی و میزان خودکشی بالاتر (حدود ۵٪) در بیماران اسکیزوفرنی است. تخمین زده میشود که در سال ۲۰۱۵، ۱۷۰۰۰ نفر در سراسر جهان در اثر عواملی که مربوط به اسکیزوفرنی یا ناشی از آن است، جان خود را از دست دادهاند. هستهٔ اصلی درمان، مصرف داروهای ضدروانپریشی است که رواندرمانی، آموزش شغلی و توانبخشی اجتماعی در کنار آن صورت میگیرد. تا یک سوم از بیماران ممکن است به داروهای ضدِروانپریشی نسل اول پاسخ ندهند؛ در این صورت ممکن است از داروی ضدِروانپریشی نسل دو مثل کلوزاپین استفاده شود. در شرایطی که پزشکان تشخیص دهند که خطر آسیب زدن به خود یا دیگران وجود دارد، ممکن است بستری اجباری کوتاهمدت در بیمارستان تجویز شود. توهم الیزایی را شامل میشود بستری طولانی مدت تنها در تعداد کمی از موارد شدید ابتلا به اسکیزوفرنی استفاده میشود.در برخی از کشورهایی که خدمات حمایتی محدود است یا در دسترس نیست، اقامت درازمدت بیشتری در بیمارستان مشاهده میشود
پیشرفتی را تصور کنید که میتواند به میلیونها نفر مبتلا به اسکیزوفرنی کمک کند. اسکیزوفرنی شرایطی است که در آن بیان عاطفی کاهش مییابد و عملکرد شناختی مختل میشود. محققان ژاپنی ممکن است با استفاده از یک روش غیرتهاجمی تحریک مغز که فراتر از داروهای سنتی است، راه حلی نوآورانه برای درمان آن پیدا کرده باشند.
یک بررسی سیستماتیک به رهبری پروفسور تارو کیشی (Taro Kishi) از دانشگاه بهداشت فوجیتا، نتایج امیدوارکنندهای را برای تحریک انفجاری متناوب تتا (iTBS) نشان داده است؛ رویکردی پیشرفته که قشر پیشپیشانی پشتی سمت چپ مغز را هدف قرار میدهد. این روش به طور بالقوه میتواند چالشبرانگیزترین جنبههای اسکیزوفرنی را که در درمانهای کنونی اغلب برای درمان آن تلاش میشود، هدف قرار دهد.
اسکیزوفرنی تقریبا یک درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث اختلالات قابل توجهی در نحوه تفکر، درک و تعامل افراد با جهان میشود. در حالی که داروهای ضد روان پریشی موجود به طور مؤثری توهمات و هذیانها را مدیریت میکنند، اما اغلب در رسیدگی به علائم منفی مانند گوشهگیری عاطفی و اختلالات شناختی ناتوان هستند.
در یک مطالعه جدید، کارآزمایی بالینی تصادفی با ۱۴۲۴ شرکتکننده تجزیه و تحلیل و ۹ پروتکل مختلف تحریک مغز بررسی شد. محققان دریافتند که iTBS به طور قابل توجهی ابعاد مختلف علائم متعدد را بهبود میبخشد.
دکتر کیشی توضیح میدهد: این روش میتواند علائم منفی، افسردگی، اضطراب و اختلالات شناختی را بهبود بخشد.
نکته قابل توجه این است که این روش در کاهش علائمی که داروهای سنتی برای رفع آنها تلاش میکنند، مؤثر بود. قشر پشتی جانبی پیشپیشانی در سمت چپ که یک ناحیه کلیدی مغز مرتبط با مکانیسمهای زمینهای اسکیزوفرنی است، به نقطه کانونی این رویکرد درمانی نوآورانه تبدیل شد.
قشر پشتی جانبی پیشپیشانی در سمت چپ به بخشهایی از مغز متصل است که با پاتوفیزیولوژی اسکیزوفرنی مرتبط است و اختلال در آن ممکن است نقش مهمی در علائم منفی و شناختی داشته باشد. بنابراین، این یک هدف امیدوارکننده برای درمان علائم منفی و شناختی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است.
محققان در عین هیجان زده بودن، محدودیتهای مطالعه را تصدیق میکنند. پروفسور شینسوک کیتو (Shinsuke Kito) به حجم نمونه نسبتا کوچک و تأثیر بالقوه داروهای روانگردان به طور همزمان اشاره کرد. مطالعات آتی در مقیاس بزرگ و بلند مدت برای ارائه درک جامعتر برنامه ریزی شده است.
این تحقیق بارقهای از امید را برای افرادی که با اسکیزوفرنی دست و پنجه نرم میکنند، ارائه میکند و نشان میدهد که تحریک غیرتهاجمی مغز میتواند مکمل قدرتمندی برای استراتژیهای درمانی موجود باشد./عصر ایران
اختلال شیزوفرنی با مجموعهای از علائم ظاهر میشود که میتوان این علائم را به طور کلی به سه دسته علائم مثبت، علائم منفی، و علائم شناختی تقسیمبندی کرد.
علائم مثبت: شامل توهمات (مانند شنیدن صداهایی که دیگران نمیشنوند)، هذیانها (باورهای غلط و غیرواقعی)، و تفکر و گفتار آشفته است. این علائم معمولاً نشانهای از روانپریشی بوده و بیشتر به چشم میآیند.
علائم منفی: نشانگر کاهش تواناییها و عواطف عادی فرد است. این علائم ممکن است شامل کاهش انگیزه، بیتفاوتی عاطفی، و مشکلات در برقراری روابط اجتماعی باشد.
علائم شناختی: به مشکلات در تمرکز، حافظه، و تواناییهای حل مسئله مربوط میشود. این علائم میتوانند تأثیر زیادی بر عملکرد روزمره افراد داشته باشند و معمولاً کمتر قابل مشاهده هستند./tehranrtms
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.