گزارش اختصاصی اندیشه معاصر ویژه زائران اربعین؛
از ارز تا مرز
یادداشتِ پیش رو راهنمایی است برای آنان که قصد حضور در راهپیمایی اربعین حسینی را دارند که از تهیه ارز تا مشخص شدن مرز برایتان گزارش داده ایم.
گزارش اختصاصی اندیشه معاصر ویژه زائران اربعین؛
یادداشتِ پیش رو راهنمایی است برای آنان که قصد حضور در راهپیمایی اربعین حسینی را دارند که از تهیه ارز تا مشخص شدن مرز برایتان گزارش داده ایم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، ماه محرم که از نیمه میگذرد شور اربعین به اوج خود میرسد، همه از اربعین میگویند؛ رفیق راه طلب کرده و همراهان را به هم زنجیر میکنند. حالا نوبت میرسد به کارهایی که باید قبل از سفر انجام دهند. راستش را بخواهید سفر اربعین از آن سفرهای بیریایی است که هرگاه قصد سفر کنی خود را به مقصد رسیده میدانی و همین شور و شوق محضر ارباب رسیدن قلبت را به شماره می اندازد.
وقتش رسیده است تاریخ گذرنامه هایتان را چک کنید، چیزی تا روز موعود نمانده است؛ فقط یادتان باشد پیادهروی اربعین در این سالها مقارن شده با گرمترین روزهای سال و همین امر موجبات گرمازدگی را فراهم میآورد و باید حواستان به ازدحام جمعیت در این روزها باشد، ولی هرچه هست این شوری که منجر به شعور میشود بیشک ارزش فراوانی دارد؛ تنها قسمتِ بی حالِ ماجرا همین بود، مابقی هرچه هست عشق است.
این چیزهایی را که میخوانید یک اربعین نرفته مکتوب کرده است، اربعین نرفتهای که رایحه چای عراقی در اربعین به مشامش نخورده است ولی عاشقی کردن را بلد است، ایستادن و به قد قامت شدن در برابر زائر را بلد است، مشق کردهام مسیر اربعین را، گاهی چشم که میبندم خودم را پای عمود ۱۴۵۲ میبینم و نفس راحتی میکشم و میگویم بالاخره رسیدم!
دوباره چشم باز میکنم و میبینم من هنوز همان زیارت نرفته ام…
اکنون روایتِ بعد از مرز، بماند برای آنان که از مرزِ عاشقی گذشته اند و من در اندیشه معاصر تنها از ارز تا مرز را برایتان شرح خواهم داد و از دریافت ارز و کارهای قبل از سفر اربعین تا رسیدن به مرز کنارتان هستم و امید دارم که این گزارش چراغ راهی باشد برای آنان که عزم سفر دارند.
قبل از هر کاری برای شرکت در پیادهروی اربعین باید به سامانه سماح به نشانی https://samah.haj.ir/ مراجعه و با ورود اطلاعات خود و خرید بیمه نامه اربعین و دریافت کد رهگیری نام نویسیتان را کامل کنید.
حالا که حرف از بیمه اربعین شد لازم است بدانید که بیمه اربعین اجباری است و برای زائران در قالب سه بسته ۸۰، ۹۰ و ۱۰۰ هزار تومانی ارائه میشود.
در ادامه مهمترین شرایط ثبت نام را در اندیشه معاصر برایتان شرح دادهایم که عبارتند از اینکه:
متقاضیان باید دارای گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار باشند. اگر چه امکان استفاده از گذرنامه موقت و پاسپورت ویژه محرم هم فراهم شده و در صورت تمایل، زائران می توانند با این نوع گذرنامه ها ورود و خروج از مرز را انجام دهند.
داوطلبان ثبت نام اربعین ۱۴۰۳ باید شماره تلفن همراه دقیق خود را در سامانه سماح وارد کنند. چرا که این شماره موبایل در ارتباط با هم گروهی ها و پیگیری امور گمشدگان تاثیر زیادی خواهد داشت.
آن دسته از زائران که قصد عزیمت به صورت گروهی را دارند، ترجیحا باید به صورت گروهی هم در سامانه نام نویسی کنند. در این شیوه ثبت نام یک نفر به عنوان سرگروه انتخاب شده و اطلاعات سایر اعضاء را هم وارد خواهد کرد.
با توجه به تعداد زیاد متقاضیان ثبت نام پیاده روی اربعین و محدودیت امکانات جهت ارئه خدمات به زائران، ستاد مرکزی اربعین کشور از شرکت کنندگان تقاضا داشته تا برنامه بازگشت خود را نهایتا ظرف یک هفته از تاریخ خروج، تنظیم نمایند.
علاقه مندان به حضور در مراسم راهپیمایی اربعین باید از شرایط بیمه و تعهدات آن اطلاع کاملی پیدا کرده و با مراجعه به سامانه مشتاقان ایام حضور در اعتاب مقدسه، ثبت نام بیمه را انجام دهند.
متقاضیان ثبت نام اربعین ۱۴۰۳ باید دستورالعمل های بهداشتی، توصیه های کنسولی و امنیتی، آموزش ها و موارد این چنینی دیگر را که از طریق سایت سماح و راه های ارتباطی دیگر منتشر می شوند را به صورت کامل مطالعه نمایند.
بعد از به پایان رسیدن نام نویسی در سامانه مربوطه، ترجیحا باید کارت شناسایی چاپ شده و در طول سفر همراه زائران باشد. هم چنین، بارکد (QRcod) تولید شده باید به تعداد اعضای گروه چاپ شده و به وسایل همراه از جمله کیف های کولی چسپانده شود. این موضوع تاثیر قابل توجهی در پیگیری امور گم شدگان داشته و حین ثبت نام پیاده روی اربعین باید به آن دقت شود.
در صورت تعیین هر گونه محدودیت از سوی دولت عراق جهت تشرف به زیارت اربعین، اطلاع رسانی های لازم از طریق سامانه سماح به نشانی samah.haj.ir انجام می گیرد.
برای ثبت نام کردن در مراسم راهپیمایی اربعین باید یک سری اقدامات آسان را به صورت گام به گام انجام دهید که در ادامه به آن پرداختهایم.
به صفحه تکمیل فرم ثبت نام وارد شده و باید اطلاعات فردی و مرزی را به صورت کامل وارد نمایید. البته اطلاعات فردی شما عمدتا با استفاده از شماره تلفن همراهی که به نام خودتان وارد کرده اید، استعلام خواهند شد. پس در صورت تمایل به ثبت نام اربعین ۱۴۰۳ به شکل گروهی، باید اطلاعات سایر اعضای گروه را هم تک به تک در این قسمت وارد کنید. پس از تکمیل اطلاعات فردی سرگروه و اعضاء، باید سراغ اطلاعات مرزی بروید.
در اولین گام باید نوع اعزام خود را تعیین نمایید. در صورتی که نوع اعزام را زمینی انتخاب می کنید، باید مرز ورود و خروج، تاریخ ورود و خروج و اولویت های خود برای عزیمت تا مرز را هم مشخص نمایید. پس از تایید تمامی موارد لازم برای ثبت نام پیاده روی اربعین ، از قسمت پایین صفحه گزینه «ثبت اطلاعات مرز» را بزنید.
با تایید اطلاعات در بخش قبل، پنجره دیگری باز شده و شما در آن باید مشخصات وسیله نقلیه ای که تا مرز میخواهید با آن بیایید انتخاب کنید:
در نهایت، ثبت نام اربعین ۱۴۰۳ با موفقیت برای شما به پایان رسیده و رسید ثبت نام در اختیارتان قرار می گیرد. با انتخاب گزینه «پرداخت» از قسمت پایین صفحه می توانید نسبت به واریز هزینه بیمه اقدام کرده و از خدمات بیمه ای در کشور عراق برخوردار شوید. گزینه «ویرایش» هم امکان تصحیح اطلاعات و نواقص را در این مرحله برای شما فراهم می کند. اما در صورت عدم وجود مشکل، با کلیک بر روی گزینه «چاپ» می توانید رسید ثبت نام پیاده روی اربعین خود را پرینت گرفته و در طول سفر همراه داشته باشید.
با انجام مراحل فوق نام نویسی شما از طریق سامانه سماح با موفقیت انجام میشود حالا که ثبت نامتان به پایان رسید، نوبت میرسد به تهیه ارز اربعین که با جزئیات کاملی برایتان شرح دادهایم و بیان میکنیم که چگونه و چه مقدار ارز را تهیه کنید و مراحل خرید، شرایط خرید و مدارک مورد نیاز برای خرید ارز اربعین ۱۴۰۳ را در ادامه آوردهایم که دلیلی برای سردرگمی درباره ارز نداشته باشید:
از این رو با اعلام محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، برای هر زائر اربعین ۲۰۰ هزار دینار عراق به عنوان ارز اربعین ۱۴۰۳ اختصاص یافته است. بر اساس ابلاغ بانک مرکزی، زائران اربعین میتوانند با مراجعه به شعب منتخب ۷ بانک ملی، تجارت، صادرات، ملت، پست بانک، پارسیان و سپه از تاریخ هفتم مرداد ۱۴۰۳ تا پایان روز سوم شهریور ۱۴۰۳، ارز اربعین را برای سفر به کربلا دریافت کنند. هرچند به خاطر تعطیلی بانکها در تاریخ ۷ مرداد، فروش ارز اربعین از ۸ مرداد آغاز شده است.
سهمیه ارز دولتی اربعین ۲۰۰ هزار دینار
قیمت دینار آزاد ۴,۵۰۵ تومان
قیمت دینار دولتی اربعین ۳,۶۳۸ تومان
هزینه کل ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان
سود شما حدود ۲ میلیون تومان
این ارز با نرخ فروش در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) عرضه میشود و از طریق شعب منتخب بانکها در شهرها و روستاها، بدون دریافت کارمزد توزیع خواهد شد. گام اول برای دریافت این ارز ثبت نام در سامانه سماح است. ثبت نام در این سامانه از تاریخ ۱۷ تیرماه، همزمان با نخستین روز محرم آغاز شده است.
هر سال با نزدیک شدن به ایام اربعین قیمت دینار به دلیل تقاضای بالا با افزایش قیمت همراه است. در حال حاضر (۹ مرداد ۱۴۰۳)، قیمت هر ۱۰۰ دینار در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) معادل ۳,۶۳۸ تومان است، در حالی که در بازار آزاد هر ۱۰۰ دینار عراق حدود ۴,۵۰۵ تومان به فروش میرسد. قیمت دینار عراق در بازار آزاد از هفته قبل تاکنون، رشد تقریبا پنج درصدی را تجربه کرده است، اما در مقایسه با اربعین ۱۴۰۲ تفاوت چندانی نکرده است.
خرید ۲۰۰ هزار دینار عراق از بازار آزاد حدود ۹ میلیون تومان هزینه دارد، در حالی که با قیمت دینار دولتی اربعین، این هزینه حدود ۷ میلیون تومان است. بنابراین، استفاده از ارز اربعین ۱۴۰۳ میتواند حدود ۲ میلیون تومان صرفهجویی برای زائران داشته باشد. ۲۰۰ هزار دینار سقف میزان ارز دریافتی است و زائران امکان این را دارند که میزان کمتری ارز دریافت کنند.
در سالهای گذشته بهدلیل پرداخت دلار، تقاضای غیرواقعی برای دریافت ارز به وجود میآمد. همین امر از دلایل هدر رفتن منابع ارزی کشور و همچنین نوسان قیمت دلار بود. عرضه دینار به عنوان ارز اربعین، نه تنها مانع خروج دلار از کشور میشود، بلکه زحمت زائران برای تبدیل دلار به دینار از طریق صرافیهای عراق را کم میکند.
در صورتی که پاسپورت دائمی یا گذرنامه زیارتی دارید، مشمول ارائه خدمات برای دریافت ارز اربعین خواهید بود. خرید ارز اربعین به دو شیوه مراجعه حضوری به بانک و خرید ارز اربعین از سکوهای آنلاین انجام میشود. در ادامه این دو روش را بیشتر توضیح دادهایم.
بانک مرکزی هر سال برای مدیریت بازار ارز، لیست شعب عرضه ارز اربعین را اعلام میکند. امسال برای دریافت ارز اربعین نیازی به افتتاح حساب نیست. متقاضیان میتوانند با واریز مبلغ، به این بانکها مراجعه و ارز مورد نیاز خود را در همان روز دریافت کنند. امسال ۳۱۶۸ شعبه بانکی در قالب ۷ بانک ملی، تجارت، صادرات، ملت، پست بانک، پارسیان و سپه به عنوان بانکهای منتخب برای دریافت ارز اربعین اعلام شدهاند.
لیست شعب منتخب بانکها برای دریافت ارز اربعین:
شعب منتخب پست بانک (۲۰۰۸ شعبه و باجه)
شعب منتخب بانک ملی (۳۰۲ شعبه)
شعب منتخب بانک ملت (۲۸۰ شعبه)
شعب منتخب بانک صادرات (۲۲۱ شعبه)
شعب منتخب بانک تجارت (۱۰۶ شعبه)
شعب منتخب بانک سپه (۱۸۹ شعبه)
شعب منتخب بانک پارسیان (۶۳ شعبه)
برای سهولت بیشتر، امکان خرید ارز اربعین از طریق سامانههای اینترنتی بانکهای مشخص شده نیز وجود دارد. فروش ارز در این بسترها با احراز هویت کامل مشتری امکانپذیر است. در ادامه چند راه آسان برای دریافت ارز اربعین توضیح داده شده است:
بانک های ملی و پست بانک در بستر پیامرسان «بله»، خدمات غیر حضوری را به متقاضیان دریافت ارز اربعین ارائه میکنند. مراحل خرید ارز اربعین با اپلیکیشن «بله» را قدم به قدم با هم بررسی کردهایم.
در گام نخست اپلیکیشن بله را دانلود کنید. سپس به بخش خدمات بروید و گزینه «ارز اربعین» را انتخاب کنید.
را به متقاضیان دریافت ارز اربعین ارائه می کنند. همچنین قرار است بانک پارسیان، خدمت غیرحضوری عرضه ارز اربعین را دربستر پیامرسان «آی گپ» ارائه کند. بانک تجارت، خدمات غیرحضوری خود برای دریافت ارز اربعین را در بستر سامانه اینترنتی این بانک و بانک ملت از طریق پیشخوان الکترونیک بانک ملت به زائران اربعین ۱۴۰۳ ارائه میدهد.
باز هم تاکید می کنیم که متقاضیان برای ثبت نام ارز اربعین ۱۴۰۳ باید شرایط زیر را داشته باشند:
برای خرید ارز اربعین، ثبت نام در سامانه سماح الزامی است.
زائران باید بالاتر از ۵ سال (متولدین ۱۳۹۸/۰۶/۰۱ به قبل) داشته باشند. افراد ۵ تا ۱۸ سال نیز میتوانند با استفاده از شماره تلفن همراه اعضای خانواده خود اقدام به خرید ارز اربعین کنند.
نکته: دریافت این ارز تداخلی با سهمیه ارز مسافرتی ندارد و زائران پس از بازگشت، میتوانند از سهمیه ۵۰۰ یورویی ارز مسافرتی نیز استفاده کنند.
برای خرید ارز زیارتی اربعین، داشتن موارد زیر الزامی است:
کارت ملی و شناسنامه (در رابطه با زائران بین ۵ تا ۱۵ سال باید اصل شناسنامه به جای کارت ملی ارائه شود.)کارت بانکی
شماره تلفن (سیم کارت باید به نام شما باشد.)
سرپرستان خانوار که به همراه خانواده خود قصد سفر به کربلا دارند، میتوانند برای خرید ارز اربعین با در دست داشتن مدارک شناسایی خود و اعضای خانواده به شعب بانکی مراجعه کنند. عدم حضور سایر اعضای خانواده مانعی ندارد.
اگر در رابطه با ارز ابهامی ندارید نوبتی هم باشد بعد از ارز نوبت مرز است.
بهشتی که برای زیارت در اربعین قصد عزیمت به آن را دارید ۶ راه ورودی دارد؛ شاید برایتان سوال باشد که برای پیادهروی اربعین از کدام مرزها میتوان سفر را آغاز کرد؟ تمرچین، باشماق، خسروی، مهران، چزابه و شلمچه مرزهایی است که میتوانید از آن خارج شوید.
در ادامه توضیحاتی درباره هر مرز داده شده است و برای بهبود شرایط و همچنین کاهش زمان انتظار، بهتر است پایانههای مرزی خروجی برای سفر اربعین را بشناسیم.
پایانه مرزی مهران (شهید سلیمانی)
پایانه مرزی مهران که به عنوان شلوغترین مرز ترددی برای زائران اربعین شناخته میشود، در استان ایلام، شهرستان مهران واقع شده است و فاصله آن تا شهر ایلام ۸۷ کیلومتر، تا تهران ۷۶۶ کیلومتر، تا کربلا ۲۷۹ کیلومتر و تا نجف ۳۰۳ کیلومتر است.
تردد از مرز مهران در اربعین حسینی بهصورت شبانهروزی است و زائران پس از گذر از مرز مهران باید از شهرهای بدره، کوت، نعمانیه، شوملی و دیوانیه عبور کنند تا به شهر نجف برسند.
پایانه مسافری برکت در مرز مهران آماده حضور زوار اربعین است. پایانه برکت در مرز مهران در زمینی به مساحت ۴۴ هکتار روزانه گنجایش ورود و خروج بیش از ۲ هزار دستگاه اتوبوس را دارد و برای استقبال و جابهجایی از زائران اربعین حسینی سال جاری، از آمادگی کامل برخوردار است.
پیشبینی میشود که حدود ۶۰ درصد زوار از مرز مهران تردد کنند. از این رو تمهیدات قابلتوجهی در مهران و پارکینگهای اربعین (یک و ۲) و پایانه مسافری برکت فراهم شده و بر اساس برآورد انجام شده ظرفیت پارک بیش از ۲۸۰ هزار خودرو در مهران فراهم شده است.
علاوه بر این بیش از ۵۲ هزار متر مربع سایهبان برای تسهیل و آرامش زوار در مرز مهران ایجاد شده و به گفته مقامات مسئول بیش از ۱۵ میلیون بطری آب معدنی و بسته بندی در سولهها و سردخانههای مهران دپو و بیش از ۱۲۰ هزار قالب یخ برای استفاده زائران حسینی با توجه به گرمای هوا انبار شده است.
مهپاشها، جت فنها و همه امکانات خنک کننده در مرز مهران برای زائران مهیا شده است. همچنین بیش از ۹۰ گیت و دروازه ورود و خروج زوار اربعین به سمت مرز عراق پیشبینی شده و در زمانیکه جمعیت زوار در مرز به ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نفر در روز برسد، تعداد این گیتهای خروجی به ۱۲۰ گیت افزایش خواهد یافت.
پایانه مرزی خسروی
مرز خسروی در استان کرمانشاه، شهرستان قصرشیرین واقع شده و فاصله آن تا شهر کرمانشاه ۱۹۶ کیلومتر، تا تهران ۷۰۰ کیلومتر، تا کربلا ۳۱۵ کیلومتر و تا نجف ۳۸۰ کیلومتر است.
در اربعین ۱۴۰۲، تردد از مرز خسروی بهصورت شبانهروزی بود و پس از گذر از مرز خسروی باید از شهرهای خانقین، مقدادیه، بعقوبه، بغداد، کاظمین و کربلا عبور کرد تا به شهر نجف رسید.
گیتهای عبوری مرز هم برای اربعین ۱۴۰۳ افزایش داده شده تا زوار با سرعت بیشتر و بدون معطلی از مرز عبور کنند و در حال حاضر ۹۲ گیت در مرز خسروی مستقر است و در هر دقیقه حدود ۱۰۰ نفر میتوانند از این مرز عبور کنند.
موضوع بعدی در ارزیابی مرزها، امکانات زیرساختی و رفاهی آنهاست که در این زمینه مرز خسروی با امکانات و زیرساختهای مناسب یکی از مجهزترین مرزها محسوب میشود.
گفته میشود که در حال حاضر ظرفیت پارک ۱۵۰ هزار خودرو در قالب ۳۵ پارکینگ در مرز خسروی فراهم شده است.
علاوه بر این در راستای احداث موکبها و مراکز اسکان برای زوار، موکبهای بسیاری در مرز برپا شده و تنها در یک موکب بزرگ سپاه ظرفیت اسکان ۴۵۰۰ زائر فراهم شده است.
گرمای هوا بهطور قطع چالش اصلی اربعین امسال است و مرز خسروی با داشتن هوای نسبتاً خنک از مزیت بیشتری نسبت به سایر مرزها برخوردار است.
در مسیر به سمت مرز خسروی در استان کرمانشاه، زوار هوای نسبتاً کوهستانی و خنکی را تجربه میکنند و با ورود به مرز خسروی هم علیرغم اینکه منطقه گرمسیری است، اما دمای آن نسبت به مرزهای مهران و شلمچه پایینتر است.
در کنار دمای پایین مرز، تمهیداتی هم برای راحتی زوار اندیشیده شده که از جمله آن احداث ۱۲ هزار متر مربع سایهبان در مرز است.
علاوه بر این هفت بیمارستان و درمانگاه در مرز مستقر شده و اتاقهای سرد هم برای درمان بیماران گرمازده در مرز تدارک دیده شده است.
بر این اساس مرز خسروی خود را برای پذیرایی و تردد روزانه ۱۰۰ هزار زائر در روزهای مانده به اربعین آماده میکند.
پایانه مرزی شملچه
مرز شلمچه در استان خوزستان، شهرستان خرمشهر واقع شده و فاصله آن تا خرمشهر ۱۷ کیلومتر، تا تهران ۹۲۰ کیلومتر، تا کربلا ۵۴۹ کیلومتر و تا نجف ۴۶۰ کیلومتر است. در اربعین ۱۴۰۲ تردد از مرز شلمچه نیز بهصورت شبانهروزی بود و پس از گذر از مرز شلمچه باید از منطقه شلمچه و تنومه در عراق عبور کرد، وارد شهر بصره شد و پس از گذر از شهر سماوه به شهر نجف رسید.
برای اربعین سال ۱۴۰۲ توقفگاه خودرویی مرز شلمچه ۱۷ هکتار گسترش پیدا کرده و ورودیهای این توقفگاه افزایش یافته تا به هیچ عنوان زائران خودروهای خود را حاشیه مسیر منتهی به مرز پارک نکنند.
همچنین گفته میشود که امسال اجازه تردد خودرو و سهچرخه در مسیر موکبها داده نمیشود و جهت سهولت زائران تا پایانه مرزی شلمچه از میدان مقاومت خرمشهر تا پایانه مرزی اتوبوس در نظر گرفته شده است.
پایانه مرزی چذابه
مرز چذابه در استان خوزستان، شهرستان دشت آزادگان، شهر بستان قرار دارد و فاصله آن تا شهر اهواز ۱۲۰ کیلومتر، تا تهران ۹۰۹ کیلومتر، تا کربلا ۴۶۰ کیلومتر و تا نجف ۳۹۰ کیلومتر است. پس از گذر از مرز چذابه باید از شهرهای العماره، فجر، دیوانیه، شافعیه، و شامیه عبور کرد تا به شهر نجف رسید.
در مرز چذابه ۲ پارکینگ به ظرفیت ۴۰ هزار خودرو برای پارک وسایل نقلیه زائران حسینی وجود دارد و نصب سایهبان و مهپاشها نیز صورت میگیرد. همچنین به گفته مسئولان مربوطه برای اربعین ۱۴۰۳ در مسیر سایهبانها نیز ۱۰۰ کولر صنعتی برای رفاه و آسایش زوار اربعین حسینی نصب میشود.
پارسال فقط اتباع افغانستان و پاکستان از مرز چذابه عبور میکردند، اما امسال اتباع کشورهای جمهوری آذربایجان، تاجیکستان و سایر کشورهایی که در حوزه شمالی ایران قرار دارند، از مرز چذابه تردد میکنند.
پایانه مرزی باشماق
مرز باشماق در استان کردستان، شهرستان مریوان، روستای باشماق واقع شده و فاصله آن تا تهران ۶۱۷ کیلومتر، تا شهر مریوان ۱۸ کیلومتر، تا سنندج ۱۳۰ کیلومتر، تا کربلا ۴۶۳ کیلومتر و تا نجف ۵۴۸ کیلومتر است.
در اربعین ۱۴۰۲ تردد از مرز باشماق از ساعت ۴:۳۰ بامداد تا ساعت ۱۹ امکانپذیر بود و پس از گذر از مرز باشماق میتوان از شهرهای پنجوین، سلیمانیه، چمچمال، کرکوک، طوزخورماتو، منطقه حسینیه، بغداد و کربلا عبور کرد تا به شهر نجف رسید.
پایانه مرزی باشماق مریوان برای میزبانی از زائران اربعین آماده میشود و سالن مسافری این مرز ظرفیت پذیرش روزانه ۲۰ هزار زائر را دارد.
مرز باشماق مریوان برای سومین سال متوالی میزان زائران اربعین خواهد بود و زیرساختهای لازم از جمله ایجاد پارکینگ و سایبان، تاسیسات داخل سالن مسافری و مواکب داخل مرز ایجاد شده است.
سال گذشته حدود ۱۴۳ هزار زائر از این مرز تردد داشتهاند و پیشبینی میشود که این آمار در اربعین امسال رشد قابلتوجهی داشته باشد.
پایانه مرزی تمرچین
مرز تمرچین در استان آذربایجان غربی، شهرستان پیرانشهر قرار دارد و فاصله آن تا ارومیه ۱۳۳ کیلومتر، تا تهران ۷۷۹ کیلومتر، تا کربلا ۶۰۰ کیلومتر و تا نجف ۶۸۰ کیلومتر است.
تردد از مرز تمرچین در اربعین ۱۴۰۲ شبانهروزی بود و پس از گذر از مرز تمرچین باید از شهرهای حاج عمران، چومان، سوران، اربیل، سامرا، بغداد و کربلا عبور کرد تا به شهر نجف رسید.
پایانه مرزی تمرچین امسال برای سومین بار به عنوان یکی از ۶ گذرگاه اعزام زائران اربعین حسینی به سرزمین عشق کربلای معلی فعالیت میکند، نزدیکی مرز تمرچین به کربلا معلی و آب هوای بسیار مطلوب این مسیر در کنار ارائه خدمات مناسب به زائران اربعین حسینی، باعث شده تا زائران بسیاری علاقه مند به عبور از این پایانه مرزی باشند.
امسال همچنین زیرساختهای لازم از جمله اسکان، تغذیه، مسائل بهداشتی و درمانی هم در مرز تمرچین و هم در مرز بازرگان نیز پیشبینی شده است.
عمده مشکل زائران سال گذشته از مرز تمرچین تردد چند مرحلهای بود، اما با رایزنیهای انجام شده با مسئولان اقلیم کردستان امسال امکان تردد مستقیم و یکسره زائران از مرز تمرچین به کربلا فراهم شده و همچنین تلاش شده برای بازگشت زائران از کربلا نیز به صورت مستقیم سرویسهایی پیشبینی شده است.
مدیریت زمان و کاهش هزینه به همراه آب و هوای مناسب از مزیتهای تردد از مرز تمرچین به شمار میرود و امسال ظرفیت برای استقبال از ۵۰۰ هزار زائر از مرز تمرچین فراهم شده است.
علاوه بر این زمینه اسکان زائران اربعین حسینی در مرز تمرچین فراهم شده است و حدود ۹۰ موکب برای ارائه خدمات به زائران حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در مسیر مرز تمرچین تا نجف تاکنون ثبت نام کردهاند.
پارکینگهای شهرستان پیرانشهر آمادگی پذیرش بیش از ۵۰ هزار دستگاه خودرو زائران در ایام اربعین حسینی را دارند. این ظرفیت در پارکینگهای کارخانهقند، پادگان جلدیان، میدان تیر و مرز تمرچین ایجاد شده است.
حالا دیگر راهی تا مرز نمانده، به مرز که رسیدید بیقرار خواهید شد برای رسیدن به محضر اربابمان حسین و زیارت سقای آب و ادب، عباس!
حواستان باشد نایب الزیاره باشید برای آقایمان، رهبرمان و برای شهدایی که مسیر را هموار کردند برای زیارتِ این روزها. حواستان باشد وقتی برمیگردید توشه سفرتان سنگینتر از کوله راهتان باشد و برای ما کربلا نرفتهها دعا کنید. یادتان باشد در این سفر بیش از هر چیز حواستان به حواستان باشد./ پروانه بسحاک
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.
نویسنده : پروانه بسحاک