20:29 - 1403/06/11

مذهبی

۲۸ صفر کار حرام است | اعمال روز و شب ۲۸ صفر/ نظر علما راجع به نحس بودن ماه صفر چیست؟

28 صفر یکی از روزهای مذهبی میباشد که برای مردم به شدت اهمیت دارد.

گردشگری مذهبی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، ۲۸ صفر یکی از روزهای مذهبی مسلمانان میباشد. روز ۲۸ صفر شهادت پیامبر خاتم میباشد. به روایتی شهادت امام حسن مجتبی هم میباشد. در شب و روز ۲۸ صفر یک سری آداب وجود دارد که مستحب است آن را انجام داده شود. ۲۸ صفر را خیلی از مردم مشغول نذری پخش کردن و… هستند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

چرا در روز «۲۸ صفر» هر کسب و کاری میان مسلمانان تعطیل می‌شود؟

حجت الاسلام و المسلمین علی اصغر ظهیری کارشناس علوم قرآنی و نویسنده کتاب های مذهبی گفت: بقیع یکی از مقدس‌ترین اماکن مذهبی در جهان است. در فرهنگ مقدس اسلام به خصوص فرهنگ ما شیعیان، برخی از زمان ها و مکان ها دارای امتیازهای ویژه ای هستند و بقیع را می‌توان یکی از همین اماکن دانست.

28 صفر

۲۸ صفر

این کارشناس علوم قرآنی در ادامه صحبت های خود اظهار کرد: صفر، به ماه رنج مشهور است و براساس آنچه در روایت ها آمده، پیامبر اکرم (ص) فرموده اند: “هر کسی که بشارت طلوع ماه ربیع الاول را به من بدهد، من هم بشارت هایی را به او می دهم”. حجت الاسلام و المسملین ظهیری یادآور شد: رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) در روز ۲۸ ماه صفر واقع شده و به همین دلیل اعمال متبرکه خاص خود را نیز می طلبد. اعمالی نظیر انجام غسل و خواندن دو رکعت نماز دارد که مرحوم شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان جزئیات آن را بیان کرده است. این نویسنده کتاب های مذهبی همچنین گفت: رحلت خاتم پیامبران (ص) بزرگترین مصیبت در جهان اسلام محسوب می شود و به همین دلیل در این روز تمامی مغازه ها، بازار و هر فعالیتی در میان مسلمین تعطیل می شود.وی افزود: همچنین روزه گرفتن در روزهای ابتدایی، میانی و پایانی هر ماه تأکید بسیاری شده که بر همین اساس، روزه در ۲۸ ماه صفر نیز که از روزهای پایانی این ماه قلمداد می شود، دارای ارزش بسیاری است. حجت الاسلام و المسلمین ظهیری در بخش دیگری از صحبت های خود تصریح کرد: براساس آنچه در روایت ها آمده، زمانی که امام حسن مجتبی (ع) به شهادت رسیدند، مدینه به مدت ۷ روز تعطیل شد و مردم مراسم سوگواری برای این امام بزرگوار را برپا کردند و با حضور نزد امام حسین (ع) به ایشان تسلیت می گفتند. وی اظهار کرد: شهادت امام حسن مجتبی (ع) یکی از بزرگترین دسیسه های دژخیمان زمان ایشان محسوب می شود. امام حسن مجتبی (ع) در میان امامان معصوم، بسیار مظلوم بوده و در خانه خودشان نیز غریب بودند و توسط همسرشان که از سوی دشمنان تحریک شده بود، به مقام والای شهادت دست پیدا کردند./افکارنیوز

آداب و اعمال ذکر شده در کتب دینی برای روز ۲۸ صفر به شرح زیر میباشد:

صدقه دادن

آنچه که از گذشتگان و برخی روایات دینی ما رسیده است، ماه صفر به ویژه روز‌های پایانی این ماه که وفات پیامبر گرامی اسلام (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) و امام رضا (ع) در آن واقع شده است، به نحوست معروف بوده و در این ماه پیامبر و امامان در مورد صدقه دادن روایات زیادی نقل نموده و سفارش کرده اند.

خواندن ۱۰ مرتبه دعای یا شَدِیدَ الْقُوَى ..

اگر کسی بخواهد محفوظ بماند از بلا‌های نازله در ماه صفر، در هر روز ده مرتبه بخواند دعایی را که «محدث فیض» روح الله روحه، در «خلاصه الاذکار» ذکر فرموده است.

وَ یَا شَدِیدَ الْمِحَالِ یَا عَزِیزُ یَا عَزِیزُ یَا عَزِیزُ ذَلَّتْ بِعَظَمَتِکَ جَمِیعُ خَلْقِکَ فَاکْفِنِی شَرَّ خَلْقِکَ یَا مُحْسِنُ یَا مُجْمِلُ یَا مُنْعِمُ یَا مُفْضِلُ یَا لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ نَجَّیْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِین‏‌ای سخت نیرو، و‌ای سختگیر!‌ای عزیز،‌ای عزیز،‌ای عزیز! خوارند از بزرگی‏ات همه خلقت. پس کفایت کن از من شرّ خلق خودت را،‌ای احسان بخش!‌ای نیکوکار!‌ای نعمت بخش!‌ای عطا دِه!‌ای که معبودی جز تو نیست! منزّهی تو! به راستی من از ظالمانم. اجابت کردیم برایش و نجاتش دادیم از غمّ و همچنین نجات دهیم مؤمنان را، و رحمت کند خدا بر محمّد و آل پاک و پاکیزه‏ اش!

روزه گرفتن

روزه گرفتن در روز‌های ابتدایی، میانی و پایانی هر ماه تأکید بسیاری شده که بر همین اساس، روزه در ۲۸ ماه صفر نیز که از روز‌های پایانی این ماه قلمداد می‌شود، دارای ارزش بسیاری است.

غسل کردن

از انجا که یکی از اعمال ۲۸ صفر، خواندن زیارت حضرت رسول (ص) است، مستحب است که قبل از خواندن زیارت حتی از راه دور، غسل انجام شود.

خواندن زیارت حضرت محمد (ص) از راه دور

شیخ مفید و شهید و سید بن طاوس رحمهم الله گفته ‏اند که، چون در غیر مدینه طیبه خواهى که حضرت رسول صلى الله علیه و آله را زیارت کنى غسل بکن و شبیه به قبر در پیش روى خود بساز و اسم مبارک آن حضرت را بر آن بنویس و بایست و دل خود را متوجه آن حضرت گردان و زیارت ایشان را بخوان

متن زیارت حضرت رسول (ص) و ترجمه آن به شرح زیر میباشد:

اَلسَّلامُ عَلَیک یا رَسُولَ

اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیک یا نَبِی اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیک یا مُحَمَّدَُ بْنَ عَبْدِ اللّهِ

اَلسَّلامُ عَلَیک یا خاتَِمَ النَّبِیینَ اَشْهَدُ اَنَّک قَدْ بَلَّغْتَ الرِّسالَهَ وَاَقَمْتَ

الصَّلوهَ وَ اتَیتَ الزَّکوهَ وَاَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَیتَ عَنِ الْمُنْکرِ

وَعَبَدْتَ اللّهَ مُخْلِصاً حَتّی اَتیک الْیقینُ فَصَلَواتُ اللّهِ عَلَیک وَرَحْمَتُهُ

وَعَلی اَهْلِ بَیتِک الطّاهِرینَ

اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلا اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریک لَهُ

وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَاَشْهَدُ اَنَّک رَسُولُ اللّهِ وَاَنَّک

مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِاللّهِ وَاَشْهَدُ اَنَّک قَدْ بَلَّغْتَ رِسالاتِ رَبِّک وَنَصَحْتَ

لاُِمَّتِک وَجاهَدْتَ فی سَبیلِ اللّهِ وَعَبَدْتَ اللّهَ حَتّی اَتیک الْیقینُ

بِالْحِکمَهِ وَالْمَوْعِظَهِ الْحَسَنَهِ وَاَدَّیتَ الَّذی عَلَیک مِنَ الْحَقِّ وَاَنَّک

قَدْ رَؤُفْتَ بِالْمُؤْمِنینَ وَغَلُظْتَ عَلَی الْکافِرینَ فَبَلَّغَ اللّهُ بِک اَفْضَلَ

شَرَفِ مَحَلِّ الْمُکرَّمینَ اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذی اِسْتَنْقَذَنا بِک مِنَ الشِّرْک

وَالضَّلالَهِ اَللّهُمَّ فَاجْعَلْ صَلَواتِک وَصَلَواتِ مَلاَّئِکتِک الْمُقَرَّبینَ

وَاَنْبِیاَّئِک الْمُرْسَلینَ وَعِبادِک الصّالِحینَ وَاَهْلِ السَّمواتِ

وَالاْرَضینَ وَمَنْ سَبَّحَ لَک یا رَبَّ الْعالَمینَ مِنَ الاْوَّلینَ وَالاْ خِرینَ

عَلی مُحَمَّدٍ عَبْدِک وَرَسُولِک وَنَبِیک وَاَمینِک وَنَجِیک وَحَبیبِک

وَصَفِیک وَخآصَّتِک وَ صَفْوَتِک وَخِیرَتِک مِنْ خَلْقِک اَللّهُمَّ اَعْطِهِ

الدَّرَجَهَ الرَّفیعَهَ وَ اتِهِ الْوَسیلَهَ مِنَ الْجَّنَهِ وَابْعَثْهُ مَقاماً مَحْمُوداً

یغْبِطُهُ بِهِ الاْوَّلُونَ وَالاْ خِرُونَ اَللّهُمَّ اِنَّک قُلْتَ وَلَوْ اَنَّهُمْ اِذْ ظَلَمُوا

اَنْفُسَهُمْ جآؤُک فَاسْتَغْفَرُوا اللّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللّهَ

تَوّاباً رَحیماً وَاِنّی اَتَیتُک مُسْتَغْفِرًا تآئِباً مِنْ ذُنُوبی وَاِنّی اَتَوَجَّهُ بِک

اِلَی اللّهِ رَبّی وَرَبِّک لِیغْفِرَ لی ذُنُوبی/میزان

نظر علما راجع به نحس بودن ماه صفر چیست؟

در برخی از منابع آمده است که ماه صفر، معروف به نحوست است؛ به ویژه چهار روز آخر ماه که رحلت رسول الله صلی الله علیه و آله در آن واقع شده است. در چرایی منحوس بودن ماه صفر، دلایلی از جمله رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت امام حسن (ع) و امام رضا (ع) در این ماه را ذکر می‌کنند. همچنین ابتدای ماه صفر با ورود کاروان اسرای کربلا به شهر شام مصادف است و نیز آغاز جنگ صفین در نخستین روز صفر بوده است.

در برخی از روایات اسلامی آمده است که مسلمانان از انجام کارهای مهم در ماه صفر، پرهیز کنند و برای دفع آفات و بلایای این ماه بسیار صدقه دهند. به همین دلیل مسلمانان از این ماه به عنوان ماهی نحس و بد یُمن یاد می‌کنند، چرا که در این ماه وحی قطع می‌شود. حضرت علی علیه السلام در این مورد فرموده است: با رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله چیزی قطع شد که با فوت هیچ احدی قطع نشد.

شیخ عباس قمی هم در مفاتیح الجنان، در بخش اعمال ماه صفر و هم در وقایع الایّام به موضوع نحوست ماه صفر، اشاره کرده است. در اینجا، متن گفتار این محدث بزرگ را از وقایع الایّام بیان می‌کنیم: «بدان که این ماه (صفر) معروف به نحوست است و شاید سبب آن، واقع شدن وفات رسول خدا صلی اللّه علیه و آله است در آن، همچنان که نحوست دوشنبه به این سبب است و یا به جهت آن است که این ماه بعد از سه ماه حرام (ذی القعده، ذی الحجه و محرم) واقع شده که در آن سه ماه، حرب و قتال نبوده و در این ماه (صفر)، شروع به قتال می‌نمودند و خانه و منازل از اهلش خالی می‌شد.»

از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت است که «هر کس بشارت پایان یافتن ماه صفر را به من دهد، من بشارت بهشت به او خواهم داد».

در نامگذاری این ماه، دو وجه ذکر کرده‌اند:

۱. از «صُفْرَه (زردی)» گرفته شده؛ زیرا زمان انتخاب نام، مقارن فصل پاییز و زردی برگ درختان بوده است.

۲. از «صِفْر (خالی)» گرفته شده؛ زیرا مردم پس از پایان ماه‌های حرام، رهسپار جنگ می‌شدند و شهرها خالی می‌شد./مهر

اندیشه معاصر

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط