کدام مناطق ایران بیشتر زلزله می‌ آید؟ /آدرس فعال‌‌‌ ترین گسل‌‌‌ ها

زلزله‌های ۵سال گذشته ایران در دو پهنه جغرافیایی متمرکز بوده است که این واقعیت، آدرس گسل‌های فعال را معرفی می‌کند. نتایج یک مطالعه درباره تعداد و شدت زمین‌لرزه‌ها در سال‌های اخیر مشخص می‌کند، «زلزله‌های مستقل» کمتر از ۵درصد کل زلزله‌های بالای ۲.۵ریشتر را تشکیل می‌دهد که این پیام معناداری دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر ،  زلزله‌های ۵سال گذشته ایران در دو پهنه جغرافیایی متمرکز بوده است که این واقعیت، آدرس گسل‌های فعال را معرفی می‌کند. نتایج یک مطالعه درباره تعداد و شدت زمین‌لرزه‌ها در سال‌های اخیر مشخص می‌کند، «زلزله‌های مستقل» کمتر از ۵درصد کل زلزله‌های بالای ۲.۵ریشتر را تشکیل می‌دهد که این پیام معناداری دارد.

نتایج یک مطالعه علمی از وضعیت لرزه‌‌‌خیزی کشور در ۵ سال اخیر (از ۱۵ آبان ۱۳۹۷ تا ۱۵ آبان ۱۴۰۲) حاکی است، تمرکز زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها و تجمع فعالیت‌‌‌های لرزه‌‌‌ای، در دو ایالت لرزه زمین‌ساختی زاگرس و در ادامه از شمال تنگه هرمز به سمت محدوده استان کرمان از یک طرف و نوار لرزه‌خیز البرز در سوی شمالی از طرف دیگر، بیشتر از سایر مناطق بوده است و همین مناطق یاد‌شده زون‌های فعال لرزه‌خیز ایران را تشکیل داده‌‌‌اند. در واقع دو ایالت لرزه زمین‌‌‌ساختی زاگرس و همچنین نوار لرزه‌‌‌خیز البرز، مناطقی بوده‌‌‌اند که در ۵ سال اخیر عمده زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها به واسطه گسل‌‌‌های فعال در این مناطق، در آنها رخ داده است.

آدرس فعال‌‌‌ترین گسل‌‌‌های ایران

مطالعه دکتر علی‌‌‌ بیت‌‌‌اللهی، زلزله‌‌‌شناس ایرانی با بررسی روند زمین‌‌‌لرزه‌‌‌های رخ داده در ۵ سال اخیر، ضمن معرفی مناطق کانونی و محل تجمع عمده زمین‌‌‌لرزه‌‌‌های رخ‌داده در این بازه زمانی، به یک سوال کلیدی درخصوص ایجاد حس عمومی مبنی بر افزایش تعداد زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها در شهریور و مهرماه، پاسخ داده است.

به دنبال افزایش محسوس تعداد زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها در شهریور ماه امسال، یک حس عمومی منجر به ایجاد این سوال شد که آیا این افزایش زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها در ماه پایانی تابستان امسال (شهریور)، به معنای ورود به دوره جدیدی از تنش‌‌‌های لرزه‌‌‌ای است؟

شهریور ماه امسال، رخدادهای زمین‌‌‌‌‌‌‌‌‌لرزه‌‌‌های کشور نسبت به میانگین ماهانه زلزله‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در ۵ ماه اول امسال، ۲۸‌‌‌درصد افزایش یافت؛ همچنین نسبت به متوسط ماهانه تعداد زمین‌‌‌‌‌‌‌‌‌لرزه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در سال گذشته نیز ۱۵‌‌‌درصد بیشتر شد. پارسال به طور متوسط در هر ماه، ۵۷۲ رخداد زمین‌‌‌لرزه در کشور به ثبت رسید. اما در شهریور این رخدادها به ۶۵۹ مورد رسید. «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی که با عنوان «ردیابی رشد زلزله‌‌‌ها» در این باره منتشر کرد، برای پاسخ به این سوال و حس عمومی، با تکیه بر نظرات زلزله‌‌‌شناسان ایرانی، اعلام کرد: اساسا دو نتیجه‌‌‌گیری از افزایش تعداد زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها در شهریور امسال، «غیرعلمی» است. هر چند افزایش تعداد زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها در دوره‌‌‌های خاص می‌تواند پیام‌‌‌های مختلفی داشته باشد اما به طور علمی نمی‌توان ادعا کرد که حتما این افزایش‌‌‌ها به معنای ورود زمین به دوره‌‌‌های جدید تنش‌‌‌های لرزه‌‌‌ای است؛ از سوی دیگر، قضاوت درباره اینکه این زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها به دلیل وقوع زلزله‌‌‌های با بزرگای بیش از ۶ ریشتر در کشورهای همسایه رخ داده است نیز غیرعلمی است و نمی‌توان با قطعیت درباره این موضوع اعلام نظر کرد. با این حال، در مهرماه نیز، تعداد زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها نه‌تنها نسبت به متوسط ماهانه ۵ ماهه اول امسال، که در مقایسه با شهریور ماه که بالاترین رکورد ماهانه زلزله‌‌‌ها در ۶ ماه اول را داشت، به میزان محسوس افزایش یافت. مهرماه امسال، ۱۰۷۹ رخداد زمین‌‌‌لرزه در کشور به ثبت رسید که نسبت به شهریور ماه بیش از ۶۳‌درصد رشد را نشان می‌دهد. «دنیای‌اقتصاد» در ادامه گزارش قبل، علت افزایش تعداد زمین‌‌‌لرزه‌‌‌ها و پیام‌‌‌های این وضعیت در مهرماه را از دکتر علی بیت‌‌‌اللهی، زلزله‌‌‌شناس ایرانی و رئیس بخش زلزله‌‌‌شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی جویا شد. این زلزله‌‌‌شناس ایرانی برای پاسخ به «دنیای‌اقتصاد»، در یک مطالعه علمی، به ارزیابی روند ۵ سال اخیر زمین‌‌‌لرزه‌‌‌های رخ‌داده در ایران پرداخته است. نتایج مطالعات علی بیت‌‌‌اللهی که در پاسخ به این سوال در اختیار «دنیای‌اقتصاد» قرار گرفته است نشان می‌دهد تعداد ۱۳۳۴۶ رخداد لرزه‌‌‌ای با بزرگی ۲.۵ و بیش از آن در بازه زمانی ۵ سال اخیر ثبت شده است. البته حدود ۹۵درصد از این زلزله‌‌‌ها بزرگای کمتر از ۴ داشته‌‌‌اند که اگرچه اثر تخریبی موثری نداشته اما به نوبه خود معرف فعال بودن گسل‌های مسبب هستند. این مطالعه همچنین سه پیام مهم را در خود جای داده است؛ پیام اول مربوط به موقعیت کانونی زمین‌‌‌لرزه‌‌‌های ۵ سال اخیر است. دو پهنه زلزله‌‌‌خیز البرز و زاگرس که در شکل یک نشان داده شده است، محل و کانون تجمع زمین‌‌‌لرزه‌‌‌های ۵ سال اخیر بوده است. پیام دوم مربوط به سهم زلزله‌‌‌های مستقل (زمین‌‌‌لرزه‌‌‌های بدون پس‌‌‌لرزه) از کل زلزله‌‌‌های ۵ سال اخیر است؛ این زلزله‌‌‌ها تنها ۴.۷‌درصد از کل زلزله‌‌‌های ۵ سال اخیر را به خود اختصاص داده‌‌‌اند. سومین پیام نیز، عدم‌امکان پیش‌بینی دقیق رخداد زمین‌لرزه به معنی تعیین بزرگی زلزله، تعیین محل و زمان وقوع آنها با دانش فعلی بشر است. در زیر متن کامل این مطالعه، درج شده است./عرشه

 

 

پایان/*

اندیشه معاصر را در روبیکا دنبال کنید.

برای عضویت در کانال بله اندیشه معاصر کلیک کنید.

برای عضویت در کانال تلگرامی اندیشه معاصر کلیک کنید.