روانشناسی
پارانویا چیست | علت بروز پارانویا چیست؟/فرق پارانویا و پارانوئید چیست
پارانویا یک اختلال روانی است که برای تمامی افراد ترس ایجاد کرده است.
روانشناسی
پارانویا یک اختلال روانی است که برای تمامی افراد ترس ایجاد کرده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، پارانویا یکی از بیماری های روانی میباشد که چنانچه فردی درگیر آن شود، هم خودش هم اطرافیان فرد را اذیت میکند. پارانویا اختلالی است که به بدگمانی افراد معروف میباشد. پارانویا تا به امروز باعث ایجاد ترس بین افراد شده است. پارانویا چه علائمی دارد و چگونه قابل درمان است؟ این سوالاتی است که برای تمامی افراد ایجاد شده است. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
بدگُمانی یا پارانویا (به انگلیسی: Paranoia ) در تعریف عام آن، غریزه یا فرایندی از فکر است که تحت تأثیر اضطراب یا ترس به حالتی غیرمنطقی و وهم آلود در میآید. افراد پارانوئید معمولاً فکر میکنند که دیگران برای آزار و اذیت آنها میکوشند یا فکر میکنند که دیگران به دنبال توطئه علیه آنها هستند.
الف) بیاعتمادی و شکاکی نافذ و فراگیر نسبت به دیگران بهطوری که انگیزههای افراد را شرارت آمیز تلقی کند. این حالت باید از اوایل بزرگسالی شروع شده باشد و در زمینههای مختلف به چشم بخورد، که علامتاش وجود حداقل چهار تا از موارد زیر است:
بدون دلیل کافی، شک داشته باشد که دیگران دارند او را استثمار میکنند، به وی ضرر میرسانند، یا سرش کلاه میگذارند.
آنها فقط شک و تردیدهای خاص خودشان را قبول دارند و به هیچوجه با دلیل و منطق نمیتوان آنها را راضی نمود و همیشه با عقل و منطق در ستیز هستند.
مشغولیت دائم ذهنیش، شکی اثبات نشده در مورد وفاداری یا قابل اعتماد بودن دوستان و اطرافیانش باشد.
به دلیل ترسی ناموجه از اینکه اطلاعاتی را به دیگران میدهد مغرضانه ضد خودش بکار ببرند، از اطمینان کردن به دیگران اکراه داشته باشد.
در پس اظهار نظرهای بیغرضانه یا اتفاقهای بیخطر، معانی تحقیرکننده یا تهدیدکننده پنهانی بیابد.
همیشه دلخور و ناخشنود باشد، یعنی اگر کسی توهین کرده باشد، صدمهای رسانده باشد، یا بیاحترامیکرده باشد هیچوقت او را نبخشد.
با کوچکترین چیزی احساس کند به شخصیت یا اعتبارش لطمه وارد شدهاست، و در صورتی که دیگران چنین معنایی را در آن چیزها بهطور آشکار نیابند؛ فوراً واکنشی خشمگینانه نشان دهد یا به مقابله بپردازد.
مکرراً و بدون هیچ دلیل به وفاداری همسرش شک کند.
اکثر اوقات احساس میکند توسط اشخاصی تحت نظر است، مانند اینکه تحت تعقیب است یا تلفن او شنود میشود.
علت دقیق بروز همچین بیماری مشخص نیست. اما تحقیقات نشان می دهد که افرادی دارای بیماری هایی مانند پارکینسون یا اسکیزوفرنی هستند و سایر بیماری ها روانی دیگر هستند مستعد پارانویا می باشند.
همچنین بیماری هایی که ممکن است بر مغز افراد تاثیر بگذارد مانند آلزایمر، صرع، سکته، بیماری هانتینگتون، تومورهای مغزی و غیره نیز می تواند باعث بروز پارانویا گردد.
قرار گرفتن در معرض برخی سموم و مواد شیمیایی نیز می تواند در بروز این بیماری موثر باشد. استعداد ژنتیکی، مورد سو استفاده قرار گرفتن در کودکی یا بزرگسالی، داشتن سابقه خانوادگی بیماری های روانی، بی خوابی و اختلال خواب ، استرس، ضربه یا تصادف، از دست دادن موقعیت اجتماعی یا شغل و کار، از دست دادن عزیزان، مصرف مواد مخدر و الکل و … نیز از دیر عوامل دخیل در بروز پارانویا می باشند.
پارانویا می تواند در خلال یک دوره در بعضی از بیماری های روانی به عنوان علائم بیماری بروز کند. این بیماری ها عبارت اند از : اختلال دو قطبی، بیماری های مغزی یا تومورها، صرع، اختلال هذیانی (پارانوئید)، زوال عقل، اختلال شخصیت پارانوئید، جنون جوانی، سکته. در زیر به بررسی ارتباط بین پارانویا و برخی بیماری های روانی آورده شده است :
افرادی که به اختلال دو قطبی مبتلا هستند ممکن است در یک دوره دچار افکار پارانوئید شوند. البته این به این معنی نیست که همه افراد دوقطبی حتما دچار پارانویا می شوند، اما امکان ابتلا افراد دو قطبی به پارانویا بیشتر است.
اسکیزوفرنی یک بیماری روانی است که با بروز رفتار های روان پریشی و جنون آمیز بروز میکند. این افراد رفتار های مانند بی نظمی در گفتار، دیدن یا شنیدن چیز های غیر واقعی و … را از خود بروز می دهند. پارانویا نیز می تواند در این افراد بروز کند و به عنوان بخشی از علائم دوره ای این بیماری به شمار رود./مهربد
پارانویا (Paranoia)
پارانویا به تجربهی ذهنی احساس بدگمانی، سوءظن و بیاعتمادی شدید نسبت به دیگران اشاره دارد. فرد مبتلا به پارانویا، بر این باور است که دیگران قصد فریب، آزار و اذیت او را دارند و دائما در حال توطئهچینی علیه وی هستند. این باورهای غیرمنطقی و اغراقآمیز با شواهد و مدارک واقعی قابل اثبات نیستند.
سوءظن و بدگمانی پایدار نسبت به دیگران
احساس قربانی بودن
تفاسیر خصمانه از رفتار و سخنان دیگران
تمایل به دیدن توطئه در اتفاقات روزمره
دشواری در بخشیدن و فراموش کردن
پارانویای ناشی از مصرف مواد: مصرف برخی از مواد مخدر و محرکها میتواند منجر به بروز علائم پارانوئید شود.
پارانویای ناشی از بیماریهای زمینهای: در برخی از بیماریهای مغزی مانند زوال عقل یا اسکیزوفرنی، ممکن است علائم پارانوئید بروز یابد.
پارانویای گذرا: در شرایط پراسترس و فشار روانی بالا، ممکن است به طور موقت دچار تفکرات پارانوئید شد.
واژه پارانوئید صفت بوده و به ویژگی شخصیتی یا علائم مرتبط با بدگمانی و سوءظن گفته میشود. از این اصطلاح برای توصیف افرادی استفاده میشود که الگوی فکری مشکوک به دیگران را از خود بروز میدهند.
بدبینی و بیاعتمادی دائمی
حساسیت زیاد نسبت به انتقاد
دشواری در بخشیدن و فراموش کردن
تمایل به کنترل و تسلط بر دیگران
نیاز شدید به تایید و تحسین
اختلال شخصیت پارانوئید:
در برخی موارد، الگوی فکری مشکوک به دیگران به حدی شدید و فراگیر میشود که میتوان آن را به عنوان یک اختلال شخصیت در نظر گرفت. اختلال شخصیت پارانوئید با علائمی همچون بدگمانی و سوءظن پایدار، تفسیر خصمانه از رفتار دیگران و تمایل به دیدن توطئه در اتفاقات روزمره شناخته میشود./ذهن آگاهانه
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.