به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، در روزگاری که بسیاری نگرانند قدرت، خود به حاشیه امن برای برخی تبدیل شود، اقدام اخیر دستگاه قضایی در بازداشت دو فرزند یکی از چهرههای شناختهشده، امیدی دوباره به اجرای بیمصلحت قانون دمید.
وقتی دستگاه عدالت، خط قرمز نمیشناسد و نسبتها را برتر از نص قانون نمینشاند، مردم دوباره جرئت باور به عدالت پیدا میکنند.
برخورد اخیر قوه قضائیه با فرزندان حجت الاسلام کاظم صدیقی نشان داد که عزم برای مبارزه با فساد، نه شعاری برای صفحات بولتن، بلکه ارادهای جاری در ساختار قضایی است.
در همین راستا، برای تحلیل ابعاد حقوقی و مدنی این اتفاق، گفتوگویی داشتهایم با مجید قاسم کردی، حقوقدان و فعال مدنی که همواره از منتقدان بیپرده فساد ساختاری، و در عین حال مدافع تقویت ساختارهای درونی عدالت در کشور بوده است.
جناب آقای قاسم کردی، ابتدا ارزیابی کلی شما از اقدام اخیر قوه قضائیه چیست؟

قاسم کردی: بیتعارف بگویم، اقدام اخیر قوه قضائیه یکی از نقاط عطف در اعتمادسازی عمومی است. وقتی دو نفر از وابستگان مقامات پیشین یا فعلی کشور بدون هیچ مصونیت یا مماشاتی، بازداشت میشوند، این پیام آشکار به جامعه مخابره میشود که هیچکس فراتر از قانون نیست.
مردم سالهاست منتظر چنین سیگنالهایی هستند. در نظامی که شعارش عدالتمحوری است، بدیهیست که چنین برخوردهایی نه فقط پسندیده، که ضروری است.
برخی میگویند افشای چنین پروندههایی آب به آسیاب دشمن میریزد. پاسخ شما چیست؟
قاسم کردی: اتفاقاً برعکس. دشمن زمانی قوی میشود که ما زخمهایمان را پنهان کنیم. فساد، چه در لایههای بالا باشد و چه پایین، اگر شفاف، قاطع و بیملاحظه با آن برخورد نشود، آن وقت دست دشمن برای سیاهنمایی باز میشود.
نظامی که با فرزندانِ مدیران بلندپایهاش برخورد میکند، نشان میدهد که ریشههای خود را خشکنکرده به آتش نمیسپارد. این اقدام، یک قدرتنمایی درونی و واقعی است.
قاسم کردی: از نظر حقوقی، این اقدام پیامآور اصالت اصل برابری در مقابل قانون است. ما در قانون اساسی، اصل ۲۰ و اصل ۱۰۷ داریم که به روشنی میگوید هیچکس به دلیل موقعیت، نسب یا مقام از امتیاز قضایی ویژه برخوردار نیست.
به همین دلیل، بازداشت فرزندان یک شخصیت شناختهشده، اتفاقی در مسیر قانونمداری است؛ نه از سر انتقام، بلکه از سر اجرای عدالت. دستگاه قضا در اینجا نشان داد نظارت انتخابی نیست، بلکه اصولی و فراگیر است.
آیا میتوان گفت قوه قضائیه در مسیر درستی از نهادینهسازی مبارزه با فساد قرار گرفته است؟
قاسم کردی:بله، بدون تردید. امروز ما شاهد دستگاه قضاییای هستیم که نه به حاشیهسازیها وقعی مینهد، نه به نسبتها، نه به جایگاهها.
مهمتر اینکه این اقدامات اگر استمرار داشته باشد و در تمامی سطوح و نهادها تسری یابد، میتواند فضای عمومی را از بیاعتمادی پاک کند. مبارزه با فساد نباید مقطعی یا نمایشی باشد؛ باید نهادمند، پیوسته و بیتعارف باشد.
در پایان…
ما ضمن تقدیر از قوه قضائیه بابت این اقدام قاطع، از جناب مجید قاسم کردی بابت وقتی که در اختیار ما گذاشتند و تحلیل شفاف و تخصصیشان سپاسگزاریم.
امید که این مسیر شجاعانه در مبارزه با فساد بدون تعارف و تبعیض ادامه یابد؛ چرا که اعتماد عمومی، بزرگترین سرمایهی نظام و عدالت، مقدسترین مطالبهی ملت است.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.