00:07 - 1403/07/25

مذهبی

نماز شب چند رکعت است| طریقه خواندن نماز شب چگونه است/ فضیلت و برکات

نماز شب یک آداب مستحبی یازده رکعتی است که به آن بسیار سفارش شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، نماز شب یکی از آداب هایی است که بسیار به آن سفارش شده است. نماز شب در اصل یازده رکعت میباشد. اما به گفته خیلی از بزرگان یک رکعت آن بسیار سفارش شده است. نماز شب از طرف ائمه های مسلمین بسیار سفارش شده است. عبادت خدا بسیار لذیذ است. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

طریقه خواندن نماز شب

در ادامه کیفیت خواندن نماز شب برای حاجت و استغفار را مرور می‌نماییم:
در ابتدا باید هشت رکعت نماز در قالب ۴ نماز دو رکعتی خوانده بشود. شیوه خواندن این ۴ نماز دقیقاً همانند نماز صبح است. نیت این ۴ نماز باید «نماز شب» باشد.
در ادامه باید دو رکعت نماز با نیت «نماز شفع» خوانده بشود. شیوه خواندن این نماز بدین صورت است که در رکعت اول باید پس از سوره حمد، سوره ناس خوانده شده و در رکعت دوم پس از سوره حمد، سوره فلق خوانده می‌شود. نیت نماز آخر که نمازی یک رکعتی است، «نماز وتر» است. در این نماز پس از خواندن سوره حمد، سه مرتبه سوره توحید، یک مرتبه سوره فلق و یک مرتبه سوره ناس خوانده می‌شود. سپس در ادامه باید به قنوت رفته و اعمال زیر به ترتیب انجام شود:

الف) در ابتدا باید فرد حاجات و خواسته‌های خود را از خداوند متعال طلب کند.
ب) آنگاه توصیه شده است که فرد برای چهل تن از مومنین و مومنات دعا بکند.
ج) در ادامه باید در محضر خداوند طلب استغفار کرده و ۷۰ بار این ذکر خوانده بشود:
استغفرالله ربّی و اتوبُ الیه. (از خداوند استغفار کرده و به سوی او توبه می‌کنم.)
د) سپس باید ۷ مرتبه ذکر زیر خوانده بشود:
هذا مقامُ العائذٍ بکَ منَ النّار. ِ (این مقام و جایگاه کسی است که از آتش به تو پناه می‌آورد.)
ه) در ادامه نیز باید سیصدبار ذکر «العفو» خوانده شود.
و) در پایان نیز توصیه شده است که این دعا خوانده شود:
ربّ اغفرلی و ارحمنی وتُب عَلیَّ انّکَ انتَ التّوابُ الغفُورُ الرّحیم.

همچنین مستحب است که فرد پس از اتمام نماز، تسبیحات حضرت زهرا (س) را بخواند. این تسبیحات به این صورت خوانده می‌شود:

۳۴ مرتبه الله اکبر – ۳۳ مرتبه الحمدلله – ۳۳ مرتبه سبحان الله/تابناک

نماز شب

نماز شب

فضایل و فواید نماز شب

آنطور که در احادیث موجود از پیامبر اکرم (ص) و امامان بیان شده است عبارتند از:

طبق فرموده پیامبر اسلام حضرت محمد (ص): “من کثرت صلاته بالیل حسن وجهه بالنهار” هر شخصی که بیبشتر نماز شب به جا آورد در روز صورتش زیبا و نورانی است.
در جای دیگر از پیامبر اکرم آمده است: خواندن نماز شب انسان را از گناه دور نگه می‌دارد.
امام صادق علیه السلام فرموده‌اند: در منزلی که نماز شب خوانده شود و قرآن تلاوت گردد، آن منازل نزد عرشیان همچون ستاره‌ها می‌درخشند.
از امام باقر (ع) این حدیث آمده است که: انما جعلت النافله لیتم بها ما أفسده من الفریضه؛ همانا نماز نافله را به دلیل این که جبران فساد نمازهای واجب را کند، قرار دادند.
امام صادق علیه السلام نیز از بین رفتن گناهان را فضیلت نماز غفیله می‌داند و می‌فرمایند: نماز انسان مومن در شب، گناهان مرتکب شده در طول روز را از بین می برد و پاک می کند./آلامتو

رسول اکرم صلی الله علیه و آله درباره نماز شب فرمودند: زمانی که بنده ای از بستر خواب نوشین خویش در حالی که چشمانش خواب‌الود است بر می خیزد تا خدای خویش را با نماز شب گذاردن خشنود کند خدایش به او بر ملائکه خود مباهات می کند و می فرماید آیا این بنده مرا می بینید که از بستر خود برای نمازی که بر وی واجب نکرده ام برخاسته است گواه باشید که او را آمرزیدم و همان حضرت فرموده اند آن کسی که نماز شب می خواند درصورتی که تصور کند روز گرسنه و بدون روزی می ماند یاوه پنداشته است.

حضرت محمد صلّی الله علیه و آله و سلّم در وصایای خویش به امام علی (ع) فرمودند:

« تو را به اموری سفارش می کنم، همه را حفظ کن؛ سپس فرمود:خداوندا! وی را بر انجام این وظایف یاری فرما؛ تا آن جا که فرمود: بر تو باد به نماز شب! بر تو باد به نماز شب! بر تو باد به نماز شب!».

امام جعفر صادق علیه السلام در خصوص فضیلت نماز شب فرمودند: یکی از اموری که خداوند آنرا وسیله شادمانی روح و نشاط قلبی مؤمن قرار داده است نماز شب می‏ باشد.

حضرت علی علیه السلامدر خصوص فضیلت نماز شب فرمودند: نماز شب باعث خشنودی خداوند و محبت فرشتگان و نسبت پیامبران و نور معرفت و پایه ایمان و راحت ابدان و خشم شیطان و اسلحه بر علیه دشمنان و استجابت دعاها و قبولی اعمال و برکت روزی و شفاعت نزد ملک الموت و چراغ قبر و زیرانداز انسان در قبر و پاسخگویی نکیر و منکر و انیس و مونس انسان در قبر میباشد و در قیامت حائل بین او و آتش و وسیله سنگینی میزان اعمال و حکم عبور بر صراط و کلید بهشت می باشد.

امام جعفر صادق علیه السلام در خصوص فضیلت نماز شب فرمودند: به سلیمان دیلمی فرموده است. ای سلیمان دست از شب خیزی بر مدار که مغبون آن کسی است که از قیام به هنگام شب محروم بماند.

رسول اکرم صلی الله علیه و آله: چون آخر شب فرا رسید خداوند سبحان فرماید آیا دعا کنندای هست تا اجابتش کنم؟ آیا سوال کننده و خواهنده ای هست که خواسته اش را بدهم؟ آیا استغفار کننده ای هست تا او را بیامرزم؟ آیا توبه کننده ای هست تا توبه اش را بپذیرم؟

امام جعفر صادق علیه السلام: بر شما باد به گزاردن نماز شب که سنت پیامبر شما و آئین نیکوکاران قبل از شما و ابزار بیرون کردن بیماری از تن شماست.

امام محمد باقر علیه السلام در خصوص فضیلت نماز شب فرمودند: محرومیت از نماز شب در اثر گناه است.

رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: بزرگواران امت من حاملان قرآن و شب زنده داران هستند.

رسول اکرم صلی الله علیه و آله: هرکس آن را بگذارد چهره اش در روز زیبا و درخشان است./میزان

نمازشب در آیات قرآن

خداوند متعال در آیات کتاب خویش نیز تاکید بر نماز شب داشته و آن را مایه رسیدن انسان به مقامات والاتر میداند. زیرا این مستحب، آثار عمیق و فوق العاده ای در روح و روان انسان داشته و آن را تبدیل به بنده ای مخلص میکند.

۱: خداوند در آیه ۷۹ سوره اسراء، نماز شب را وسیله ای برای رسیدن بنده خویش به مقام محمود میداند و توصیه به نماز شب میفرماید : و پاسی از شب را ، قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی بر عهده توست؛ امید است که پروردگارت تو را به جایگاهی در خور ستایش برانگیزد!

۲: در آیه ۹ از سوره زمر نیز به نماز شب اشاره شده که : (آیا آن کس که شب و روز به کفر و عصیان مشغول است بهتر است) یا آن کس که ساعاتی از شب را به اطاعت از خدا به سجده و قیام پرداخته و از عذاب آخرت ترسان و به رحمت الهی امیدوار است؟

۳: خداوند تبارک و تعالی در آیه ۲۶ سوره دهر اشاره به بهترین زمان برای عبادت خویش اشاره کرده و میفرماید: خواندن آیات و نماز و راز و نیاز کردن با خدا و هم صحبت شدن با آفریدگار در دل شب، استوارتر و بهتر میباشد.

۴: تاکید بر این نماز مستحب تا حدی قوی بوده که برای نیکوکاران و افرادی که پاسی از شب را میخوابیدند جایگاه بهشت را مهیا نمود و در آیه ۱۵ تا ۱۷ سوره ذاریات آمده : بی تردید پرهیزکاران در بهشت ها و چشمه سارهایند. (۱۵) آنچه را پروردگارشان به آنان عطا کرده دریافت می کنند؛ زیرا که آنان پیش از این همواره نیکوکار بودند. (۱۶) آنان اندکی از شب را می خوابیدند [و بیشتر آن را به عبادت و بندگی می گذراندند.] (۱۷)

۵: پروردگار تعالی در آیه ۱۶ از سوره سجده عبادت شب را وسیله ای برای آمرزش گناهان و وفور نعمت و روزی میداند و میفرماید: آنها پهلوهای خود را از بستر گرم برمی‌گیرند، و از خوابگاه خوش دوری می‌گزینند و خالق خویش را می‌خوانند و از ترس گناهان خویش به رحمت او چشم دوخته و از آن چیزی که خداوند قسمت آنها کرده و روزیشان نموده است انفاق می‌کنند.

بی تردید وفور وجود آیات قرآن و اشاره به بیدار در پاسی از شب و راز و نیاز به معبود به این آیات ختم نشده و در آیات دیگری مانند آیه ۱۷ سوره آل عمران، آیات ۱ تا ۶ سوره مزمل، آیه ۶۴ سوره فرقان و … نیز اشاره به نمازشب شده است./نماز

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط