اجتماعی
قمر در عقرب چیست | قمر در عقرب چه احکامی دارد/توضیح نجومی
قمر در عقرب یک ایامی است که در آن انجام هر گونه کار مکروه میباشد و بهتر است انجام نشود.
اجتماعی
قمر در عقرب یک ایامی است که در آن انجام هر گونه کار مکروه میباشد و بهتر است انجام نشود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، قمر در عقرب یکی از ایامی است که بسیار سنگین میباشد و مردم در این ایام سعی میکنند کاری انجام ندهند. قمر در عقرب برای تمامی مردم بسیار مهم است و به دنبال این هستند تا تاریخ مذکور شده را بیابند. قمر در عقرب برای تمامی مردم اهمیت به سزایی دارد. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
قمر در عقرب پدیده نجومی عبور کره ماه از زمینه صورت فلکی عقرب (کژدم) یا از امتداد برج فلکی عقرب است که هر ماه قمری یک بار رخ میدهد و معمولاً دو تا سه روز طول میکشد. در ستارهبینی از قدیم آمیخته به بعضی باورهای دینی، پدیده آن نشان از واقعهای شوم (نحس) دانسته میشدهاست. از نظر دینی در متون اسلامی هنگام قمر در عقرب باید از انجام کارهای اساسی مانند ازدواج و بنای خانه و مسافرت پرهیز کرد یا در قبال آن صدقه پرداخت.
در ابتدا باید بگوییم که قمر در عقرب و اموری از این قبیل به عنوان علت تامه شناخته نمیشوند؛ به این معنا حتی در صورت رعایت نکردن آن هم فرد نه مرتکب گناه شده و نه در کارهای انجام شده مشکلی ایجاد میشود. در واقع این موضوعات بخشی از ماجراست و نتایج بد آن با صدقه دادن برطرف میشود. این کارهای مکروه عبارتند از:
عقد و نکاح
مسافرت
اقدام برای بچه دار شدن (بسته شدن نطفه)
افتتاح کسب و کار
تعیین نام
شروع کارهای بزرگ
حجامت
شروع کاری برای بار اول/آلامتو
دانشمندان برج های آسمان را که در منطقه البُروج قرار دارند به دوازده قسمت که هر کدام ۳۰ درجه (مجموعا ۳۶۰ درجه) هستند تقسیم کرده اند. عقرب نیز یکی از آن دوازده برج است. منظور از منطقه البروج نواریست که خورشید، ماه و سیارات از دید ناظر زمینی از آن عبور می کنند. و دایره میانی آن (دایره البروج) سیر حرکت ظاهری سالانه خورشید است. قمر در عقرب نیز قرار گرفتن ماه در صورت فلکی عقرب میباشد.
به طور شفاف تر، کره ماه در زمان یک ماه قمری، یک دور کامل به دور زمین میزند و این دور کامل ماه به دور زمین را دانشمندان به دوازده قسمت تقسیم کردهاند و برای هر کدام از این دوازده قسمت نامی گذاشتهاند و این دوازده برج عبارت اند از:
برج حمل
برج ثور
برج جوزا
برج سرطان
برج اسد
برج سنبله
برج میزان
برج عقرب
برج قوس
برج جدی
برج دلو
برج حوت
زمانیکه ماه در چرخش خود به برج عقرب میرسد گویند قمر در عقرب اتفاق افتاده و زمانی که آن را رد کند، اصطلاحا از قمر در عقرب خارج شده است. این حالت در هر ماه قمری یکبار اتفاق میافتد و در هر زمان معمولا دو روز و نصف روز (۲.۵ روز) به طول میانجامد تا از آن خارج شود.
در زمانی که این اتفاق میافتد، انجام برخی کارها نهی شده و توصیه به انجام ندادن آن کارها شده است. (باید توجه داشت به این موضوع که انجام کارها در قمر در عقرب حرام نیست و مکروه است.) و علت مکروه دانستن این موارد این است که روایاتی پیرامون این موضوع وجود دارد در کتب معتبری همچون: کافی، بحارالانوار، وسائل الشیعه. همچنین از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است: زمانیکه قمر در عقرب است، هر کس مسافرت کند یا عقد نکاح نماید، نیکویى نبیند.
همینطور که ملاحظه میفرمایید این روایت و مشابه این روایت نیز در منابع زیادی ذکر شده است. بسیار حائز اهمیت است که در زمانی که توصیه به انجام کارهایی خاص مانند سفر و ازدواج نشده است، از انجام این کارها خودداری کنیم. به طور مشابه در کتاب های تقویم نجومی نیز در هر زمان، نوشته هایی نیز نوشته هایی وجود دارد. به عنوان مثال در این زمان سفر نیک است. در لغتنامه دهخدا نیز آمده که قمر در عقرب، یعنی اینکه ماه در برج عقرب قرار گیرد که آن را نحس میپندارند و از انجام کارها خودداری میکنند. همچنین از نظر حجت الاسلام جوادی آملی، مفسر و فیلسوف شیعه نیز نحس بودن زمانی خاص یا ذاتی روز صحیح نیست، اما منع روایات از عقد ازدواج یا مسافرت هنگام قمر در عقرب برحق است؛ زیرا حوادث جهان میتواند در زندگی انسان تاثیر گذار باشند./انگشتر آنلاین
کارشناس مذهبی تاکید کرد: باید در این ارتباط و در مفهوم این روایات، به سخنان بزرگان و علما دقت کنیم، امام خمینی در این رابطه میفرمایند که روایات این باب، در مقام بیان علّت تامّه نیست، بلکه در مقام بیان اقتضای امکان و احتمال است، بر این اساس فقها، سفر و اجرای صیغه ازدواج را در هنگامیکه قمر (ماه) در برج عقرب باشد، حمل بر کراهت کردهاند.
اعتقاد به اثر استقلالی کیهان و ستارگان و ماه و خورشید بر سرنوشت انسان، باور به اینکه انسان براثر این کائنات، شخصیتش بهطور جبری شکل میگیرد و از جانب خود ارادهای برای تغییر ندارد به یقین از دیدگاه عقلانی و دینی مردود است
وی تصریح کرد: بدین ترتیب هرچند موضوع قمر در عقرب امری است که بر طبق آن فتوا دادهشده است ولی باید در نظر داشت که فتوا ویژه موارد سفر و ازدواج است که در روایات ذکر شده است، و علاوه بر این، حکمی که به آن فتوا داده شده کراهت و نه حرمت است.
حیدری گفت: بر این اساس برخی از فقها گفتهاند که اگر امر اهم مانند اطاعت والدین (مثلاً والدین به فرزند خود در روزی که قمر در عقرب است، دستور سفر دهند) یا حج واجب، با این موضوع تنافی پیدا کند، آن امر اهم مقدم میشود.
بنا بر آنچه گفته شد موضوع قمر در عقرب صرفاً مربوط به امور مهم همچون سفر و ازدواج است و در ارتباط با سایر امور مبنای دینی وجود ندارد؛ علاوه بر اینکه انجام همین امور هم مکروه و نه حرام است بنابراین اگر ضرورتی برای انجام این امور در آن روزها وجود ندارد بهتر است احتیاط کرده و درزمانی غیر از زمان مذکور آن امر مهم را به جا آورد و اگر ضرورتی ایجاد شد انجامش مانعی ندارد و با توکل بر خدا میتوانند اقدام کنند و برای رفع اثرش میتوان از طریق صدقه دادن دفع ضرر احتمالی نمود./مهر
در هر ماه قمری، قمر زمین یک دور کامل به دور آن میگردد و به همین خاطر، یک بار از برج عقرب گذر میکند. با این حال، این زمان همیشه با چشمهای غیر مسلح قابل رویت نیست. در ماههایی نظیر آبان، آذر و دی، به خاطر این که خورشید در برج عقرب قرار دارد، عبور ماه از آن در روز اتفاق میافتد که به علت روشنایی خورشید، تنها ماه دیده خواهد شد. در مقابل، در ماههایی نظیر خرداد و تیر، ماه در شب از صورت فلکی عقرب عبور میکند و در چنین شبهایی، از زمان غروب آفتاب تا طلوع آفتاب روز بعد میتوان هم ماه و هم صورت فلکی عقرب را رویت کرد.
در بعضی موارد پدیدهٔ قمر در عقرب با گذر ماه از برابر ستاره قلبالعقرب همراه است که این اتفاق تقریباً هر سال یک بار رخ میدهد و در همهٔ جهان قابل مشاهده است اما ناظر در هر نقطهای از زمین با اختلاف درجه و ساعت این واقعه را مشاهده میکند.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.