20:25 - 1403/07/09

اجتماعی

شهر قدس در کدام استان است

شهر قدس یکی از شهرستان های استان تهران میباشد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، شهر قدس یکی از شهرستان های تهران میباشد. شهر قدس بین تهران و البرز واقع شده است. شهر قدس به ورزشگاه فوتبالی اش معروف است. فاصله تقریبی میان شهر قدس و تهران حدود ۱۲ کیلومتر است. این فاصله از میدان آزادی تا ورودی شهر قدس کمتر از ۲۰ کیلومتر و مدت زمان رسیدن به آن حدود ۲۰ دقیقه است. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

شهر قدس کجاست؟

از محبوب ترین پرجمعیت ترین شهر های استان تهران شهر قدس می باشد. این شهر دارای مزرعه ها، باغ ها و مجتمع های صنعتی زیادی می باشد و در اصل یک شهر مهم در کل کشور ایران محسوب می شود. این شهر در گذشته با نام قلعه حسن خان معروف بوده است و در بخش غربی شهر تهران واقع شده است و تنها ۲۰ کیلومتر با جاده مخصوص فاصله دارد.

شهر قدس

شهر قدس

شهر قدس تهران کجاست؟

همانطور که گفتیم نام این شهر در زمان های قدیم قلعه حسن خان بوده است. قلعه حسن خان را یکی از افراد قاجاری به نام امیر تومان به خاطر علاقه زیاد به پسر خود، روی این شهر گذاشت.

این شهر تا سال ۱۳۶۸ نیز با نام قلعه حسن خان شناخته می شد و به شکل روستایی و قلعه مانند در بخش غربی تهران و در نزدیک پائین روستای وردآورد و کاروانسرا سنگی قرار داشته است.

در سمت شمالی با کاووسیه
در قسمت غربی با سرخ حصار
در بخش شرقی با اسماعیل آباد شهرک ابریشم فعلی
و در سمت جنوبی خود با ورامینک

همسایه بوده است. در تیر ماه همان سال نیز شهر قدس با روستای قلعه حسن خان و سرخ حصار، کاووسیه، اسماعیل آباد و شهرک بهشتی ادغام شده و شهر قدس تهران امروزی را به وجود آورده است./ایران جو

بررسی تاریخی شهرقدس

از لحاظ تاریخی بخش قدس همان منطقه ای است که در گذشته “قلعه حسن خان” نامیده می شد. درباره ساخت قلعه مذکور و وجه تسمیه آن گفته می شود که در اواخر دوران قاجار یکی از میرشکاران که لقب “امیرتومان” را داشت طی سفری از تهران به کرج منطقه ای مستعد و آماده برای عمران و آبادانی را شناسایی کرده و آن را به تصرف خود در آورد. او با اجیر کردن و کوچ مردمانی از اهالی خمسه این سرزمین را در اندک زمانی به منطقه ای آباد و سرسبز تبدیل می کند و قلعه ای مستحکم نیز برپا می دارد.

پیشینه

نام قلعه حسن خان را امیرتومان (میرشکار قاجار) با علاقه ای که به پسر خود داشت با ساخت قلعه ای روی این منطقه نهاد. شهر قدس که تا قبل از تأسیس شهرداری در سال ۱۳۶۸ تحت نام قلعه حسن خان شناخته می‌شد، روستایی کوچک و قلعه مانند در حاشیه غربی تهران و پائین روستای وردآورد و کارواسرا سنگی بود. در جبهه شمالی آن کاووسیه ، در جبهه غربی سرخ حصار ، در جبهه شرقی اسماعیل آباد شهرک ابریشم فعلی و در جبهه جنوبی آن ورامینک قرار داشت.

در سال۱۳۶۸/۰۴/۰۳ شهر قدس از رشد روستای قلعه حسن خان و ادغام آن با نقاط دیگری مانند سرخ حصار، کاووسیه، اسماعیل آباد و شهرک بهشتی به وجود آمده‌است.

امیرتومان به دلیل علاقه به فرزند ارشدش “حسن خان” قلعه مذکور را “قلعه حسن خان” می نامد. امیرتومان صاحب چند فرزند به نام های: رضاخان، حسن خان، آقابزرگ خان، موتمرالدوله و سالار همایون بود که آنان پس از مرگ پدر، قلعه حسن خان را بین خود تقسیم کردند و به هر یک از برادران نزدیک یک دانگ رسید. در آن زمان تمام اراضی این قلعه و اطراف آن قابل کشت و زرع بود و کلاً به نواحی: چمن الماس خان، ورامینک، میاندوآب، قلعه سون، اکبر نایب، چنارسوخته و … که مجموعاً ده قطعه بوده تقسیم می شد.

هر یک از نواحی دارای قلعه ای خاص بود. برسی مدارک تاریخی نشان می دهد که در میاندوآب عده ای از اعراب ساکن بوده و به پرورش گاومیش اشتغال داشته اند. ساکنان ورامینک دامدار بوده و قلعه سون از جمله مناطقی بوده که اراضی آن تا “اکبر نایب” گسترش داشته و در آخرین بخش نیز ناحیه “سوخته چنار” قرار داشته که امروز رزنان نامسده می شود.

حسن خان فرزند ارشد امیرتومان هفت خانوار را در منطقه قلعه سکونت داد که اسامی آنها عبارت بودند از: “علیمردان خان، مشهدی خداداد، فرج الله نایب، رضا کاشی بزرگ، رضا کاشی کوچک، غلام نایب و ذبیح الله بیک”. در این زمان دو قلعه به نام های قلعه بالا و قلعه پایین وجود داشت. قلعه بالا در نزدیکی محل فعلی میدان امام خمینی شهرقدس و قلعه پایین در نزدیکی مسجد جامع قرار داشت. هر یک از این قلعه ها یک برج جداگانه داشت و هر برج یک دربان مستقل داشت. دربانی قلعه ی بالا را شخصی به نام “حبیب” و دربانی قلعه پایین را شخصی به نام “شنبه” بر عهده داشتند. در های قلعه شب بسته می شد و ورود و خروج افراد بدون هماهنگی دربان ممنوع بود.

اراضی قلعه توسط سه قنات بزرگ آبیاری و پرآب آبیاری می شد. یکی از آن ها قنات بزرگ نام داشت و مبدا آن تپه و رودخانه ای به نام قروق که شاخابه ای از رود کرج بود. گویا یکی از قنات ها که قنات بزرگ نام داشت از تپه های سرخه حصار سرچشمه گرفته به سوی قلعه امتداد می یافت. آب این قنات حتی به مناطق جنوبی تری چون ورامینک نیز می رسید.

علاوه بر فعالیت های کشاورزی و باغداری، بخش دیگری از اقتصاد اهالی قلعه حسن خان بر دامپروری استوار بوده است. به دنبال تحولات اجتماعی و سیاسی دهه های اخیر، افزایش جمعیت و رشد مهاجرت به سوی تهران، امروزه قلعه حسن خان به یکی از مناطق پر جمعیت و متراکم مسکونی حومه تهران تبدیل شده است.

محله

محله قلعه شاید بتوان گفت اولین محله مسکونی شهرقدس امروزی است که بین میدان قدس تا عمارت ، حول مسجد جامع واقع شده‌است.البته در گذشته دور در کاووسیه ، سرخ حصار ، وارمینک ، چمن ، امامزاده و اسماعیل آباد سکونت‌هایی جریان داشته که در مقاطعی خالی از سکنه شده‌است. قلعه پس از استقرار اولین مهاجرین خمسه و کاشی که برای همیشه ماندگار شدند ساخته شد. امروزه هم کاشی‌ها بیشتر در همین محله و امامزاده ساکن هستند. محله قلعه برج و بارو و دروازه ای داشته که شبها در آن بسته می شد و هنوز بین قدیمی‌ها مرسوم است که می گویند اگر دیر بیایی در قلعه (یا به لفظ عامه قعله) بسته می‌شود.

هنوز می‌توان آثار دیوارهای کاهگلی آن را در کوچه‌های پشت مسجد جامع دید. در این محله اولین حمام که امروزه ثبت میراث فرهنگی شده‌است قرار دارد. محله قلعه چسبیده به چمن سبزه الماس و عمارت محله اعیانی خوانین قلعه می‌باشد . کوچه‌های باریک اولین خصیصه این محله است که به کوچه‌های بن بست ختم می‌شود که امروزه با تخریب و ساخت باغ و باغچه‌های اطرافش در جنوب و شمال به اطراف راه پیدا کرده وگرنه در گذشته تنها از شرق به میدان قدس (لاله) و در غرب به عمارت و میدان آزادی (سرقنات، منبع آب) راه داشت.

اقوام اولیه در زمان قاجار مقدم های چرگر بودند که برای کار کشاورزی و دامداری به این منطقه کوچ کردند اما در زمان پهلوی مردم جهت اسکان و کار در کارخانجات اطراف آنجا به قلعه مهاجرت کردند. محله‌ای ارزان که نزدیک به شهر تهران بودبود.

در گذشته شهرقدس دارای چندین محله بوده که تا به امروز هم موجود می‌باشند:

قلعه

کاووسیه

سرخ حصار

سرقنات (میدان آزادی)

هرنج

عمارت

عوارضی

چمن

امامزاده

اسماعیل‌آباد

قورت داغی

گودرزی

بهتویی (کوچه بهار)

و محله‌های جدید که اکثراً با نام خیابان معروف‌اند:

کاج

استقلال

طالقانی

سجاد

شهرک بهشتی

کشاورز

مصلی

جوادآباد

سی متری شورا

هشت متری شورا

بهاران

صاحب الزمان

سی متری جمهوری

بیست متری ولیعصر

چهل و پنج متری انقلاب

قناری (حمام بعثت)

کوی مخابرات

کوی فرهنگیان (خیابان شهرداری و کوچه شورا)

کوی نیروی هوایی

شهرک نیروی انتظامی

کوی فرزان (روبروی دانشگاه آزاد)

کوی ابریشم (شهرک ابریشم) فازهای ۱و۲

کوی شهید عزیزی

شهرک مسکونی زندیه

و باغات معروف:

باغ شازده (پشت نفت پارس)

باغ اختری (پشت شورای جنوبی)

باغ سرهنگ (شهرک ابریشم)

باغ انگوری (مصلی)/پایتخت ملک

اندیشه معاصر

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط