به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، درحالیکه بنا بود مرحله سوم سود سهام عدالت در ماه های ابتدایی سال ۱۴۰۳ پرداخت شود اما هیچ واریزی صورت نگرفت.
برای اولین بار در تاریخ سهام عدالت دولت سیزدهم رکورد واریز سه مرحلهای سود را به حساب سهامداران عدالت برجای گذاشت. درحالی که مرحله دوم سود سهام عدالت در اسفندماه به حساب سهامداران واریز شده بود، براساس اعلام رییس سازمان بورس مقرر شد سود مرحله سوم در فروردین ۱۴۰۳ واریز شود.
در آذرماه ۱۴۰۲ اعلام شده بود که سود سهام عدالت طی دو مرحله واریز میشود، اما بدعهدی چند شرکت بورسی باعث شد تا پرداخت سود سه مرحلهای شود. رییس سازمان بورس با وعده پرداخت سود مرحله سوم در فرودین ۱۴۰۳ عنوان کرد که «متاسفانه با وجود پیگیریهای سازمان بورس، ۸ شرکت سود سهام عدالت خود را به حسابهای شرکت سپرده گذاری مرکزی واریز نکردند که این سازمان اقدامات قانونی لازم را برای دریافت سود سهامداران انجام خواهد داد تا بعد از تامین وجه از سوی شرکتهای سرمایه پذیر، مابقی سود به حساب سهامداران واریز شود.»
طبق اعلام شرکت سپردهگذاری مرکزی، شرکتهای صنایع سیمان دشتستان، گروه مپنا و فجر انرژی خلیج فارس هیچ مبلغی را برای مراحل اول و دوم سود سهام عدالت خود به حسابهای سمات واریز نکرده اند شرکتهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندر عباس و پارس سوئیچ نیز وجوه مرحله دوم خود را پرداخت نکرده بودند و همین موضوع باعث خلف وعده سازمان بورس در واریز مرحله سوم سود به حساب سهامداران شده بود.
در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ وزیر اقتصاد در واکنش به خلف وعده شرکتها در رابطه با عدم واریز سود به حساب سازمان بورس گفت: «سازمان بورس علیه آن دسته از شرکتها که به تعهدات خود عمل نکردند اقدام حقوقی خواهد کرد. زیرا موضوع سهام عدالت احقاق حق سهامداران خرد است. امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم این مساله به نتیجه برسد.»
روز اول خرداد وزیر اقتصاد بازهم روی واریز مرحله سوم سود سهام عدالت تاکید کرد و گفت «تاپایان خرداد ۱۴۰۳ مرحله سوم سود سهام عدالت به حساب سهامداران واریز خواهد شد.»
درحالی که خلف وعده دولت در پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت وارد ماه پنجم شده که هفته گذشته خبری مبنی بر عدم واریز سود از طرف ۴ شرکت منتشر شد.
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با انتشار اطلاعیهای اعلام کرده «با وجود رایزنیها و مکاتبات مکرر و اتمام مهلت قانونی هشت ماهه شرکتها برای پرداخت سود سهام خود بر اساس قانون تجارت، همچنان چهار شرکت سود سهام عدالتشان را به حسابهای شرکت سپردهگذاری مرکزی واریز نکردهاند.»
بر اساس این اطلاعیه، «گروه مپنا، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکت پالایش نفت بندرعباس» تاکنون وجوه مرحله سوم خود را به حسابهای شرکت سپردهگذاری مرکزی واریز نکردهاند.
پیش از این نیز شرکت «فجر انرژی خلیج فارس» از افزایش سرمایه خود از محل سود سهام عدالت خبر داده بود، اما تاکنون مسئولان این شرکت میزان دقیق افزایش سرمایه خود را به شرکت سپرده گذاری مرکزی اعلام نکردهاند.
در این اطلاعیه آمده است «با توجه به شرایط فوق، هم اکنون امکان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت مسیر نیست، اما سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت سپردهگذاری مرکزی در حال رایزنی و مذاکرات لازم برای دریافت سود از شرکتهای فوق هستند تا بتوانند مجوزهای لازم را از شورای عالی بورس و اوراق بهادار برای واریز مرحله پایانی سود سهام عدالت اخذ کنند.»
ثبت نام سهام عدالت به جاماندگان
او افزود: امیدواریم با استقرار دولت و مجلس جدید مشکل پرونده جاماندگان سهام عدالت برطرف شود. امروز دولتها با چالش واگذاری اموال روبرو هستند. انتظار ما از دولت جدید این است مصوبه سهام عدالت را نهایی کند و ما هم در مجلس مصوبات آن را اجرا خواهیم کرد.
در ادامه هم دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس جعفر قادری اظهار کرد: اعطای سهام عدالت به جاماندگان جزء تکالیفی است که انشالله دولت بتواند این موضوع را اجرایی کند و ما در مجلس پیگیر این موضوع هستیم و خواهیم بود.
بنابر گفته مهدیحاجیوند دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت در رسانه ملی، سهام عدالت در سال ۱۳۸۴ در قالب ۶ دهک و ۱۸ گروه توزیع شد که حدود ۵۰ میلیون نفر را شامل میشود.
گفتنی است، در حال حاضر هیچگونه ثبت نامی برای سهام عدالت وجود ندارد و باید افراد در این زمینه هوشیار باشند در نهایت هم باید منتظر ماند و دید سرانجام اعطای سهام عدالت به جاماندگان به ایستگاه پایانی خواهد رسید؟ باشگاه خبرنگاران جوان پیگیر این موضوع خواهد بود.
انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث
مهدی حاجیوند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت گفت: در خصوص انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث بر اساس تصمیمات اتخاذی سال گذشته بنا شد انحصار وراثت اصل و سود سهام عدالت متوفیان انجام شود.
این مقام مسئول افزود: بر این اساس یکی از وراثی که سجامی است باید با مدارک مورد نیاز به یکی شعب بانکها و کارگزاری منتخب مراجعه و مراحل لازم را طی کند.
حاجیوند در خصوص مدارک مورد نیاز هم اظهار کرد: تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی، اصل یا تصویر برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیینی در گواهی حصر وراثت، اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی و در صورتی که متوفی دارای وصیت نامه رسمی باشد که در گواهی حصر وراثت نیز به آن اشاره شده است، ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل وصیت نامه نیز همراه با موارد ذکر شده ضروری است.
او همچنین بیان کرد: تاکید میشود فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث بدون پرداخت هیچ مبلغی کاملا رایگان است و پرداخت سود سهام عدالت متوفیان میان وراث زمانی انجام میشود که پرداخت عمومی برای سود سهام عدالت داشته باشیم.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.