به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، سقف پرداخت مالیات بر حقوق کارمندان ۱۴۰۴ مشخص شد و اکنون در اندیشه معاصر ضمن توضیحاتی درباره سقف پرداخت مالیات بر حقوق کارمندان به نحوه محاسبه مالیات حقوق می پردازیم و پاسخ خواهیم داد که چه کسانی مشمول پرداخت مالیات حقوق در ۱۴۰۴ میشوند؟
سقف پرداخت مالیات بر حقوق کارمندان ۱۴۰۴
نمایندگان در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با اجزای ۱، ۲ و ۳ بند (ز) تبصره (یک) ماده واحده این لایحه با ۱۶۷ رأی موافق، ۴۰ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۱۲ نماینده حاضر در صحن، موافقت کردند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بند مذکور عنوان کرد که رایگیری برای این بند از لایحه بودجه نیاز به دو سوم آرا دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در توضیح نحوه رایگیری بندهای بودجه در صحن علنی یادآور شد: پیش از این قرار شده بود تا بندهایی که دو سوم رأی میخواهد یعنی مصوبه کمیسیون تلفیق بوده، اما با قانون برنامه مغایرت دارد را نگاه داشته و در انتهای تبصره به رأی بگذاریم، اما از آنجایی رأیگیری آن در یک روز دیگر باعث میشود ذهنیت نمایندگان در خصوص موضوعات از بین برود، انتهای هر بند رأی دو سوم آن را میگیریم و در نهایت، چون بودجه یک ماده واحده بیشتر ندارد، به صورت کامل یک رأیگیری خواهیم داشت.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مجلس در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در بخش درآمدی، با تصویب جز یک بنده ز تبصره یک این لایحه به شرح زیر موافقت کردند:
ز- در سال ۱۴۰۴، مجموع پرداختی به کارکنان دولتی و غیردولتی تحت هر عنوان از قبیل حقوق و مزایا، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، حقالزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش و کارانه اعم از مستمر یا غیرمستمر که بهصورت نقدی و غیرنقدی، از یک یا چند منبع، در بخش دولتی و یا غیردولتی، چه از کارفرمای اصلی و یا غیراصلی (موضوع تبصره (۱) ماده (۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم) باشد پس از کسر معافیتهای مصرح در قوانین، به شرح زیر مشمول مالیاتبردرآمد حقوق است:
۱- سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی در سال ۱۴۰۴ مبلغ دو میلیارد و هشتصد و هشتاد میلیون (۲.۸۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین میشود.
از این رو در بخش درآمدی بند (ز) تبصره (یک) ماده واحده این لایحه آمده است: در سال ۱۴۰۴، مجموع پرداختی به کارکنان دولتی و غیردولتی تحت هر عنوان از قبیل حقوق و مزایا، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، حقالزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش و کارانه اعم از مستمر یا غیرمستمر که بهصورت نقدی و غیرنقدی، از یک یا چند منبع، در بخش دولتی و یا غیردولتی، چه از کارفرمای اصلی و یا غیراصلی (موضوع تبصره (۱) ماده (۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم) باشد پس از کسر معافیتهای مصرح در قوانین، به شرح زیر مشمول مالیاتبردرآمد حقوق است:
۱- سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی در سال ۱۴۰۴ مبلغ دو میلیارد و هشتصد و هشتاد میلیون (۲.۸۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین میشود.
همچنین در جزء ۲ این بند آمده است؛ نرخ مالیات بر مجموع درآمد حقوق اشخاص حقیقی به شرح زیر میباشد:
۱-۲- نسبت به مازاد مبلغ دو میلیارد و هشتصد و هشتاد میلیون (۲.۸۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا سه میلیارد و ششصد میلیون (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، ده درصد (۱۰ درصد)
۲-۲- نسبت به مازاد سه میلیارد و ششصد میلیون (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهار میلیارد و پانصد و شصت میلیون (۴.۵۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، پانزده درصد (۱۵ درصد)
۳-۲- نسبت به مازاد چهار میلیارد و پانصد و شصت میلیون (۴.۵۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا شش میلیارد (۶.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، بیست درصد (۲۰ درصد)
۴-۲- نسبت به مازاد شش میلیارد (۶.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا هشت میلیارد ریال (۸.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) بیست و پنج درصد (۲۵ درصد)
۵-۲- نسبت به مازاد هشت میلیارد ریال (۸.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰)، به بالا، سیدرصد (۳۰ درصد)
تمامی افرادی که در بخشهای دولتی و غیردولتی تحت هر عنوان از جمله ساعتی، روزمزد، قراردادی، حقالتدریس، حقالتحقیق، حقالزحمه، حق نظارت، حقالتألیف، حق فنی و پاداش شورای حل اختلاف دریافتی دارند، نیز مشمول مالیات حقوق هستند. اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی و آموزشی، پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص بالینی تمام وقت جغرافیایی و قضات دادگستری از شمول این حکم مستثنی و مشمول ماده (۸۵) قانون مالیاتهای مستقیم هستند. ضمناً مالیات قراردادهای پژوهشی مشمول حکم تبصره (۲) ماده (۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم الحاقی ۱۳۹۶/۴/۲۷ است.
همچنین مزایای حق السعی و اضافه کار، رفاهی و انگیزشی، بهرهوری، فوق العاده حقالتدریس، حقالتحقیق، حق پژوهش و حق کشیک (پس از اعمال سقف معافیت به تناسب اقلام مذکور و اقلام صدر این بند) مشمول مالیات به نرخ ده درصد (۱۰ درصد) میشود.
همچنین در جزء ۳ این بند که مورد تصویب مجلس قرار گرفت آمده است: برای تعیین مالیات بر مجموع درآمد یادشده، پرداختکنندگان قبل از هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند فهرستی متضمن نام و نشانی دریافتکنندگان و میزان پرداخت یا تخصیص را برای محاسبه و تعیین مالیات متعلق به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند. از تاریخ اعلام میزان مالیات مربوط به هر کارفرما در سامانه حداکثر تا پایان ماه بعد، پرداختکننده باید نسبت به کسر و پرداخت مالیات اعلامی اقدام نماید. رعایت ترتیبات مذکور، جایگزین تکالیف مقرر در ماده (۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم میشود. در صورت عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر، سازمان امور مالیاتی از طریق عملیات اجرای وصول مالیات نسبت به وصول آن اقدام مینماید.
همچنین در جزء ۴ درآمد حاصل از عناوین برشمرده شده فوق و سایر عناوین که از مصادیق درآمد مواد (۸۲) و (۸۳) قانون مالیاتهای مستقیم نباشند، کماکان و همانند سالهای گذشته، مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.
به گزارش اندیشه معاصر، حقوق کارمندان دولت در سال ۱۴۰۴ مشخص شد و طبق لایحه بودجه حداقل دستمزد به ۱۲ میلیون تومان در ماه میرسد.
حقوق کارمندان دولت در سال ۱۴۰۴ مثل سال گذشته ۲۰ درصد افزایش پیدا میکند و این وسط ۳۶۲ هزار و ۵۰۰ تومان بهعنوان حق عائلهمندی و ۲۹۶ هزار و ۷۰۰ تومان تحتعنوان حق اولاد به فیش حقوقی کارمندان اضافه خواهد شد. افزایش حقوق کارمندان دولت تا حدود زیادی معادلات افزایش حقوق کارگران را حل میکند و از همین الان میتوانیم رقمی معادل ۱۱ میلیون و ۳۶۰ هزار تومان را حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ پیشبینی کنیم. نکته مهم بعدی تعیینتکلیف مالیات حقوقبگیران است. سقف معافیت مالیاتی در سال آینده ۲۴ میلیون تومان تعیین شد و مالیات حقوق برخلاف چیزی که تصور میشود، به مازاد دریافتی حقوقبگیران از سقف اعلامی اصابت میکند.
میزان افزایش حقوق در ۱۴۰۴
حقوق کارمندان کارمندان دولت در سال ۱۴۰۴ طبق روال دو، سه سال گذشته ۲۰ درصد افزایش پیدا میکند. حقوق کارمندان دولت امسال دستکم ۱۰ میلیون تومان است و حالا طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴، حداقل مبلغ مندرج در حکم کارگزینی و قرارداد منعقده ماهانه حقوقبگیران ۱۲۰ میلیون ریال تعیین شده است.
حداقل حقوق کارمندان دولت بهاین ترتیب در سال ۱۴۰۴ از ۱۰ به ۱۲ میلیون تومان میرسد که البته این وسط آیتمهای دیگری مثل کمکهزینه عائلهمندی و حق اولاد را نباید نادیده بگیریم.
لایحه بودجه ۱۴۰۳ مشخص میکند مبلغ کمکهزینه عائلهمندی ۳۶۲ هزار و ۵۰۰ تومان است و آنطرف بابت هر فرزند ۲۹۶ هزار و ۷۰۰ تومان به کارمندان دولت تعلق میگیرد.
افزایش حقوق کارمندان دولت طبق همین محاسبات از دید سازمان برنامه و بودجه به چیزی نزدیک ۲۸ درصد نسبت به ۱۴۰۳ میرسد.
لایحه بودجه ۱۴۰۳ تکلیف حقوق بازنشستگان و مشترکان صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری را مشخص کرده است.
افزایش حقوق بازنشستگان با همان ضرایب کارمندان دولت اعمال خواهد شد. یعنی بازنشستههایی که در سال جاری از کف حقوق هشت میلیون و ۶۰۰ تا هشت میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی برخوردار هستند، برای ۱۴۰۴ میتوانند روی رقمی نزدیک ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان حساب باز کنند.
افزایش حقوق کارمندان که در قالب لایحه بودجه ۱۴۰۳ تعیینتکلیف شده، تا حدود زیادی معاملات حقوق کارگران را حل میکند.
قوق کارگران در دو سال گذشته دقیقا معادل حقوق کارمندان ارتقا پیدا کرده است. بهعنوان مثال حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۳ با رشد تقریبا ۲۰ درصدی از حولوحوش هشت میلیون تومان به ۱۰ میلیون تبدیل شد. بهموازات افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان، میزان افزایش حقوق کارگران نیز بههمین اندازه ارتقا پیدا کرد.
حقوق کارگران برخلاف کارمندان دولت دخلی به لایحه بودجه ندارد و معمولا اسفند هر سال در قالب جلسهای سهجانبه بین نمایندگان کارگران، نمایندگان کارفرمایان و دولت تعیین میشود. با این حال اگر طبق روال دو، سه سال گذشته میزان افزایش حقوق کارگران برمبنای حقوق کارمندان دولت باشد، آنوقت باید رقمی نزدیک ۱۱ میلیون و ۳۶۰ میلیون را کف حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ بدانیم.
معافیت مالیاتی حقوق ۱۴۰۴
مالیات حقوق بخش ثابتی از لایحه بودجه است و بهشکل همزمان برای کارمندان دولت و کارگران تعریف میشود.
مالیات حقوق در سال ۱۴۰۳ که در یکی، دو روز اخیر اشتباه برخی از رسانهها را در پی داشته، به مازاد مبلغ ماهانه ۲۴ میلیون تومان اصابت میکند. یعنی اگر کارمند و کارگری بهعنوان مثال ۲۵ میلیون تومان حقوق دریافت میکند، باید آماده پرداخت بخشی از یک میلیون باقیمانده بهعنوان مالیات باشد.
مالیات حقوق ۱۴۰۴ بهشکلی است که اگر حقوق سالانه کارمند و کارگری بین ۲۸۸ تا ۳۶۰ میلیون تومان (ماهی ۲۴ تا ۳۰ میلیون تومان) باشد، باید ۱۰ درصد از مازاد مبلغی که معافیت مالیاتی دارد را بهعنوان مالیات کنار بگذارد. با این اوصاف مالیات ماهانه حقوق شخصی که ۲۵ میلیون تومان دریافتی دارد، ۱۰ درصد از یک میلیون مازاد خواهد بود؛ یعنی ۱۰۰ هزار تومان در ماه و یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در سال.
مالیات حقوقبگیرانی که ۳۰ تا ۳۸ میلیون تومان دریافت میکنند، ۲۰ درصد مازاد دریافتی تعیین شده است. مالیات حقوقبگیرانی که ۳۸ تا ۵۰ میلیون تومان دریافتی دارند، ۲۰ درصد مازدا دریافتی است.
اگر حقوق دریافتی ۵۰ تا ۶۶ میلیون تومان باشد، ۲۵ درصد از مازاد دریافتی شامل مالیات میشود این رقم برای حقوقبگیرانی که بیش از ۸۰ میلیون تومان دریافت میکنند، ۳۰ درصد تعیین شده است./اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.