به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر،۱۲ شهریور سالگرد شهادت فرمانده رشید و استعمارستیز، رئیس علی دلواری و روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس است.
در جریان جنگ بینالملل اول پس از تصرف سواحل بوشهر توسط قوای اشغالگر انگلیس، رئیس علی دلواری با شجاعت وصفناپذیر به مقابله با متجاوزان پرداخت و شکست سنگینی بر آنان وارد کرد.
پس از اشغال بوشهر در جنگ جهانی اول، نیروهای انگلیسی قصد تصرف دلوار را کردند محلی که پیش از آن، چند بار سربازان انگلیسی به آنجا یورش برده و هر بار طعم تلخ شکست را چشیده بودند، رئیس علی دلواری خاک تنگستان و دشتی را پیموده و سران اقوام و عشایر را در مقابل انگلیسیها متحد کرد.
رئیسعلی دلواری قامت نیروهای متجاوز انگلیس را شکست
رئیس علی دلواری جوان ۳۰ ساله اهل دلوار تنگستان، با شجاعت همراه با توکل به خدا و استفاده از فرهنگ عاشورا حسینی و با فتوا علمای منطقه همچون آیتالله مجاهد برازجانی، مجتهد اهرمی، سید عبدالله بلادی، همراه با یاران خود، علیه اشغالگران وارد نبرد شده و قامت نیروهای متجاوز را شکست.
رئیس بنیاد بوشهر شناسی و یکی از مورخان استان بوشهر با تشریح زوایای این قیام و زندگی رئیس علی دلواری، حماسه این سردار بزرگ تنگستان را یک قیام خودجوش، مستقل و برخاسته از بطن مردم دانست و اظهار داشت: حماسه رئیس علی دلواری در آغاز جنگ جهانی اول و زمانی که آلمانها برای مبارزه با انگلیسیها ۲ گروه را وارد افغانستان و بوشهر کردند، شکل گرفت.
عبدالکریم مشایخی تصریح کرد: هنگامی که بوشهر به تصرف نیروهای انگلیسی درآمد، لازم بود دولت مرکزی نه تنها از مبارزان جنوبی حمایت کند، بلکه تمهیدات، تجهیزات و امکانات نظامی در اختیار آنان قرار دهد، اما بر اساس اسناد و مدارک تاریخی دولت، ایران نه تنها از این امر خودداری کرد، بلکه رهبران قیام را تحت فشار قرار داد که دست از مبارزه بردارند و همه چیز را تمام شده تلقی کنند.
قیام رئیس علی دلواری در جریان جنگ اول جهانی نقطه عطفی در مبارزات مردم جنوب
وی قیام رئیس علی دلواری در جریان جنگ اول جهانی نقطه عطفی در مبارزات مردم جنوب دانست و خاطر نشان کرد: با وجود اعلام بیطرفی ایران در جنگ جهانی اول، به دلیل منافعی که کشورهای اروپایی در ایران و عراق داشتند، این بیطرفی نقض و ایران نیز به این جنگ کشیده شد و ما بر اساس مستندات تاریخی میتوانیم ادعا کنیم مبارزان جنوبی در مقابله با استعمار پیشگام بودند و یکی از افتخارات مبارزان تنگستان در تاریخ است.
رئیس بنیاد بوشهر شناسی با بیان اینکه مبارزات رئیس علی دلواری برگ زرینی در تاریخ مقاومت دلیرمردان ایران برای مبارزه با استعمار است تصریح کرد: رئیس علی دلواری سردار بزرگ نهضت مقاومت جنوب ایران در مقابل استعمار انگلیس نماد مقاومت، استعمارستیز و ولایتمداری در همیشه تاریخ پایدار و ماندگار است.
۱۲ شهریور نقطه عطفی در ترویج مبارزات غرورآفرین مردم ولایتمدار جنوب کشور
امام جمعه بوشهر نیز ۱۲ شهریور را نقطه عطفی در ترویج مبارزات غرورآفرین مردم ولایتمدار جنوب کشور دانست و تصریح کرد: ۱۲ شهریور روز مبارزه با استعمار نقطه عطفی در تاریخ مبارزات غرورآفرین مردم ولایتمدار جنوب کشور در پاسداری از ارزشهای اسلامی و نظام اسلامی ایران است.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری، شهید رئیسعلی دلواری را نماد استعمار ستیزی و ریشه هویت انقلابی این مرز و بوم دانست و بیان کرد: رئیس علی دلواری در غربت غریبانه علما و سرداران کشور، چنان حماسهای آفرید که مهر پایانی بر سلطه انگلیس بود و از آن پس نیز هیچگاه اجازه تهاجم سخت به هیچ کشوری را به خود نداد.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر با بیان اینکه نام این استان، تنگستان، دلوار و رئیس علی دلواری در تاریخ مبارزات ضد استعماری ثبت است خاطر نشان کرد: رئیس علی دلواری با پشتیبانی ولایت فقیه و فتوا علمای منطقه استعمار را به زانو درآورد و قامت انگلیس را شکست.
سرانجام این مجاهد دلاور بوشهری در ۱۲ شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی در محلی به نام «تنگک صفر» و در زمان شبیخون به نیروهای انگلیس توسط فردی نفوذی، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در ۳۳ سالگی به شهادت رسید.
پیکر شهید رئیس علی دلواری بنا بر وصیت این سردار، در جوار حرم علیبنابیطالب علیهالسلام در وادیالسلام نجف اشرف دفن شده است.
منزل شهید رئیس علی دلواری موزه مبارزه با استعمار
منزل شهید رئیس علی دلواری با ۲۳ اتاق با قدمت بیش از ۱.۵ قرن در منطقه دلوار استان بوشهر قرار دارد و کنگره این سردار با حضور رئیس قوه مقننه در منزل شهید رئیس علی دلواری برگزار شد.
اکنون منزل شهید رئیس علی دلواری به عنوان موزه مبارزه با استعمار تبدیل شد و در آن ابزارآلات جنگی آن زمان و بخشی از اسناد انگلیسیها و رشادتهای رئیس علی دلواری و همرزمانش در مبارزه با استعمار پیر انگلیس و دیگر متجاوزان به نمایش در آمده است.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.