زخم پای دیابتی: از علائم تا درمان
زخم پای دیابتی یکی از مشکلات جدی در بیماران دیابتی است. برای آشنایی با این مشکل، انواع زخم های دیابتی، علائم و نشانه ها، راه های پیشگیری و روشهای درمان زخم پای دیابتی در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

زخم پای دیابتی یکی از مشکلات جدی در بیماران دیابتی است. برای آشنایی با این مشکل، انواع زخم های دیابتی، علائم و نشانه ها، راه های پیشگیری و روشهای درمان زخم پای دیابتی در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر،در صورتی که قند خون فردی بیش از ۱۲۰ میلیگرم باشد به دیابت مبتلا است. این بیماری فراگیر جهانی یک نوع بیماری متابولیکی است و بیمار علاوه بر درمان دارویی رژیم غذایی سختی را نیز باید رعایت کند. این بیماری دو نوع ۱ و ۲ دارد. نوع یک آن در کودکان، نوجوانان و جوانان شایعتر است. نوع ۲ این بیماری به انسولین مقاوم است و به دیابت بزرگسالان نیز معروف است.
دیابت یک بیماری شایع است که ۴۲۲ میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند. این بیماری ویروسی، میکروبی یا مسری نیست اما میزان رشد آن در جهان نسبت به بیماریهای مشابه خود خیلی بیشتر است. از رایجترین عوارض دیابت، زخمهای ایجاد شده در پا است. احتمال عفونی شدن این زخمها بالا است و در صورت عفونت بقای اندام درگیر را به خطر میاندازد. بسیاری از افرادی که درگیر این بیماری هستند ناچار شدند برای رهایی از زخمهای ایجاد شده و عفونتهای شدید آنها پای خود را قطع کنند. برای این که با این بیماری مزمن و عوارض آن بیشتر آشنا شوید در ادامه این مطلب همراه برترینها باشید.
برای نوبت دهی در مطب دکتر محسن یوسف زاده همین حالا تماس بگیرید.
۰۲۱-۸۸۰۵۰۴۵۰
۰۲۱-۸۸۰۵۰۴۶۰
۰۹۹۱۴۴۱۴۳۶۳
افرادی که به دیابت شدید مبتلا هستند به توصیه پزشک تا جایی که میتوانند مراقبند تا زخمی در ناحیه پاهایشان ایجاد نشود. چرا که رگ پا میتواند توسط دیابت آسیب ببیند و دردناک و بیحس شود. کف پاها بیشتر از هر قسمت دیگری از این عضو در معرض آسیب هستند زیر به دلیل وجود هر گونه زخمی در این ناحیه با ایجاد بیحسی درک هر گونه احساسی مانند حرارت، بریدگی یا فشار ناشی از کفش نامناسب دچار اخلال شده و باعث میشود فرد به موقع متوجه زخم یا تاول در کف پا، پنجهها و لای انگشتان خود نشود. این شرایط در صورت عدم رسیدگی به سرعت بدتر شده و ممکن است برای جلوگیری از تسری عفونت به اعضای دیگر بدن عضو درگیر قطع شود.
پزشکان با بهره گیری از سیستم طبقهبندی واگنر، شدت زخم پای دیابتی را در مقیاس ۰ تا ۵ می سنجند:
برای تشخیص زخم پای دیابتی بهتر است برخی از علائم اولیهی این عارضه را بشناسید. این علائم مربوط به موارد زیر هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
برخی از عوامل محیطی و بهداشتی میتوانند خطر ابتلا به زخم پای دیابتی را به شکل چشمگیری افزایش دهند. برخی از این عوامل مربوط به موارد زیر هستند:
نوروپاتی، آسیب عصبی می باشد که اگر برای مدت زمان طولانی قند خون به شکل مناسب کنترل نشود، اتفاق میافتد. شایعترین دلیل ایجاد زخم پای دیابتی، بی حسی پاها در اثر آسیب به اعصابی که مسئول احساس درد و گرما در پا می باشند، است. آسیب رسیدن به این اعصاب، موجب از بین رفتن این احساس محافظت کنندهی طبیعی در بدن که برای جلوگیری از آسیب به آن احتیاج داریم، می شود؛ در نتیجه ممکن است هنگام راه رفتن منجر به جراحت و آسیبهای طولانی مدت و تکراری در پا شود و حتی عکس العمل بدن نسبت به آسیبهای حاد مثل سوختن پا با بخاری یا پا گذاشتن روی میخ را تضعیف کند. همچنین، نوروپاتی ممکن است بر اعصاب کنترل کننده عضلات کوچک که در کف پا قرار دارند تأثیر بگذارد و باعث تغییر شکل پا و تغییر توزیع وزن بدن در زمان راه رفتن یا فعالیت شود. این ناهنجاریها فشار زیادی را روی نقاطی از پا وارد می کنند که بعد از مدتی، ممکن است منجر به زخم دیابتی تبدیل شوند.
در بیشتر بیماران دیابتی تصلب شرایین دیده میشود و بیماران دیابتی، یک دهه زودتر از افراد غیر دیابتی به این دچار می شوند. در زمان ارزیابی اولیه وضعیت گردش خون بیمار دیابتی، نیز باید ارزیابی شود، مخصوصا اگر زخم پا داشته باشد. اولین مرحله در ارزیابی گردش خون گرفتن نبض در کف پا و مچ پا استدر صورتی که نبض احساس نشود، احتمال دارد برای بهبود زخمها جهت ارزیابی وضعیت رگهای خونی و تعیین طبیعی بودن گردش خون آزمایشهای دیگری مورد نیاز باشد. طبیعی بودن گردش خون نقش اساسی را در بهبود زخمهای دیابتی دارد.
شایعترین عفونت بافت نرم در بیماران دیابتی عفونتهای کف پا، می باشند و ممکن است منجر به عفونت در استخوان پا، قطع عضو و حتی مرگ بیمار نیز شوند. در فرد مبتلا به دیابت، ممکن است بسیاری از جنبههای سیستم ایمنی طبیعی دگرگون شوند، به همین دلیل خطر ابتلا به زخم پای دیابتی بالا می رود.
برای درمان زخم پای دیابتی میتوان از روشهای درمانی مختلفی استفاده کرد. در ادامه برخی از روشهای معتبر برای درمان زخم پای دیابتی را معرفی کردهایم:
باید بدانید قند خون شما تاثیر بسیار زیادی بر درمان زخم پای دیابتی دارد به همین دلیل در جهت درمان و بهبود زخم پای دیابتی، باید قند خون خود را مدام کنترل کنید. ضمن این که برای مدیریت سطح قند خون خود باید یک رژیم غذایی سفت و سخت را در پیش بگیرید و مصرف هر ماده غذایی که حاوی قند است را به شکل قابل توجهی کم کرده و یا حذف کنید.
به حذف یا برداشت همه بافتهای عفونی و مرده یا صدمه دیده، پوستهای ضخیم، مواد باقیمانده از پانسمان، ذرات خارجی و… از بدن بیمار به منظور ترمیم یا جایگزینی بافت سالم اطراف زخمف دبریدمان گفته میشود.
در این روش درمانی بیماری بین یک تا دو نوبت دارو مصرف میکند در یک برنامه منظم به طور مکرر پانسمان خود را تعویض میکند. پس از آن که بافت مرده از بین رفت پانسمان برداشته میشود. در صورتی که فرد مشکل انعقاد خون داشته باشد و یا پزشک او را از جراحی منع کرده باشد برای درمان زخم دیابت او از دبریدمان آنزیمی استفاده میشود.
برای درمان عفونتهای عمیق، ترشحات و سلولیت، آنتیبیوتیکهای سیستمیک تجویز می شود. این آنتیبیوتیکها فرایند بهبودی جای زخم دیابتی را بیشتر میکنند. به عنوان مثال برای کنترل موارد گفته شده از مترونیدازول که یک ماده آنتیبیوتیکی و ضدباکتریایی است استفاده میشود که در کنترل و از بین بردن میکروبهای باکتریایی ناحیه زخم پا تاثیر موثر و کارآمدی دارد و به این ترتیب در بهبود زخم و پیشگیری در افزایش باکتری و گسترش عفونت نقش دارد.
با استفاده از ویلچر یا عصا، پوشیدن کفشهای مخصوص، قالبها و گچگیری پا فشار وارد شده بر زخم را کم کنید. هر چه فشار وارده در نواحی زخم شده کمتر باشد میزان تحریک پذیری آن کاهش یافته و روند بهبود زخم تسریع پیدا میکند. به همین منظور پوشیدن کفشهای مخصوص با کفی طبی که فشار پا را به نسبت مناسب در همه جای کف پا توزیع میکند بسیار توصیه میشود.
در صورتی که زخم پای دیابتی به حدی حاد شود که بخش وسیعی از بافت عضو درگیر را از بین ببرد هیچ یک از روشهای عنوان شده جوابگو نخواهد بود و جراح برای درمان زخم ایجاد شده از جراحی استفاده میکند. جراح با تراشیدن استخوان، ناهنجاریهای ایجاد شده در پا را با برداشتن بافتهای مرده برطرف میکند. این جراحی زمانی انجام میشود که هیچ راهی برای درمان زخم گسترد شده وجود نداشته باشد و در طول جراحی ممکن است انگشت یا بخشی از پا نیز قطع شود.
عواملی مانند ناحیهی درگیر زخم، وسعت زخم، میزان فشار وارده بر زخم، میزان اختلال در گردش خون در ناحیه زخم، تورم و میزان قند خون بر مدت زمان درمان زخم پای دیابتی موثر هستند. با این حال به طور تقریبی میتوان گفت درمان این زخم چنانچه بیش از حد حاد و گسترد نشده باشد بین ۴ تا ۵ برای بهبودی کامل به زمان احتیاج دارد.
برای در امان ماندن از عوارض زخم پای دیابتی، مراقبتهای پیشگیرانه بسیار مهم می باشد. برای این کار ضروری است که قند خون خود را مدام مدیریت کنید، زیرا با ثابت ماندن قند خون در محدوده سالم، احتمال بروز عوارض دیابت به حداقل می رسد. علاوه بر این، رعایت موارد زیر هم برای پیشگیری از ابتلا به زخم پای دیابتی حائز اهمیت است:
۹تا ۱۲صبح
۴تا ۷عصر
پنجشنبه و جمعه تعطیل
برای نوبت دهی در مطب دکتر محسن یوسف زاده کلیک کنید.
همین حالا تماس بگیرید.
۰۲۱-۸۸۰۵۰۴۵۰
۰۲۱-۸۸۰۵۰۴۶۰
۰۹۹۱۴۴۱۴۳۶۳
شریعتی، روبروی پارک شریعتی، ساختمان نور، طبقه همکف، واحد۲
ملاصدرا، جنب بیمارستان بقیه الله، ساختمان صدرا، طبقه۴
اکباتان، خیابان فکوری غربی، خیابان نفیسی، روبروی بیمارستان عموییان، کلینیک کاووس