رونمایی از فرمول جدید «محاسبه حقوق بازنشستگان» تامین اجتماعی (+ویدئوی سخنان مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی)| مزایای فرمول جدید
فرمول جدید «محاسبه حقوق بازنشستگان» تامین اجتماعی منتشر شد.
فرمول جدید «محاسبه حقوق بازنشستگان» تامین اجتماعی منتشر شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، رونمایی از فرمول جدید «محاسبه حقوق بازنشستگان» تامین اجتماعی بهمراه ویدئوی سخنان مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در این باره و مزایای فرمول جدید با چالش ها و تاثیرات فراوانی که در پی خواهد داشت موضوع بحث گزارشی است که در اندیشه معاصر شرح داده ایم و ضمن بیان جزئیاتی درباره نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان به سمع و نظرتان می رسانیم از آنجا که تعیین میزان حقوق و مستمری پس از پایان دوره کاری نقش بسزایی در کیفیت زندگی دوران بازنشستگی دارد، اخیراً سازمان تأمین اجتماعی پیشنهاد جدیدی برای نحوه محاسبه محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مطرح کرده است که میتواند تأثیرات مثبتی بر میزان دریافتی افراد داشته باشد. در این گزارش به بررسی جزئیات این فرمول پیشنهادی محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی و تأثیرات آن بر بازنشستگان پرداختهایم؛ اگر شما هم با این طرح پیشنهادی موافق هستید با ما در اندیشه معاصر به اشتراک بگذارید.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی، مصطفی سالاری، در خصوص تغییرات پیشنهادی گفت که مطابق قوانین فعلی، میانگین دستمزد دو سال آخر ملاک محاسبه و برقراری مستمری بازنشستگی است. اما در فرمول جدید، میانگین تمامی سنوات بیمهپردازی فرد مورد محاسبه قرار میگیرد و در حداقل حقوق سال درخواست بازنشستگی ضرب میشود.
رونمایی از فرمول جدید «محاسبه حقوق بازنشستگان» تامین اجتماعی
افزایش حقوق بازنشستگی: بر اساس مطالعات اولیه، اغلب افراد با استفاده از این فرمول مبلغ بیشتری نسبت به فرمول قدیمی دریافت خواهند کرد.
بهروزرسانی تمام سنوات بیمهای: برخلاف فرمول قدیمی که سالهای ماقبل بازنشستگی بهروزرسانی نمیشد، در این روش تمام سالها با نرخ روز محاسبه میشوند.
ایجاد شفافیت در پرداختها: این فرمول جدید باعث جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی در ثبت دستمزدهای صوری دو سال آخر میشود.
گزینهای اختیاری برای بازنشستگان: افراد میتوانند بین فرمول جدید و قدیم انتخاب کنند و سازمان تأمین اجتماعی، مبلغ بالاتر را به عنوان مستمری لحاظ خواهد کرد.
سالاری تاکید کرد: ما باید فرمول را به گونهای اصلاح کنیم که میانگین تمام سنوات کاری مبنای محاسبه قرار گیرد که این مساله مورد استقبال و تایید کارشناسان و حتی بیمهپردازان و بازنشستگان نیز هست.
یکی از مهمترین تغییراتی که این فرمول به همراه دارد، افزایش دقت و عدالت در پرداخت مستمری است. همچنین کارفرمایان دیگر نیازی ندارند در سالهای پایانی فعالیت کارگران، به صورت ناگهانی دستمزد آنان را افزایش دهند تا مستمری بهتری دریافت کنند، بلکه روند افزایش حقوق در طول سالهای اشتغال اهمیت بیشتری پیدا میکند.
مقاومت در برابر تغییر: برخی افراد ممکن است به دلیل عدم آگاهی کافی از این فرمول جدید، تمایلی به استفاده از آن نداشته باشند.
نیاز به تصویب قانونی: این پیشنهاد باید از مراحل قانونی و تصمیمگیری نهادهای مربوطه عبور کند تا به مرحله اجرا برسد.
پیچیدگی محاسباتی: اعمال این فرمول ممکن است پیچیدگیهای محاسباتی بیشتری برای سازمان تأمین اجتماعی ایجاد کند که نیازمند زیرساختهای فنی پیشرفتهتری است.
اندیشه معاصر نوشت: مصطفی سالاری با اشاره به طرح پیشنهاد فرمول محاسبه مستمری به صورت اختیاری و امتیازی، خاطرنشان کرد: طبق قوانین فعلی، اصولاً میانگین دستمزد دو سال آخر ملاک محاسبه و برقراری مستمری متقاضیان بازنشستگی است و هرگونه تغییر در این فرمول هم بر عهده قانونگذار است.
وی افزود: آنچه ما به عنوان یک پیشنهاد جهت همفکری و بیان دیدگاههای کارشناسی شرکای اجتماعی مطرح کردیم، حتی در صورت جمعبندی نهایی و طی فرآیندهای لازم در مراجع مربوطه و اجرایی شدن، باز هم یک فرآیند اختیاری برای بیمهشدگان خواهد بود.
سالاری گفت: طبق این فرمول پیشنهادی سنواتبیمه پردازی بیمه شده با حداقل دستمزد همان سال ضریبگیری خواهد شد و از ضریب تمام طول مدت بیمهپردازی میانگین گرفته و در حداقل حقوق سال درخواست بازنشستگی ضرب خواهدشد؛ به طور معمول نتایج بررسی نشان میدهد، مبلغ حاصل از این فرمول بیشتر از میانگین دو سال آخر بیمه شده طبق فرمول فعلی است؛ زیرا در محاسبه دو سال آخر، سال ماقبل درخواست بازنشستگی به روزرسانی نمیشود اما در حالت پیشنهادی، تمام سنوات بیمهپردازی به روزرسانی و با نرخ روز محاسبه میشود.
سالاری تصریح کرد: اگر مبلغ مستمری به دست آمده با این فرمول پیشنهادی، از محاسبه با فرمول فعلی دو سال آخر، مبلغ بیشتری شد، تأمین اجتماعی مبلغ بیشتر را برقرار میکند و اگر هم مبلغ مستمری کمتر از میزان محاسبه با میانگین دو سال آخر شد؛ اجباراً مبلغ کمتر برای بیمهشده اعمال نخواهد شد و بیشترین مبلغ حاصل از فرمولهای قدیم یا جدید به عنوان حقوق بازنشستگی لحاظ خواهد شد.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با اشاره به ضرورت انجام اصلاحات و تغییرات تحولآفرین متناسب با الزامات آیندهنگری در صندوقهای اجتماعی، خاطر نشان کرد: اگر از انجام اصلاحات در فرآیندهای کاری صحبت میکنیم، هدف ضایع کردن حق مکتسبه فعلی بیمهپردازان و مردم نیست بلکه به دنبال آن هستیم تا در تعامل با شرکای اجتماعی، سازوکاری ایجاد کنیم که بتوانیم بهترین خدمترسانی را به آنان داشته باشیم.
وی تصریح کرد: این یک فرآیند اختیاری است و اصلاً به این معنی نیست که میخواهیم کمتر از میانگین دو سال آخر به بازنشسته بدهیم و اگر فرد به هر دلیلی متضرر شد، بدون هیچ مانعی از این امکان استفاده نمیکند و اگر هم به نفعش بود سازمان مشکلی برای اعمال و برقراری مستمری با مبلغ بیشتر حاصل از این فرمول را ندارد.
رونمایی از فرمول جدید «محاسبه حقوق بازنشستگان» تامین اجتماعی
سالاری با اشاره به ضرورت تغییر در نحوه خدمترسانی سازمان تأمین اجتماعی، گفت: ارائه این فرمول، هم به نفع کارگر و بیمهپرداز و هم به نفع کارفرما است و در نهایت موجب تأمین منافع سازمان هم میشود زیرا تاکید و حساسیت بیمهپرداز به ثبت مزد واقعی به منظور بهرهمندی از مستمری بهتر در آینده، نیاز به مداخله فیزیکی و بازرسی کارگاهی یا دفاتر و ایجاد نارضایتی احتمالی برای فعالین محیط کسب و کار را منتفی و افزایش درآمد سازمان و امکان خدمترسانی بهتر را فراهم میکند.
سالاری با تأکید بر ضرورت اطلاعرسانی و شفافیت در تصمیمگیریهای سازمان با جلب مشارکت شرکای اجتماعی و ذینفعان، تصریح کرد: امکان استفاده از نتایج این فرمول نیز بعد از تصویب و اجرایی شدن آن خواهد بود زیرا طبق قواعد این صندوق، نمیتوان از محل حق بیمه دریافت نشده سالهای قبل، پرداختی مضاعفی ایجاد کرد.
«کاظم فرج اللهی» فعال صنفی کارگران و بازنشستگان، در ارتباط با مستمری زمان بازنشستگی کارگران و کاهش معنادار آن به نسبت حقوق زمان اشتغال کارگر گفت: ظلم قانونی به بازنشستگان از همان روز اول و هنگام محاسبه اولین حقوق ماهیانه بازنشستگی آغاز میشود. ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی میزان مستمری بازنشستگی را این گونه تعریف میکند: «یک سیام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه». این ماده تبصرهای نیز دارد که مشکل اصلی در همین تبصره است؛ این تبصره میگوید «متوسط مزد یا حقوق عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که براساس آن حق بیمه پرداخت گردیده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار».
او اضافه میکند: معنای ساده و کلی دستور العمل بالا این است: بخش مهمی از مزد واقعی کارگر یعنی مزایای مزدی در هنگام محاسبه مستمری بازنشستگی کنار گذاشته شده و در تعیین حقوق بازنشستگی مورد محاسبه قرار نمیگیرد و این اولین گام ظلم است. در گام دوم به کمک فرمول قید شده در تبصره، که بر متوسطِ (میانگین) دو سالِ آخر دلالت دارد، عملا همان مزد پایه نیز کاهش داده میشود چراکه ضریب حقوق پرداختی به حداقل حقوق در نظر گرفته نمیشود.
فرج اللهی در توضیح بیشتر با تاکید بر اینکه با فرمول ماده ۷۷، نسبت دریافتی بازنشستگان به حداقل مزد کمتر از نسبت حقوق زمان اشغال آنها به حداقل دستمزد میشود؛ میگوید: در پنج دهه گذشته، در نتیجه سیاستهای اقتصادی، همواره نرخ تورم از ۲۵ درصد بیشتر بوده است. نرخ تورم مثلا ۳۰ درصدی به معنیِ افزایش ۳۰ درصدیِ قیمت کالاها است در نتیجه از قدرت خرید یا «مزد و حقوق واقعی» به همین نسبت کم میشود. برای جبران نسبی این کاهش در پایان سال عدد ریالیِ مزد یا «مزد اسمی» کارگران شاغل و حقوق بازنشستگان را نسبت به سال قبل مقداری افزایش میدهند.
محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی به صورت آنلاین
او یک مثال میزند: فرض کنیم در سال (فرضی) ۱۴۰۰ حداقل مزد ۱۰۰ تومان و مزد آقای «الف» ۱.۵ برابر حداقل مزد یعنی ۱۵۰ تومان و تورم نیز ۳۰ درصد است. باز هم فرض کنیم در سال بعد (۱۴۰۱) همه مزد و حقوقها به اندازه نرخ تورم (۳۰ درصد) افزایش یافته؛ یعنی حداقل مزد ۱۳۰ تومان و مزد آقای الف باز هم ۱.۵ برابر حداقل یعنی ۱۹۵ تومان تعیین شده باشد. وقتی مزد اسمی (عدد ریالی مزد) به اندازه تورم زیاد میشود به این معناست که قدرت خرید به اندازه قدرت خرید سال گذشته حفظ شده است یعنی با ۱۹۵ تومان میتوانی همانقدر کالا خرید کنی که سال قبل با ۱۵۰ تومان میتوانستی! به گفته دیگر «مزد واقعی» شما افزایش نیافته است.
فرج اللهی ادامه میدهد: حالا با این فرض که آقای الف در تمام ماههای دو سال آخر نه غیبت یا کسری کار داشته که دریافتی او کمتر از ۱.۵ برابر و نه گاهی اضافه کاری کرده که دریافتی او از ۱.۵ برابر بیشتر بشود، مجموع مزدِ دو سال یا بیست و چهار ماه آخر و بعد متوسط دو سال و بالاخره مستمری بازنشستگی او براساس فرمول ماده ۷۷ و تبصره آن (متوسط مزد ماهیانه دو سال آخر)، مبلغ ۱۷۲.۵ تومان میشود.
این فعال صنفی بازنشستگان میافزاید: در حالی که مزد آقای الف در تمامی ماههای دو سال آخر همیشه ۱.۵ برابر حداقل مزد بوده، میانگین بدست آمده ۱۷۲.۵ تومان و کمتر از ۱.۵ برابر حداقل مزد استخراج میشود! در این مثال ۱.۳۲ برابر حداقل مزد است. این همان نسبتی است که به آن ضریب برقراری مستمری گفته میشود و در این روش تقریبا ۱۷.۴ درصد کمتر از میانگین واقعی است. این فروکاهش مستمری در واقع اجحاف محاسباتی است که هیچ توجیه منطقی ندارد و برای تغییر آن باید کنشگری کرد.
اما راهحل جلوگیری از این اجحاف محاسباتی و سرکوب مزدی چیست؛ فرج اللهی در پاسخ میگوید: راه گریز این است که هنگام برآورد متوسط دو سال آخر، به جای عدد ریالی یا مزد اسمیِ ۲۴ ماهِ آخرِ هر کارگر «ضریب حقوق» یا نسبتِ مزد پایه هر ماه به حداقل مزد همان سال به عنوان مبنای محاسبه مستمری بازنشستگی در نظر گرفته شود و متوسط گیری ماده ۷۷ روی این ضریب به عمل بیاید؛ در این صورت، حقوق ماهانه این مستمری بگیر ۱.۵ برابر حداقل مزد هر سال استخراج میشود. و البته این نسبت بایستی در تمام سنوات مستمری بگیری حفظ شود و برقرار بماند./اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.