اجتماعی
حمله پانیک چیست | پانیک؛ حمله روانی یا یک ادای با کلاس
حمله پانیک یکی از اختلال های روانی است که برای افراد زیادی ترسناک میباشد.
اجتماعی
حمله پانیک یکی از اختلال های روانی است که برای افراد زیادی ترسناک میباشد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، حمله پانیک یکی از تجربه هایی است که اکثر مردم چند بار آن را تجربه کرده اند. اما چنانچه اگر فردی بدون هیچ دلیلی حمله پانیک را تجربه کند؛ دچار اختلال آن شده است. حمله پانیک یکی از اتفاق های به شدت ترسناک و بی خطری است که برای بسیاری از مردم واهمه انگیز میباشد. خیلی از مردم به دلیل نداشتن علم کافی این درد را هیچ میشمارند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید.
اختلال حمله پانیک یک بیماری و حمله ناگهانی همراه با وحشت است که باعث میشود بدن واکنشهای فیزیکی از خود بروز دهد. در علم پزشکی این بیماری را یک خطر جدی حساب نمیکنند و دلیل خاصی هم هنوز برای آن پیدا نکردهاند.
برای فردی که دچار این حمله میشود، شرایط بسیار بد خواهد بود. او ممکن است احساس کند که در حال مرگ است یا هر لحظه قلبش ایست خواهد کرد. این حمله میتواند منجر به ناتوانی حرکتی در فرد شود. تنفس در چنین شرایطی بسیار سخت است و وحشتزدگی شدید را میتوان به راحتی در چهره فرد بیمار دید.
بسیاری از مردم جهان در طول زندگی خود حداقل ۱ الی ۲ بار پنیک را تجربه میکنند.
همانطور که گفتیم دلیل این بیماری به شکل کامل مشخص نیست اما چندین متخصص اعصاب و روان، اختلال حمله پانیک را به چند مولفه نسبت میدهند. آن مولفهها عبارتند از:
استرس زیاد و خارج از کنترل
دلایل ژنتیکی
قرارگیری در برابر موقعیتهای استرسزا
احساسات منفی شدید
حساسیت زیاد در موقیتهای سخت
تغییرات در عملکرد مغز
هیچ هشداری برای بروز این حمله وجود ندارد. اما شرایط استرسزا و دشوار به تدریج و اگر پی در پی باشند میتوانند این حمله را برای بروز تحریک کنند. برخی از متخصصان اعتقاد دارند که این جنگ روانی در واقع پاسخ طبیعی بدن به موقعیتهای سخت است.
بهطور معمول این حمله برای بروز علامت خاصی ندارد. اختلال حمله پانیک هر لحظه امکان دارد اتفاق بیفتد. ممکن است شما در حال کار یا استراحت باشید. بیرون از منزل یا داخل منزل باشید. حتی درحال تفریح باشید. امکان بروز حمله برای هر شرایطی هست.
این حملات با یکدیگر تفاوت دارند اما نشانه و علائم آن ممکن است تا چند دقیقه ادامه پیدا کند. بعد از حمله معمولا فرد بیمار احساس خستگی شدیدی میکند. این علائم عبارتند از:
احساس مرگ
تپش قلب شدید
تعریق و لرزش زیاد بدن
تنگی نفس و تهوع
دردهای شکمی و درد در سینه
سر درد
احساس سرگیجه و غش
بی حسی و ناتوانی در حرکت بدن
احساس حرارت زیاد/اقتصاد ۲۴
این روزهادر میان نسل جوانهستند افرادی که برای نشان دادن اینکه دچار یک اختلال روانی هستند، حاضر به تظاهر میشوند. حتما این جملات را از زبان نوجوانان و حتی جوانان شنیده اید، «بیش فعالم» «دو قطبی هستم» «GAD دارم» «دچار آگورافوبیا هستم» یا «OCD دارم». در میان این اختلالات روانی دچار بودن به یک اختلال اضطرابی به نام «پانیک» بیشترین طرفداررا دارد!
عجیب است ولی در نسل جدید یا همان نسل Z اختلال پانیک یک امتیاز محسوب میشود و به قول معروف کلاس دارد! البته بروز علائم نمایشی برای نشان دادن این اختلال بسیار راحت است. کافی است دستتان را روی قلبتان بگذارید، با ریتم تند تفس بکشید و کمی علائم اضطراب از خودتان نشان دهید! به همین راحتی می توان برای دیگران جلب توجه کرد.
البته همین که بگویید گاهی دچار حملات پانیک میشوید هم امتیاز خودش را دارد، اینگونه به عنوان یک فرد دارای بیماری شیک محسوب میشوید. به همین دلیل بسیاری از پزشکان برای تشخیص واقعیت و کذب ابتلا به اختلال پانیک، بهخصوص در بیماران نوجوان، دچار اشتباه میشوند؛ چراکه این حمله هفت یا هشت دقیقهای، می تواند دروغ و نمایشی باشد./آنا
دکتر ایلیایی با اشاره به این که اختلال وحشت زدگی یا پانیک یکی از انواع اختلالات اضطرابی است، اظهار کرد: پانیک به صورت حمله حاد و یا شدید اضطرابی و همراه با احساس مرگ ناگهانی بروز میکند.
وی افزود: از جمله مشخصههای اختلال وحشتزدگی یا پانیک حملات دورهای و ترس شدیدی است که فراوانی بروز آنها میتواند از چند حمله در یک روز یا تعداد انگشت شماری در طول یکسال متفاوت باشد.
این متخصص روانپزشکی با بیان این که اختلال پانیک در زنان دو تا سه برابر مردان است، ادامه داد: سن شیوع این اختلال نیز حدودا ۲۵ سالگی است.
وی در ادامه با اشاره به علتهای رایج ایجاد اختلالات وحشتزدگی، اظهار کرد: ممکن است بعد از طی دورههای شدید اضطرابی مثل طلاق، مرگ عزیزان و تجربه استرسهای پس از سانحه، اختلال پانیک همزمان با افسردگی و سایر اختلالات شخصیتی بروز کند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا برخی افراد با وجود شرایط پیچیدهتر و سختتر روانی و استرسهای شدید دچار اختلالاتی مثل افسردگی یا پانیک نمیشوند ولی برخی افراد در برابر این بیماری آسیب پذیرترند؟، توضیح داد: عوامل زیستی، روانی و اجتماعی و تغییراتی که در قسمتهای مختلف مغز و عصبهای مغزی رخ میدهد در همه افراد یکسان نیست و برخی از این تغییرات میتواند باعث بروز این گروه از اختلالات شود.
ایلیایی در ادامه نقش خوراکیها در تشدید اختلال پانیک را مورد توجه قرار داد و افزود: مصرف الکل، نیکوتین و کافئینها میتواند عارضههای مبتلایان به پانیک را بیشتر کند.
وی با اشاره به اینکه وراثت در ابتلا به اختلال پانیک نقش پررنگی دارد، ادامه داد: مبتلایان به اختلالات جسمی نیز مثل اختلالات تیروئید، غدد، تشنج و مبتلایان به بیماریهای قلبی و ریوی نیز میتوانند بیش از سایرین اختلال پانیک را تجربه کنند.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، وی با اشاره به این که درمانها در اختلالات پانیک شامل دارو درمانی و درمانهای غیر دارویی است، خاطرنشان کرد: درمان این بیماری حداقل بین هشت تا ۱۲ ماه ادامه خواهد داشت و چنانچه درمانها به موقع آغاز شود، قطعا اثربخش خواهد بود.
او در خاتمه به افرادی که نشانهها و یا حملات پانیک را مشاهده میکنند، توصیه کرد: برای بررسی و یا درمان به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید./ایسنا
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.