روانشناسی
تروما چیست| ترومای روحی چیست و چه علائمی دارد؟
تروما به ضربه ای است که پیدا نمیباشد و به صورت ناپیدا زخم میزند.
روانشناسی
تروما به ضربه ای است که پیدا نمیباشد و به صورت ناپیدا زخم میزند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، تروما نوعی زخم ناپیدا است که آثار آن در طول زمان بلندی روی فرد هویدا میباشد. تروما تا به امروز باعث شده افراد زیادی به اذیت شدن برسند. تروما یا روان زخم، زخمی عمیق بر روح انسان است که ریشه آن تجارب دردناک و طاقت فرسا است. این زخم، گاه چنان عمیق و اثرگذار است که می تواند مسیر زندگی فرد را دگرگون کند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
تروما یک اصطلاح روانشناسی است که از واژه یونانی به معنی زخم میآید و آن را بهعنوان آسیب روانی میشناسند. این آسیب زمانی رخ میدهد که شما در موقعیت بسیار استرسزا یا ناراحت کننده بودید. قرار گرفتن در چنین موقعیتی باعث میشود تصور کنید هیچ امنیتی ندارید و دائما خطر در کمین شماست. از این رو احساس درماندگی خواهید داشت و دائما مضطرب میشوید.
درواقع باید بگوییم رویدادهایی که باعث به خطر افتادن امنیت فرد شوند، منجر به بروز آسیب روانی تحت عنوان تروما خواهند شد. در برخی مواقع این نوع آسیب به دلیل شوک روانی ایجاد میشود. مثلا جدایی غیرمنتظره از شریک عاطفی. این نوع تروما در اصل روان زخم است، زیرا آسیب فیزکی ایجاد نمیکند بلکه شما را از لحاظ روانی تحت فشار قرار میدهد.
خوب است بدانید تروما اگر با دریافت کمک حرفهای برطرف نشود، میتواند به صورت علائم و نشانههای فیزیکی بروز پیدا کند. درمانکده با گرد هم آوردن جمعی از بهترین دکتر روانشناس امکان مشاوره تلفنی، متنی یا تصویری را برای شما فراهم کرده است.
واکنشها و احساسات بیمار، روان زخم را به ۳ دسته مختلف تقسیم میکند:
ترومای حاد: این آسیب با وجود شدت زیاد، گذرا است. آن را باید نتیجه تجربه سطح استرس بسیار بالا و اتفاقی که باعث به خطر افتادن امنیت فرد شده، دانست.
ترومای مزمن: اگر موقعیت ناراحتکننده و آزاردهنده برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، روان زخم مزمن خواهد شد. خشونت خانگی یا کودک آزاری را میتوان نمونههایی از این روان زخم معرفی کرد.
ترومای ثانویه: وقتی شما در اثر مراقبت از یک فرد مبتلا به روان زخم یا پس از شنیدن داستان ناراحتکننده او دچار علائم جانبی این آسیب میشوید که شباهت زیادی به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) دارد باید گفت درگیر روان زخم ثانویه شدهاید./درمانکده
اصطلاح تروما درواقع از یک واژه یونانی به معنی زخم نشات گرفت است و آن را میتوان به عنوان آسیب روانی درک کرد. اگر مکانیسمهای محافظتی روانی در اثر یک تجربه آسیبزا اتفاق بیوفتد، تروما میتواند رخ دهد. رویدادهایی مانند تصادفات جدی، بیماریها و بلایای طبیعی، تجاوزها، خشونت روانی و جسمی، خشونتهای جنسی و همچنین تجربیات تلخ از دستدادن عموماً آسیبزا هستند.
به طور عامیانه، اصطلاح تروما اغلب در رابطه با انواع حوادث دردناک استفاده میشود تا نشان دهد که آن حادثه فشار روانی خاصی برای شخص مربوطه داشته است.
هر موقعیتی که شما را تحت فشار قرار دهد و منزوی کند، میتواند منجر به ترومای روحی شود، حتی اگر صدمه جسمی نداشته باشد. در ترومای روحی شرایط فیزیکی آسیبزابودن یک رویداد را تعیین نمیکند، بلکه تجربه احساسی و ذهنی شما از آن رویداد اهمیت دارد. هرچه احساس ترس و درماندگی بیشتری داشته باشید، بیشتر دچار آسیب میشوید./دکترتو
تروما میتواند دلایل بسیار مختلفی را شامل شود. در این قسمت برخی از عوامل بروز و ایجاد روان زخم را بررسی میکنیم.
آزار و اذیت: آزار جنسی، جسمی یا عاطفی
خشونت: خشونت خانگی، جنگ، یا مشاهده خشونت
فاجعه: بلایای طبیعی، تصادفات رانندگی، یا حملات تروریستی
مرگ: مرگ یکی از عزیزان، به خصوص اگر ناگهانی یا غیرمنتظره باشد
بیماری: بیماری های سخت یا مزمن
تجربیات دوران کودکی: غفلت، بیتوجهی، یا سواستفاده
تروما می تواند یک تجربه بسیار طاقت فرسا باشد اما مهم است به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. بسیاری از افراد در سراسر جهان نیز تروما را تجربه می کنند و راه های مختلفی برای بهبودی و التیام وجود دارد. با کمک متخصصان سلامت روان، شما می توانید یاد بگیرید که با خاطرات تروماتیک خود کنار بیایید و زندگی سالم و رضایت بخشی بسازید. برخی از این تروماها میتوانند تاثیر بسیار عمیقی در زندگی روزمره ما و نحوه برقراری ارتباط ما با دیگران باشند. برای مثال برخی تروماهای کودکی میتوانند باعث شوند که فرد در بزرگسالی نتواند به صورت موثر و سالم با دیگران ارتباط برقرار کند و در ازدواج خود نیز به مشکل بربخورد. در این صورت درست است که مراجعه به یک کلینیک مشاوره ازدواج انتخاب خوبی است، اما اگر ریشه تروما باشد، خوب است که به صورت ریشه ای درمان شود./تابناک
همه ما به طرق مختلف به تروما واکنش نشان میدهیم و طیف گستردهای از واکنشهای جسمی و احساسی را تجربه میکنیم. هیچ راه درست یا غلطی برای فکر کردن، احساس کردن یا پاسخ دادن وجود ندارد، بنابراین واکنشهای خود یا دیگران را قضاوت نکنید. پاسخهای شما واکنشهای عادی به رویدادهای غیر عادی است.
۱. علائم عاطفی و روانی تروما
علائم ضربه از خفیف تا شدید متغیر است. عوامل زیادی تعیین میکنند که چگونه یک رویداد آسیب زا بر فرد تأثیر میگذارد. علائم روانی و روحی تروما عبارتند از:
شوک، انکار یا ناباوری
گیجی، مشکل در تمرکز
عصبانیت، تحریک پذیری، نوسانات خلقی
اضطراب و ترس
احساس گناه، احساس شرم، سرزنش خود
کنارهگیری از دیگران
احساس ناراحتی یا ناامیدی
احساس قطع ارتباط یا بی حسی
همچنین ممکن است افراد دیگر مشکلات روانی مانند افسردگی، اضطراب و مشکلات سوء مصرف مواد را تجربه کنند./دکترتو
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.