اجتماعی
تروما چیست؟ | انواع زخم های تروما/ روز جهانی تروما چه روزی است
تروما یکی از مهمترین چیزهایی است که هر لجظه به ما یادآوری میکند باعث مراقب خودمان باشیم.
اجتماعی
تروما یکی از مهمترین چیزهایی است که هر لجظه به ما یادآوری میکند باعث مراقب خودمان باشیم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، تروما پاسخی است که در جواب به حالت روحی میباشد. زمانی که فرد یک بازه استرس زا را میگذراند، باعث یک تنش روحی در او میشود و من باب همین آن پاسخ عاطفی را تروما مینامند. باید توجه داشت که همه کسایی که رویداد استرس زا رو تجربه می کنن، دچار تروما نمی شن. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
به عبارت دیگر تروما به هر نوع آسیبی که در اثر افزایش انرژی ورودی به بدن و این انرژی ممکن است نوعی ضربه، جسمی و مکانیکی، سوختگی یا شیمیایی، اطلاق داده می شود. در شرایطی که بیمار تروماتیک باشد به علت وجود آسیب های شدید تری مثل قطع نخاع، هر نوع جا به جای حرکتی بدون کمک از فرد متخصص غیر ممکن است. به همین خاطر فراد حاضر در فوریت های پزشکی و اورژانس ها آموزش های لازمه را در برخورد با فرد دچار تروما دریافت کرده اند. امروزه تروما به مسئله مهم و پیچیده در جهان بدل شده است که سالانه هزاران نفر را به کام تلخ مرگ می کشاند و همینطور هم با آمار رو به افزایشی رو به رو هستیم. لازم به ذکر است تروما در افراد جوان هم رخ می دهد. به همین دلیل است که کشور های توسعه در صدد رشد سیستم مدیریتی و درمانی تروما هستند تا با درمان های مناسب و توانبخشی مصدوم را به یک فرد سالم در جامعه تبدیل کنند.
انواع تروما می تواند بر اساس مکانیسم های آسیبی، محل آسیب، عامل ایجاد تروما دسته بندی شود.
تروما سر، سینه، شکم، صورت، طناب نخاعی، لگن و بافت های نرم از جمله انواع تروما می توان نام برد.
در مورد ترومای سر یا همان ضربه مغزی شدن بیمار که علائمی مانند: سردرد، تهوع، استفراغ، عدم تعادل در بدن و مردمک های چشم همراه است.
ترومای شکم هم با نشانه های چون: خونریزی های شدید و غیرقابل کنترل داخلی، بیهوشی یا کاهش هوشیاری، نفس کشیدن های سریع و سطحی، کاهش فشار خون، رنگ پریدگی، سفتی شکم در فرد مبتلا نمایان می شود.
ترومای طناب نخاعی که با اختلالات حسی و حرکتی و آسیب های نخاعی همراه است، از شایع ترین علل بروز جنین تروماهای تصادفات و حوادث رانندگی و حین ترافیک است./دکتر نیما یگانه
واکنشهای فوری پس از یک رویداد آسیبزا شامل شوک و انکار هست. در حالی که واکنشهای طولانیمدت ممکن است شامل نوسانات خلقی، چالشهای رابطه، بازگشت به گذشته و علائم فیزیکی و… باشه. باید بدونیم همه این موارد، پاسخ های طبیعی به تجربه رویدادهای آسیب زا هستن.
تجربه رویداد آسیبزا میتواند تمامی سیستمهای درونی ما رو تحت تاثیر قرار بده؛ در پایین اینکه چطور انواع تروما میتونه روی سیستم های ما تاثیر بذاره، شرح داده شده:
سیستم شناختی: تاثیر بر توانایی پردازش افکار و قضاوت درست..
سیستم عاطفی: گیر افتادن در چرخه احساسات شرم، خشم، گناه و ترس.
سیستم فیزیکی: ماهیچه ها، مفاصل، هضم و متابولیسم، دما، خواب، سیستم ایمنی و… رو تحت تاثیر قرار می ده.
سیستم معنوی: به جهان بینی ما و لنزهایی که با آن واقعیت رو می بینیم آسیب میزنه و باعث میشه جهان رو نا امن بدونیم و بر درک و معنای ما از زندگی، جامعه و جهان تأثیر می ذاره.
سیستم اجتماعی: بر روابط با همسر، خانواده، دوستان، همکاران و غریبهها تأثیر میذاره و چون در بسیاری از افراد تأثیر عمیقی میذاره، ساختار جوامع رو تحت تأثیر قرار میده./جوونه
۱۰۰سال بعد تعداد مرگ ناشی از حوادث ترافیکی، به ۲۵ میلیون نفر رسید و همین موضوع، کارشناسان جهانی را بر آن داشت که از این امر بهعنوان فاجعه خاموش قرن یاد کنند و ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) را بهعنوان روز جهانی تروما نامگذاری کنند.۲۵ مهرماه مصادف با ۱۷ اکتبر روز جهانی تروماتروما در ایراندر ایران اگرچه بیماریهای قلبی- عروقی، اولین عامل مرگ و میر هستند، اما بیشترین عمر از دست رفته در کشور ما در اثر تروماست، چون بیماریهای قلبی – عروقی بیشتر در افراد مسن روی میدهند، ولی تروما معمولا در افراد جوان اتفاق میافتد.کارشناسان ۵۰ درصد عوارض ترومایی را مربوط به حوادث ترافیکی میدانند؛ بهخصوص در ایران یعنی در کشوری که به گفته کارشناسان در هر ۲۰ دقیقه یک نفر در اثر تصادفات یا جان خود را از دست میدهد یا دچار صدمات جدی و معلولیتهای دائم میشود.افسردگی، پیامد ناگوار تروماهای دوران کودکیآنچه باید در مورد تروما بیشتر به آن پرداخته شود، توجه مضاعف به این موضوع است که مجلس، دولت، وزارت بهداشت و دانشگاهها باید تمام توانشان را بسیج کنند تا سیستم تروما در کشور سازماندهی و دایر شود.
به همین علت در کشورهای پیشرفته برای حل این مسئله سیستم تروما یعنی سیستمی برای مدیریت و درمان مناسب مصدوم از صحنه حادثه تا پایان درمان و بازتوانی و برگشت مجدد و کارامد او به جامعه، ایجاد کردهاند./خبرگزاری صدا و سیما
بیشتر افراد فکر میکنند اینکه به یک نفر تروما دست دهد، انگار برایش یک اتفاق ناگوار افتاده است، مثلا: از او سوء استفاده جنسی شده، یا یک رابطه ای برایش به شکل ناگواری تمام شده است، یا یک عزیزی را به طور ناگهانی از دست داده، یا شاهد کشته شدن فرد دیگری بوده و… آدم ها فکر میکنند تراما در اثر این اتفاقات خیلی شدید رخ میدهد، همه اینها درست هستند، به این نوع از تروما، ترومای حاد گفته میشود.
اما نوع دیگری از تروما وجود دارد، بنام ترومای مزمن، که در اثر اتفاقات کم شدت تر اما مداوم رخ میدهد. به طور مثال: بودن در یک محیط کار سمی، داشتن یک همسر مبتلا به بیماری روانی، دائما و مکررا ناسزا شنیدن از یک فرد، تحت فشار مداوم بودن و…
همانطور که قابل حدس هم هست ترومای مزمن خیلی شایع تر از ترامای حاد است و به دلیل کمبود آگاهی در زمینه ترامای مزمن، خود فرد ممکن است اصلا متوجه نباشد که چنین مشکلی دارد و این نشانه هایی که در او در حال بروز است، در اثر ترامای مزمن است. به همین خاطر میخواهیم به ۸ مورد از نشانه های ترومای مزمن یا به طور کلی ترومای حاد اشاره کنیم./قدس
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.