اجتماعی
بیماری پارکینسون چیست | علائم، تشخیص و درمان بیماری پارکینسون
پارکینسون یکی از بیماری هایی است که به اعصاب افراد ارتباط دارد.
اجتماعی
پارکینسون یکی از بیماری هایی است که به اعصاب افراد ارتباط دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، بیماری پارکینسون یکی از بیماریهایی است که به اعصاب ارتباط دارد. این بیماری یک اختلال عصبی پیشرفته میباشد. پارکینسون حرکات بدن را کنترل میکند. پارکینسون بهعنوان یکی از شایع ترین بیماری های نورودژنراتیو شناخته میشود. این بیماری زمانی رخ میدهد که سلولهای تولیدکننده دوپامین در مغز، بهویژه در ناحیهای به نام توده سیاه ، به تدریج از بین میروند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
در عمق مغز، منطقهای به نام جسم سیاه (Substantia Nigra) وجود دارد و برخی از سلولهای آن دوپامین تولید میکنند. حرکات نرم و هماهنگ عضلات بدن به وسیله دوپامین امکانپذیر میشود. در بیماری پارکینسون، سلولهای جسم سیاه شروع به مردن میکنند و سطح دوپامین کاهش مییابد. وقتی سطح دوپامین ۶۰ تا ۸۰ درصد کاهش پیدا کند، علائم بیماری پارکینسون شروع میشوند.
افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، عبارتاند از:
جنسیت: مردان ۱.۵ برابر بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا میشوند.
نسل: طبق تحقیقات، شیوع این بیماری در افراد سفیدپوست بیشتر از افراد سیاهپوست یا آسیایی است. همچنین، موقعیت جغرافیایی ممکن است یکی از دلایل افزایش خطر ابتلا به این بیماری باشد.
سن: این بیماری معمولا در بازه سنی ۵۰ تا ۶۰ سالگی بروز میکند.
سابقه خانوادگی: افرادی که اعضای نزدیک خانوادهشان به این بیماری مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند.
سموم: تماس با برخی سموم ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
آسیب به سر: افرادی که دچار آسیب به سر میشوند، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری باشند./درمانکده
علائم این بیماری در هر فرد متفاوت است، در شروع ممکن است علائم اولیه خفیف باشد اما به مرور از یک طرف بدن شروع میشود. زمانی که علائم در هر دو طرف شدید شود علائم در طرفی که در ابتدا شروع شده شدیدتر است.
بیماری پارکینسون ممکن است نشانههای زیر را داشته باشد:
لرزش در اندامها: رعشه یا لرزش معمولا از یک اندام شروع میشود. ممکن است فرد انگشت شست و سبابه خود را به صورت ناخودآگاه بهم مالیده که اصطلاحا به این عمل پیل رولینگ گفته میشود. رعشه در اندامها به خصوص دستان و انگشتان ممکن است در هنگام خواب و استراحت نیز وجود داشته باشد.
آهسته شدن حرکات (برادی کینزی): با پیشرفت بیماری پارکینسون فرد دچار کندی حرکت یا اصطلاحا برادی کینزی میشود که این اختلال موجب میشود تا انجام کارهای ساده نیز برای فرد دشوار شود. سخت بلند شدن از صندلی، قدمهای کوتاه و کشیدن پا روی زمین از دیگر مواردی است که برای فرد رخ میدهد.
سفت شدن عضلات بدن: این مشکل ممکن است در هر قسمتی از بدن اتفاق بیافتد. سفتی عضلات در بیماری پارکینسون ممکن است با درد همراه باشد و دامنهی حرکات بیمار را محدود کند.
مشکل در حفظ تعادل: با توجه به موارد گفته شده بدن فرد به مرور زمان به شکل خمیده در میآید و در نتیجه فرد در حفظ تعادل دچار مشکل میشود.
عدم توانایی انجام حرکات خود خواسته: در این حالت فرد دیگر قادر نیست حرکات خودخواسته مانند چشمک زدن، لبخند زدن یا تکان دادن دستها را انجام دهد و توانایی این کار برای او ممکن نیست.
تفاوت در هنگام صحبت کردن: زمانی که فرد شروع به صحبت میکند صدای او یکنواخت و آهسته شده و نشانی از احساسات در کلام وجود نداشته باشد و با مکث و حالتی از تردید در هنگام شروع به صحبت دیده میشود.
تغییر در نوشتن: نوشتن کلمات برای فرد سخت شده و دستخط شخص ریزتر از حالت عادی میشود./ابیان فارمد
تشخیص بیماری پارکینسون بیشتر یک فرآیند بالینی است، به این معنی که تا حد زیادی به بررسی علائم و سابقه پزشکی بیمار توسط ارائه دهنده خدمات درمانی بستگی دارد. می توان برخی آزمایشهای تشخیصی و آزمایشگاهی را نیز انجام داد، اما این آزمایشها معمولاً برای رد سایر عارضه ها یا علل خاص استفاده می شوند.
انجام بیشتر تست های آزمایشگاهی ضرورت ندارد، مگر اینکه درمان های بیماری پارکینسون موثر واقع نشود و احتمال وجود بیماری دیگری برود.
آزمایشات لازم برای تشخیص بیماری پارکینسون
اگر ارائه دهندگان خدمات درمانی به بیماری پارکینسون مشکوک یا نیاز به رد سایر بیماری ها داشته باشند، می توان آزمایش های مختلف تصویربرداری و تشخیصی را انجام داد. برای مثال:
آزمایش خون (این آزمایش ها به رد سایر اشکال پارکینسونیسم کمک می کنند)
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
آزمایش ژنتیک
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
اسکن توموگرافی با گسیل پوزیترون (PET)
تست های آزمایشگاهی جدید در دسترس است
محققان راه های امکان پذیری برای بررسی شاخص های احتمالی یا تشخیص بیماری پارکینسون پیدا کرده اند. هر دوی این آزمایشهای جدید شامل بررسی پروتئین آلفا سینوکلئین هستند، اما این کار را به روشهای جدید و غیرمعمول انجام می دهند. اگرچه این آزمایشها امکان مشخص کردن شرایط ناشی از تا شدن اشتباه پروتئینهای آلفا سینوکلئین را ندارند، اما این اطلاعات همچنان میتواند به پزشک در تشخیص کمک کند.
روش انجام این دو آزمون بدین صورت است:
بزل مایع مغزی نخاعی
یکی از این آزمایشها به دنبال پروتئینهای آلفا سینوکلئین به اشتباه تا شده در مایع مغزی نخاعی میگردد. مایع مغزی نخاعی مایعی است که مغز و نخاع را احاطه می کند.
این آزمایش شامل بزل مایع مغزی نخاعی (پنکسیون کمری) است، که در آن یک ارائه دهنده خدمات درمانی برای جمع آوری مقداری مایع مغزی نخاعی برای آزمایش، یک سوزن را در کانال نخاعی وارد می کند.
بیوپسی پوست
آزمایش دیگر شامل بیوپسی از بافت عصب سطحی است. بیوپسی شامل جمع آوری نمونه کوچکی از پوست، شامل اعصاب پوست است. نمونه ها از یک نقطه در کمر و دو نقطه روی پا گرفته می شوند. تجزیه و تحلیل نمونه ها به تعیین وجود نقص خاصی در آلفا سینوکلئین که خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را افزایش میدهد، کمک می کند./یادمان طب
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.