اجتماعی
بیماری سل | مهمترین علت بروز بیماری سل را بشناسید
سل یکی از بیماری هایی است که این روزها هراسش بین مردم زیاد شده است.
اجتماعی
سل یکی از بیماری هایی است که این روزها هراسش بین مردم زیاد شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، بیماری سل یکی از بیماریهایی است که در چند دهه اخیر باعث ایجاد رعب و وحشت برای مردم شده است. بیماری سل یک بیماری تنفسی میباشد و بودن در کنار یک مریض هم امکان سرایت و دریافت این بیماری وجود دارد. بیماری سل برای خیلی از مردم سوالهای زیادی را ایجاد کرده است که در ادامه به آن پرداخته ایم. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
اگرچه بدن شما می تواند حاوی باکتری هایی باشد که باعث سل می شوند، سیستم ایمنی بدن شما معمولاً می تواند از بیمار شدن شما جلوگیری کند. به همین دلیل، پزشکان بین آن نهفته و فعال افتراق ایجاد میکنند:
نهفته: شما عفونت سل دارید، اما باکتری های بدن شما غیر فعال هستند و هیچ علامتی ایجاد نمی کنند. سل نهفته که سل غیر فعال یا عفونت سل نیز نامیده می شود، مسری نیست. سل نهفته می تواند به سل فعال تبدیل شود، بنابراین درمان مهم است.
فعال: این بیماری که بیماری سل نیز نامیده می شود، شما را بیمار می کند و در بیشتر موارد می تواند به دیگران سرایت کند. ممکن است هفته ها یا سال ها پس از عفونت با باکتری سل رخ دهد. علائم و نشانه های سل فعال عبارتند از: سرفه سه هفته یا بیشتر، سرفه خونی یا مخاطی، درد قفسه سینه یا درد همراه با تنفس یا سرفه، کاهش وزن ناخواسته، خستگی، تب، عرق شبانه، لر، از دست دادن اشتها و …
همچنین می تواند سایر قسمت های بدن شما از جمله کلیه ها، ستون فقرات یا مغز را تحت تاثیر قرار دهد. هنگامی که سل در خارج از ریه شما رخ می دهد، علائم و نشانه ها بسته به اندام های درگیر متفاوت است. به عنوان مثال، سل ستون فقرات ممکن است باعث کمردرد شود و سل در کلیه ها ممکن است باعث ایجاد خون در ادرار شود.
اگر تب، کاهش وزن بدون دلیل، تعریق شبانه خیس یا سرفه مداوم دارید، به پزشک مراجعه کنید. اینها اغلب نشانه های سل هستند، اما می توانند ناشی از شرایط دیگر نیز باشند. همچنین اگر فکر می کنید در معرض سل قرار گرفته اید، به پزشک خود مراجعه کنید. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه می کند که افرادی که در معرض خطر ابتلا به سل هستند از نظر عفونت نهفته سل غربالگری شوند. این توصیه شامل افرادی می شود که:
مبتلا به HIV/AIDS هستند، از داروهای IV استفاده کنید،با افراد آلوده در تماس هستند،از کشوری هستند که سل در آن شایع است، مانند چندین کشور در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا در مناطقی که سل شایع است، مانند زندان ها یا خانه های سالمندان، زندگی یا کار کنید در مراقبت های بهداشتی کار کنید و افراد با خطر بالای ابتلا به سل را درمان کنید آیا کودکانی که در معرض بزرگسالان قرار دارند در معرض خطر ابتلا به سل هستند./نبض هوشمند سلامت
زمانی که حتی به کوچکترین علائم بیماری سل مشکوک شدید، بهتر است که در اسرع وقت، از سلامت خود مطمئن شوید. یکی از بهترین راههای تشخیص این بیماری، آزمایش خلط است. در این روش نمونه خلط در بازه زمانی، ۲ تا ۳ روز جمعآوری میشود و درنهایتآزمایشنمونهها ابتلا شما به این بیماری را تایید یا رد میکند.
برای جمعآوری اصولی خلط و تشخیص بیماری بهتر است، مواردی را رعایت کنید که این آزمایش با دقت بیشتری انجام شود؛ از این رو در ادامه، این موارد را بررسی میکنیم.
باید فرد ناشتا باشد و آزمایش صبح انجام شود
قبل از نمونه برداری باید دهان فرد تمیز باشد
نمونه نباید با آب دهان اشتباه گرفته شود
نمونه خلط را در ظرف مخصوص بریزید
معمولاً زمانی که افراد متوجه میشوند که به بیماری سل مبتلا شدند، با این پرسش مواجه میشوند که آیا این بیماری قابل درمان است؟ بله، بیماری سل قابل درمان است و اکثر داروهایی که برای این بیماری تجویز میشود، خوراکی هستند و نیازی به بستری شدن در بیمارستان هم ندارند.
فقط کافی ست داروهای ضد سل را بهمدت حداقل ۶ ماه، داروهای خوراکی که برای از بین رفتن این بیماری برای شما تجویز کردهاند را مصرف کنید تا در نهایت، نشانههای آن کاملاً از بین برود. توجه داشته باشید، اگر قبلاً از داروهای ضد سل استفاده کرده باشید، لازم است که پزشک را در جریان بگذارید تا از انواع دیگری از داروهای ضد سل برای شما تجویز کند/درمانکده
قبل از انجام هرگونه تستی، پزشک مواردی مانند بررسی سابقهی بیماریهای قبلی و معاینهی فیزیکی را انجام میدهد.
از آنجا که سل میتواند نهفته یا فعال باشد، تشخیص قطعی سل با استفاده از کشت خلط انجام میشود. دریافت جواب این تست، ۴ تا ۸ هفته به طول میانجامد.
تست پوستی سل که اصطلاحاً به آن تست پوستی توبرکولین یا PPD نیز گفتهمیشود، آزمایشی است که برای تعیین اینکه آیا کسی سیستم ایمنی بدن در مقابل باکتری مسبب سل، پاسخ ایمنی ایجادکردهاست یا خیر. این آزمایش شامل تزریق توبرکولین (عصارهی ساختهشده از باکتری ازبینرفته) به پوست است. در حدود ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از تزریق، پوست از نظر ورم بررسی میشود. اگر در محل تزریق PPD روی پوست، جوشی با اندازهی بیش از ۵ میلیمتر ایجادشدهباشد، تست مثبت تلقی میشود. در افرادی که اکنون مبتلا به سل هستند، افرادی که در گذشته در معرض آن بوده باشد یا افرادی که واکسن بثژ علیه سل دریافت کردهباشند، پاسخ تست میتواند مثبت باشد. این آزمایش میتواند نتایج مثبت کاذب داشتهباشد (به خصوص در افرادی که با واکسن بثژ برای سل واکسینه شدهاند). نتایج منفی کاذب میتواند در بیمارانی که نقص ایمنی دارند، ایجاد شود.
برای تأیید یا رد سل پنهان یا فعال ممکن است از آزمایش خون استفاده شود. در این آزمایشات از فناوری پیشرفتهای برای اندازهگیری واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری سل استفاده شدهاست. علاوه بر این، ممکن است از یک آزمایش PCR (واکنش زنجیرهای پلیمراز) برای شناسایی آنتیژنهای سطح باکتری سل استفادهشود.
آزمایش دیگر، عکس اشعهی ایکس از قفسهی سینه و سیتیاسکن ریه است که میتواند شواهدی از عفونت ریه را نشاندهد./رادیولوژی مرکزی
اندیشه معاصر
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.