اجتماعی
بیماری زونا |علائم بیماری زونا / آیا زونا خطرناک است؟
زونا یکی از بیماری هایی است که برای افراد ترس ایجاد کرده است.
اجتماعی
زونا یکی از بیماری هایی است که برای افراد ترس ایجاد کرده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، زونا یک بیماری ویروسی با منشا ویروس زوستر است. ویروس زونا در کودکی باعث ایجاد آبله مرغان میشود و پس از بهبودی به صورت نهفته درون سیستم عصبی نزدیک به ستون فقرات باقی میماند. پس از چند سال اگر شرایط برای بروز بیماری زونا فراهم باشد ویروس واریسلا زوستر به شکل آن که با ضایعات پوستی و تاول های دردناک همراه است در بدن ظاهر میشود. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
این مریضی یک عفونت ویروسی است که عصب و پوست اطراف آن را به شکل راشهای دردناک تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری توسط ویروس واریسلا زوستر (Varicella Zoster) همان ویروس خاموش شده آبله مرغان ایجاد میشود.
برای اولینبار این ویروس به شکل بیماری آبله مرغان بروز میکند و پس از بهبودی کامل در سلولهای عصبی برای سالهای زیادی خاموش باقی میماند و دوباره به شکل آن فعال میشود. شروع راش زونا به صورت دستهای از برجستگیهای کوچک است که با پوست اطراف متفاوت خواهد بود. این دانههای تاولدار در پوستهای تیره به رنگ صورتی، خاکستری، بنفش یا قهوهای دیده میشود اما در پوستهای روشنتر به صورت برجستگی قرمز بهنظر میرسد.
برجستگیهای این بیماری پس از چند روز به تاولهای پر از مایع تبدیل میشوند. معمولا با گذشت ۷ تا ۱۰ روز این تاولها خشک شده و به حالت پوسته پوسته در میآیند. بهطور کلی بیماری برعکس آبله مرغان که در تمامی نواحی بدن پخش میشود، بیشتر نیم تنه بالایی بدن را درگیر خواهد کرد. تاول و زخمهای زونا میتوانند در بخشهایی که دارای رشته عصبی هستند مانند شکم، گردن، سینه و پشت بروز پیدا کنند.
علائم ابتدایی بیماری پوستی زونا عبارتاند از:
دانههای قرمز دستهای
احساس درد مبهم و آزاردهنده در ناحیه درگیر زونا
ایجاد تاولهای خوشهای که خودبهخود باز میشوند
احساس سوزن سوزن شدن زیر پوست نواحی درگیر
برخی از افراد مبتلا به هرپس زوستر نشانههایی فراتر از درد و ضایعات پوستی تجربه میکنند. از جمله:
تب
لرز
سردرد
احساس خستگی
ضعف عضلانی/درمانکده
قرصهای مسکن برای کمک به کاهش درد: درد ناشی از زونا میتواند بسیار شدید باشد و مصرف قرصهای مسکن برای تسکین آن ضرورت پیدا کند.
داروهای ضد ویروس: این دارو در زمانی تجویز میشود که پزشک بیماری را ظرف ۷۲ ساعت بعد از ظاهر شدن اولین جوشها تشخیص دهد. هر چقدر مصرف داروی ضد ویروس زودتر آغاز شود، تأثیر بهتری خواهد داشت. مهمترین داروهای ضد ویروس شامل فامسیکلوویر، والاسیکلوویر و آسیکلوویر میباشد. این داروها میتواند درد ناشی از بیماری را کاهش دهد و زمان دردناکی تاولها را کوتاهتر کند.
مسدود کننده عصب: این داروهای تزریقی که در صورت شدید بودن درد تجویز میشود، شامل یک عامل بی حس کننده و در بعضی از موارد شامل کورتیکواستروئید میباشد.
کورتیکواستروئیدها: برای برخی از بیماران ممکن است جهت کاهش ورم و درد، قرصهای کورتیکواستروئید همراه با داروی ضد ویروس تجویز شود. البته این روش درمانی چندان رایج نیست؛ زیرا میتواند باعث گستردهتر شدن علائم شود.
درد و بثورات در نزدیکی چشم ایجاد شود. در صورت عدم درمان، این عفونت می تواند منجر به آسیب دائمی چشم شود.
زمانی که فرد ۶۰ سال به بالا باشد. به این دلیل که سن به طور قابل توجهی عوارض زونا را افزایش میدهد.
فرد سیستم ایمنی ضعیفی دارد.
راشها پخش شده و دردناک هستند.
نورالژی پس از هورمون (PHN): این شایعترین عارضه آن است. PHN با درد و ناراحتی مداوم در ناحیه آسیب دیده از زونا دیده میشود. درد بعد از رفع جوشها نیز ممکن است ماهها یا چندین سال ادامه یابد. تصور میشود این عارضه به دلیل آسیب عصبهای آسیب دیده رخ میدهد. گاهی اوقات درد میتواند شدید و ناراحت کننده باشد و احتمال بروز نورالژی پس از هورمونی با افزایش سن افزایش مییابد. این درد مزمن پس از تبخال، گاهی منجر به افسردگی و ناتوانی میشود. در افراد ۶۰ سال و بالاتر مبتلا به زونا، نورالژی بعد از هورمونی، تقریباً در ۱۵ تا ۲۵ درصد موارد بروز میکند. این امر به ندرت در افراد زیر ۴۰ سال مشاهده میشود./دکتر عندلیب
اگر زخم ناشی از زونا در اطراف برخی نواحی حساس بدن مانند چشم باشد، خطرات زیادی برای فرد به همراه خواهد داشت. به همین خاطر در این مواقع باید بدون هیچ معطلی خیلی زود به پزشک متخصص مراجعه کنید و پزشک هرچه سریعتر روند درمان زونا را شروع کند.
برای بزرگسالانی که از سلامت کلی برخوردار هستند، تهدید کننده زندگی نیست، اگرچه میتواند بسیار ناراحتکننده باشد. در صورت عدم درمان این بیماری نیز، برخی از عوارض زونا میتواند کشنده باشد. ذاتالریه، آنسفالیت، سکته مغزی و عفونتهای باکتریایی میتوانند بدن فرد بیمار را دچار شوک یا سپسیس کنند.
زنان بهویژه در دوران گذار یائسگی نسبت به مردان، به دلیل زیاد به احتمال تغییرات هورمونی در پاسخ ایمنی، بیشتر به آن مبتلا میشوند. این تغییرات در دوران یائسگی میتواند میزان بسیاری از بیماریهای مرتبط با سیستم ایمنی (مانند بیماری قلبی، دیابت، آرتریت و مولتیپل اسکلروزیس) را افزایش دهد.
ابتلا به آن در بارداری ممکن است کمی نگرانکننده باشد. بااینحال، اگر باردار هستید به احتمال زیاد شما و جنین در امنیت خواهید بود اما مشکوک به زونا هستید، پیشنهاد میشود که با پزشک متخصص خود صحبت کنید. درمان آن در بارداری مسئله مهمی است و باید متخصص در مورد نوع داروی تجویزی دقت داشته باشد و بهترین مسکن و دارو برای زونا را تجویز کند.
همانطور که پیش از این گفته شد اگر در دوران بارداری به زونا مبتلا شوید، باید با پزشک خود در مورد خطری که برای نوزادتان وجود دارد صحبت کنید. اما به طور کلی زونا در دوران بارداری به ندرت عوارضی برای نوزاد ایجاد میکند. اگر درست قبل از زایمان یا روزهای بعد از آن به زونا مبتلا شدهاید، نوزاد خود را از تماس با بثورات زونا محافظت کنید. برای جلوگیری از خطرات زونا، جوشهای زونا را بپوشانید و دستهای خود را مرتب بشویید.
در دوران بارداری به ندرت عوارضی برای جنین ایجاد خواهد کرد. با اینحال توصیه میشود که در صورت ابتلا به زونا در بارداری و برای محافظت از جنین موارد زیر را رعایت کنید:
پس از تولد نوزاد، از او در برابر تماس با بثورات زونا محافظت کنید.
جوشهای ناشی از زونا را بپوشانید.
مرتبا و پیش از دست زدن به نوزاد دستهای خود را بشویید.
توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود، همان ویروسی که علت ابتلا به آبله مرغان است. در مردان معمولاً زونا فقط در یک طرف بدن یا صورت و در ناحیه کوچکی ایجاد میشود. شایعترین نقطه برای ایجاد زونا نیز یک نوار در اطراف یک طرف خط کمر است. درمان خانگی زونا در کنار مصرف دارو میتواند به تسریع بهبودی کمک کند.
یک بیماری نسبتاً شایع است که توسط واریسلا زوستر ایجاد میشود، همان ویروسی که باعث آبله مرغان خواهد بود. به گفته بنیاد ملی بیماریهای عفونی، از هر ۳ بزرگسال در ایالات متحده، ۱ نفر در طول زندگی خود به زونا مبتلا میشود.
با این حال، هنگامی که زونا درمان نشود، ممکن است عوارضی ایجاد کند. برای افراد خاصی مانند آنهایی که بالای ۶۵ سال سن دارند یا سیستم ایمنی بدن این افراد به خطر افتاده است این عوارض میتواند منجر به مرگ شود.
بثورات آن در کودکی میتواند با باکتری عفونی شده و باعث عفونت پوستی (سلولیت) شود. پس از از بین رفتن بثورات زونا، درد ممکن است برای مدت طولانی ادامه یابد. عارضهای که به نام نورالژی پس از هرپس (PHN) شناخته میشود./دکترتو
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.