22:13 - 1403/07/19

پزشکی

بیماری ام اس چیست| بیماری ام اس در خانم ها بسیار شایع است/ علائم و درمان بیماری ام اس

بیماری ام اس یکی از بیماری هایی است که روان و عصب را درگیر میکند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، بیماری ام اس یک بیماری عصبی است که سیستم عصبی فرد را درگیر میکند. بیماری ام اس شایع ترین بیماری عصبی است که آمار اتفاق آن برای خانم ها بیشتر از آقایون میباشد. بیماری ام اس قابل پیشبینی نمیباشد و افراد با علائم مختلفی درگیر این بیماری میشوند. این بیماری زندگی فرد را مختل میکند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

بیماری ام اس چیست ؟

ام اس، نوعی بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی و نوعی اختلال خود ایمنی است که در آن، بدن به اشتباه به خودش حمله می‌کند! این بیماری، قابل پیش‌بینی نیست و افراد مختلف را به طور متفاوتی تحت تاثیر قرار می‌دهد. در صورت بروز این بیماری، ارتباط بین مغز و سایر قسمت‌های بدن مختل می‌شود. برای مثال، برخی افراد ممکن است توانایی وضوح دید، نوشتن، صحبت کردن یا راه رفتن خود را از دست بدهند. این بیماری به ندرت مهلک است و اکثر افراد امید به زندگی عادی دارند.

ام اس

ام اس

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست ؟!

مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس یک بیماری عصبی فلج کننده مغز و نخاع است. در بیماری ام اس سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ (میلین) بافت عصبی حمله کرده و موجب اختلال در ارتباط بین مغز و دیگر مناطق بدن می‌شود؛ در نهایت این بیماری منجر به تخریب موقت ویا آسیب دائمی به اعصاب می‌شود. دامنه بروز اختلالات بیماری ام اس وسیع بوده و از خستگی و احساس ضعف تا عدم تحرک و یا مشکل دید و اختلالات حرکتی می‌توان نام برد. با توجه به منطقه درگیر در مغز و سیستم عصبی، نوع و شدت علائم و تظاهرات آن ممکن است متفاوت باشد.

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست؟! علت قاطع و خاصی برای بروز بیماری ام اس در حال حاضر به‌دست نیامده است؛ اما می‌توان از علل مختلفی که می‌تواند در به وجود آمدن آن نقش داشته باشد، مثل: زمینه‌های ژنتیکی، منطقه جغرافیایی تولد و زندگی، استرس یا خستگی بیش از حد جسمی و روحی، مواجهه با بعضی از میکروب‌ها و ویروس‌ها در زمان کودکی، پایین بودن سطح ویتامین D خون، مصرف دخانیات، مصرف بیش از حد نمک و… نام برد. بنابراین تنها با داشتن یک سبک زندگی بدون استرس اضافی و با رعایت نکات غذایی و تحرک، شاید بتوان از بروز این بیماری پیشگیری کرد./غفاری دیت

علائم بیماری ام اس

علائم ام اس ممکن است از فردی به فرد دیگر و در طول دوره بیماری بسته به نوع و محل رشته‌های عصبی آسیب‌دیده بسیار متفاوت باشد. بسته به اینکه کدام قسمت از سیستم عصبی مرکزی مورد حمله قرار گرفته است، علائم ام اس متفاوت است. مولتیپل اسکلروزیس می‌تواند مناطق متعددی از مغز، نخاع و عصب بینایی (عصبی که سیگنال‌ها را از چشم به مغز منتقل می‌کند) را تحت تاثیر قرار دهد. البته علائم در همه بیماران مبتلا به ام اس مشابه نیست و آسیب‌ها گاهی دائمی و گاهی موقت هستند. اغلب گفته می‌شود که هیچ دو فرد مبتلا به ام اس علائم مشابهی ندارند. علائم اغلب بر حرکت تأثیر می‌گذارد، مانند:

بی‌حسی یا ضعف در یک یا چند اندام که معمولاً در یک سمت بدن رخ می‌دهد
احساس شوک الکتریکی که با حرکات خاص گردن، به ویژه خم شدن گردن به سمت جلو رخ می‌دهد
رعشه دست و عدم هماهنگی اندام‌ها

از مشکلات بینایی شایع در MS می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

از دست دادن جزئی یا کامل بینایی، معمولاً در یک چشم که اغلب با درد در حین حرکت چشم همراه است
دوبینی طولانی مدت
تاری دید

اختلال تکلم در ام اس

این اختلال ناشی از آسیب‌هایی است که به بخش‌هایی از مغز وارد می‌شود. اختلال تکلم که دیس آرتری هم گفته می‌شود از خفیف تا حالت شدید بروز می‌کند. علائم دیس آرتری به شکل زیر است:

لکنت زبان
مکث زیاد در بین کلمات
تغییر در حجم و زیر و بم صدا

علائم غیرمعمول ام اس

مشکلات تنفسی
مشکل در حرکت دادن بازوها
مشکل در خواندن حالات صورت
کاهش کنترل در دست‌ها
کاهش حس چشایی یا بویایی
سردرد
از دست دادن شنوایی
حساسیت بیش از حد به لمس
خارش پوست یا تغییر احساسات
علامت لرمیت
علامت آغوش
بی‌ثباتی عاطفی
تشنج
حساسیت به سرما
مشکل در صحبت کردن
مشکل در بلع
رعشه (لرزش غیرارادی)
درد عصب سه قلو (نورالژی تریژمینال)/هومکا

درمان بیماری ام اس

تا به حال درمان قطعی این بیماری پیدا نشده است. پزشکان پس از تشخیص بیماری، از یک برنامه چند جانبه درمانی شامل درمان دارویی، درمان توان بخشی، تغذیه و… برای مداوا استفاده می کنند.

داروها را متخصص مغز و اعصاب پس از بررسی وضعیت بیمار و با توجه به نیاز بیمار تجویز می کند.

توان بخشی نیز شامل گفتار درمانی، فیزیوتراپی، کاردرمانی و ارتز و پروتز می باشد، که با توجه به شرایط و نیازهای بیمار از هرکدام از آن ها استفاده می شود.

تغذیه بیماران مبتلا

تغذیه این بیماران، تغذیه سالم می باشد.رژیمی حاوی مایعات سالم، سبزیجات و میوه های تازه، آجیل ها، پروتئین بدون چربی، غلات حاوی فیبر، لبنیات کم چرب، حبوبات و… .هم چنین شما باید مصرف مواد غذایی حاوی چربی های اشباع، گوشت قرمز، قندها ، سدیم بالا و غذاهای فرآوری شده را محدود کنید.

عمر بیماران ام اس

پیش بینی این که ام اس در هر فرد مبتلا چگونه پیشرفت می کند، تقریبا محال است.

۱۰-۱۵ درصد افراد مبتلا به ندرت دچار حمله شده و تا ۱۰ سال پس از تشخیص دچار ناتوانی زیادی نشده اند.

افراد مبتلا به نوع عود کننده-بهبود شونده، ممکن است سال ها در دوره بهبودی خود باشند. اگر ۵ سال بعد از شروع بیماری، فرد دچار معلولیت یا ناتوانی نشود، معمولا می توان آن را علامت خوبی برای آینده بیمار مبتلا دانست.

مسئله مهم در مورد باور غلط عموم مردم این است که، این بیماری با وجود غیر قابل پیش بینی بودن، به ندرت کشنده است. اغلب مبتلایان به این بیماری، دچار ناتوانی شدید نشده و مثل بقیه مردم، زندگی عادی دارند./پذیرش۲۴

علت بیماری ام اس در خانم‌ها و روش‌های تشخیص

پیش از این به شایع‌ترین علائم ابتلا به MS در خانم‌ها اشاره داشتیم. البته بعضی از آن‌ها و همچنین مواردی که در ادامه ذکر می‌کنیم در ابتلای مردان و زنان به این بیماری مشترک هستند.

خستگی بیش از حد در طول روز
گرفتگی عضلات
خواب رفتن دست و پا به صورت مداوم
مشکل در بلعیدن غذا
بریده بریده صحبت کردن و ادای نادرست کلمات (تنها زمانی می‌توانید با مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنید که به دفعات تکرار شده و شدت آن افزایش داشته باشد)
مشکلات حاد خلقی
عدم توانایی در انجام دادن چند کار ساده به صورت هم‌زمان
عدم تعادل در برداشتن و بلند کردن اجسام
از دست دادن توانایی برای حفظ ثبات و تعادل در راه رفتن
سرگیجه و حالت تهوع شدید و ناگهانی
کاهش میل جنسی/طبیب

اندیشه معاصر

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

 

مطالب مرتبط