از عرش به فرش، از فرش به عرش؛ ماحصل تفاوت مدیریت در فوتبال ایران و عربستان

النصر دستپاچه، پرسپولیس ناآشنا | روایت جابه‌ جایی جایگاه دو تیم پس از ۵۰ سال

از زمین چمن و سکوهای استادیوم آزادی تا فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و کمک داور ویدئویی، همه در تکاپو، آشفتگی و تلاش برای فراهم کردن یک میزبانی آبرومندانه... اشتباه نکنید؛ رئال مادرید به ایران نیامده است، میهمان ما النصر عربستان است...

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر ،در چارچوب هفته نخست لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۳، پرسپولیس ۲۸ شهریور میزبان النصر عربستان خواهد بود.

شاید پس از فرار خداداد عزیزی و باز کردن دروازه‌ النصر با پیراهن پرسپولیس، گل چیپ مهدی طارمی و خوشحالی جنجالی‌اش برابر النصر و سلب میزبانی ایرانی‌ها برابر عربستانی‌ها با رای کنفدراسیون فوتبال آسیا، احتمال اندکی وجود داشت که تنها چند سال دیگر تیم‌های ایرانی از عربستانی‌هایی میزبانی کنند که با سرمایه‌گذاری ستاره‌های فوتبال جهان را به خدمت گرفته‌اند. این اتفاق در نهایت رخ داد و ایران باید از ستاره‌های فوتبال جهان نظیر کریستیانو رونالدو و سادیو مانه و کریم بنزما و… میزبانی کند. این نخستین باری نیست که بزرگان فوتبال جهان به ایران می‌آیند و استادیوم آزادی در گذشته میزبان ستاره‌هایی همچون پله، زیلر، بکن باوئر، گتوزو، لام و… بوده‌است. اما این بار جریان کمی متفاوت است زیرا که در قالب رقابت‌های رسمی این ستاره‌ها به ایران می‌آیند و رسانه‌ها بی‌تاب نمایش این رقابت‌ها هستند. با این حال مشکلات متعددی در کشور وجود دارد که شرایط میزبانی را سخت و سخت‌تر می‌کند و هواداران فوتبال نیز نگران این هستند که تجربه ناخوشایندی از کشورشان در ذهن ستاره‌های فوتبال جهان باقی بماند. شاید بد نباشد نگاهی داشته باشیم به نخستین تقابل پرسپولیس و النصر و میزبانی عربستانی‌ها از نماینده ایران…

پرسپولیس و استادیوم آریامهر، نگین خاورمیانه

پرسپولیس را باید یکی از نخستین تیم‌های ایران و خاورمیانه دانست که در راستای حرفه‌ای سازی قدم برداشته است. این تیم حتی تلاش‌هایی برای جذب جرج بست و بابی چارلتون انجام داد. استادیوم آزادی در آن سال‌ها یکی از مجهزترین و بزرگترین سازه‌های ورزشی خاورمیانه بوده‌ است. اما شکی نیست که امروز، هم از نظر مدیریتی و هم از نظر زیرساخت و امکانات دست پایین‌تر را حتی نسبت به کشورهای حاشیه خلیج فارس داریم. اتفاقی تلخ که نتیجه نداشتن برنامه و عزم جدی برای پیشرفت و گسترش فوتبال در کشور طی دهه‌های گذشته‌است. بالعکس کشورهای حاشیه خلیج فارس با سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت و هزینه‌های عظیم و تبلیغات سعی در توسعه فوتبال خود داشته‌اند که باعث شده امروز ایرانیان دست پایین‌تر را نسبت به رقبای خود داشته باشند.

فوتبال ما که امروزه تبدیل به بنگاه درآمدزایی برای ارگان‌های مختلف همچون صدا و سیما و وزارت‌های گوناگون است، چرا نباید از امکانات حداقلی‌ برخوردار باشد؟ آیا بهتر نیست به جای وضع قانون‌های بی‌اساس و بی‌هدف، برای بهبود فوتبال که منبع درآمد خودتان است! چاره‌ای بی‌اندیشید؟ آیا تعلل و فساد و لجاجت با فوتبال کافی نیست؟

سفر پرسپولیس به عربستان 

اوایل نوروز ۱۳۵۲ تیم فوتبال پرسپولیس که نخستین تیم حرفه‌ای ایران در آن روزها به شمار می‌رفت، سفری را به چند کشور عربی ترتیب می‌دهد. ابتدا پرسپولیس راهی بحرین می‌شود و با نتیجه ۲ بر صفر موفق به شکت دادن تاج بحرین می‌شود و پس از آن به عربستان سفر می‌کند تا ضمن زیارت کعبه، بازی دوستانه‌ای به درخواست النصر عربستان برگزار کند.

شرایط موجود و بی‌برنامگی سعودی‌ها یکی از مواردی بود که طعم سفر به عربستان را برای سرخ‌های پایتخت تلخ کرده بود. فرودگاه کوچک و کهنه، باربران سمج، نامشخص بودن شرایط بازی و نبودن راه ارتباطی با خارج از کشور از ایرادهایی بود که به میزبانی عربستان وارد بوده‌ است.

النصر دستپاچه، پرسپولیس ناآشنا

همچنین سران فوتبال النصر به پرسپولیس پیشنهاد می‌دهند که اگر شکست بخورد پول بیشتری دریافت خواهد کرد که خود نشان دهندهٔ موارد بسیاری در اوضاع آشفته فوتبال عربستان در آن روزهاست.

با اینکه ورزشگاه ملی ریاض در آن زمان بزرگترین ورزشگاه موجود در عربستان بوده‌است ولی این ورزشگاه حتی از چمن مطلوب و استاندارد برخوردار نبوده‌ است و یکی از مواردی که کار را برای پرسپولیس در این بازی سخت کرد نبود چمن در این استادیوم بوده‌است.

بازیکنان النصر نیز که در برابر بازیکنان پرسپولیس آماتور یه حساب می‌آمدند با ترس و دستپاچگی مقابل سرخ‌پوشان صف‌آرایی کردند.

عدم آشنایی با فوتبال بین هواداران و مردم عربستان!

هواداران عربستانی حاضر در استادیوم نیز که چندان شناختی از فوتبال نداشتند با رضایت از نتیجه تساوی به تشویق تیم پرسپولیس پرداختند.

نتیجه و جزییات بازی

این بازی با درخشش دروازه‌بان النصر و به لطف کیفیت نامناسب زمین با نتیجه تساوی به پایان می‌رسد. برای پرسپولیس صفر ایرانپاک در دقایق ۴۳ و ۶۱ و برای النصر محمد سعد و یعقوب مرسال در دقایق ۲۳ و ۵۱ گلزنی کردند.

حالا ۵۰ سال و ۵ ماه و ۲۳ روز بعد از آن بازی، پرسپولیس و النصر در ورزشگاه آزادی به مصاف هم می روند. اگر آن روز ۵ فروردین ۱۳۵۲ بازیکنان ما برای اعراب جذاب بودند، حالا ورق برگشته و رونالدوی پرتغالی در النصر برای فوتبالدوستان ایرانی جذاب است.

پایان/*

اندیشه معاصر را در روبیکا دنبال کنید.

برای عضویت در کانال بله اندیشه معاصر کلیک کنید.

برای عضویت در کانال تلگرامی اندیشه معاصر کلیک کنید.