به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، جواد آل حبیب- اختلاف سنی در روابط عاشقانه: کدام شریک خوشحالتر است؟ مطالعهای روانشناختی جدید به بررسی اختلاف سنی در روابط پرداخته است. در این پژوهش، ۱۲۶ داوطلب دادههایی در مورد رضایت از رابطه و اطلاعات دیگر ارائه دادند. به طور میانگین، شریک مسنتر در روابط با اختلاف سنی نسبت به شریک جوانتر، رضایت بیشتری از رابطه داشت. این یافته بهویژه زمانی چشمگیرتر بود که شریک مسنتر مرد بود.
اکثر افراد با کسانی وارد رابطه یا ازدواج میشوند که اختلاف سنی کمی با آنها دارند. با این حال، روابط یا ازدواجهایی با اختلاف سنی چندین سال یا حتی چند دهه، روزبهروز رایجتر میشود. دینامیکهای روانشناختی این روابط هنوز بهخوبی شناخته نشدهاند، چرا که تحقیقات علمی کمی در این زمینه انجام شده است. یکی از پرسشهای مهم در این نوع روابط، اما کمتر بررسیشده، این است که آیا هر دو شریک به یک اندازه در رابطه خوشحالاند یا یکی از آنها بهطور سیستماتیک رضایت بیشتری دارد. همچنین مهم است بدانیم که آیا معمولاً شریک جوانتر خوشحالتر است یا شریک مسنتر.
مطالعهای جدید درباره رضایت از رابطه در روابط با اختلاف سنی
برای پر کردن این خلأ علمی، مطالعهای جدید با تمرکز بر احساس خوشبختی و جنبههای مختلف رضایت از رابطه در روابط با اختلاف سنی انجام شد (بانبری و همکاران، ۲۰۲۵). تیم تحقیقاتی به رهبری سامانتا بانبری از دانشکده روانشناسی دانشگاه متروپولیتن لندن، دادههای ۱۲۶ داوطلب را تحلیل کردند. تمامی شرکتکنندگان در روابطی با حداقل ۷ سال اختلاف سنی بودند. نمونهها شامل افرادی بودند که با شریک جوانتر یا مسنتر از خود وارد رابطه شده بودند. هر داوطلب چندین پرسشنامه را در مورد رابطه یا خودش تکمیل کرد؛ از جمله پرسشنامههای مرتبط با احساس خوشبختی، رضایت از رابطه و نگرش نسبت به قرارهای عاشقانه.

اختلاقف سنی زن و شهر چقدر باشد؟ | اختلاف سنی در روابط عاشقانه / در اختلاف سنی بین زن و شوهر در روابط زناشویی کدام شریک زندگی خوشحال تر است؟ / در اختلاف سنی زن ها بیشتر خوشحالند یا مردها؟
یافتههای پژوهشگران چه بود؟
محققان با استفاده از مدلهای آماری پیشرفته دادهها را تحلیل کردند. یک اثر جالب در زمینه رضایت از رابطه مشاهده شد:
در مردان، مشخص شد که مردان دگرجنسگرا که با زنی حداقل ۷ سال جوانتر از خود در رابطه بودند، رضایت بیشتری از رابطه داشتند نسبت به مردانی که با زنی حداقل ۷ سال بزرگتر از خود بودند. همین الگو در مردان همجنسگرا نیز دیده شد؛ یعنی مردانی که با شریک مردی جوانتر در رابطه بودند، رضایت بیشتری داشتند نسبت به کسانی که با شریک مسنتر بودند. جالب اینجاست که چنین اثری در زنان دیده نشد؛ یعنی برای زنان فرقی نمیکرد شریک آنها بسیار جوانتر یا بسیار مسنتر باشد، سطح رضایتشان مشابه بود.
در مورد احساس خوشبختی کلی، هیچ تفاوت معناداری در مردان یا زنان مشاهده نشد.
در زمینه رضایت جنسی، مشخص شد که چه در زنان و چه در مردان، چه دگرجنسگرا و چه همجنسگرا، داشتن شریک جوانتر با رضایت جنسی بالاتری همراه بود.
متغیر دیگری که بررسی شد، احساس ثبات مالی در رابطه بود. در این بخش، زنانی که با مردی مسنتر در رابطه بودند و مردانی که با مردی مسنتر بودند، ثبات مالی را بیشتر حس میکردند، در مقایسه با زمانی که شریکشان جوانتر بود. اما چنین اثری در مردان جوانی که با زنان مسنتر یا زنان جوانی که با زنان مسنتر بودند دیده نشد.
نتیجهگیری
با توجه به یافتههای این مطالعه، پاسخ به این سؤال که در روابط با اختلاف سنی کدام شریک خوشحالتر است، روشن است:
به طور کلی، شریک مسنتر رضایت بیشتری از جنبههای مختلف رابطه دارد، نه شریک جوانتر — و این موضوع در مردان بسیار برجستهتر است.
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.